szerző:
Csikász Brigitta

Mit szólna hozzá, ha egy reggel arra ébredne, hogy gyermekéért kell mennie a rendőrkapitányságra, mert egy bulit követően garázdasággal gyanúsították meg, pedig épphogy ő volt az, akire rátámadtak? És az miként érintené, ha a nyomozás még egy év után sem tisztázná őt?

Tavaly egy októberi napon Erikát arról értesítették, hogy lánya, Vivien a józsefvárosi kapitányságon van, ahová még előző este garázdaság miatt vitték be. A 20 éves lány barátjával, Leventével, a fővárosban töltötték az estét. Egy hetedik kerületi szórakozóhelyről távozóban elkezdte őket követni egy háromfős társaság, amelynek tagjai rendre beszólogattak nekik.

A fiatal párt a Blaha Lujza téren érték őket utol, majd az egyik férfi egy sniccerrel a lány felé hadonászott, mire az ellökte magától a férfit. Pórul igazán a lány segítségére siető barát járt mert a támadó leteperte, és összerugdosta, miközben Vivien próbálta őt védeni, és maga is ütötte a támadót. Az éjszakát mindhárman a fogdán töltötték, másnap reggel pedig garázdaság gyanújával hallgatták ki őket.

Rettenetesen lassú folytatás

Egy hónappal később, tavaly novemberben Vivient újra beidézték és beszámoltatták az ominózus éjszaka eseményeiről. Azóta azonban nem mozdult előre az eljárás „Az üggyel kapcsolatban csupán azt közölték a rendőrök, hogy az eljárást meghosszabbítják, mert vannak még olyan cselekmények, amelyek végrehajtásához időre van szükségük” – mondta  a hvg.hu-nak Erika.

„A barátja, Levente kihallgatásán a nyomozó megnyugtatta, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján jól látszik, hogy nekik rontott a támadó, ugyanakkor most úgy tűnik, nincsenek meg ezek a felvételek, ami számomra furcsa” – tette hozzá az asszony, aki szerint akkor is voltak szemtanúk, akik elmondták, hogy mi történt.

Szerinte a rendőrök nem vehették jó néven azt a panaszlevelet, amelyet Erika a kerületi kapitányságra és a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) is eljuttatott. Az asszony többek között kifogásolta, hogy lánya kérése ellenére nem értesítették őt vagy a férjét, illetve, hogy lányát lebeszélték arról, hogy ügyvédhez forduljon. Erikát a történtek kivizsgálásáról biztosították ugyan, de annak eredményéről nem tud.

Majd eldől ki marad gyanúsított, ki nem

Vivien ügyvédje, Péterfi Ádám Axel sem tudja mire vélni a nyomozás elhúzódását. „Az utolsó érdemi dolog az ügyben tavaly év végén történt. Kértük, többek között, hogy a szemtanúkat hallgassák meg, de erre sem került sor.” A védő megjegyezte, hogy az ügy előadója megbetegedett, és hiába próbálta kideríteni, kihez került az eljárás, nem járt sikerrel. Emiatt a rendőrség felügyeletét ellátó ügyészségen panaszt akarnak tenni.

„Egy eljárás lelki megterhelést jelent egy ember életében, éppen ezért jó volna, ha egy ilyen, nem túl bonyolult ügyet minél előbb le lehetne zárni. Főleg ha az illető ártatlan, mint Vivien” – hangsúlyozta Péterfi Ádám Axel. Megjegyezte, egy másik hasonló esetben, amikor egy okmányirodában rátámadt volt férjére egy asszony, és ennek több szemtanúja is volt, a férfi lett garázdasággal meggyanúsítva, mert a rendőr úgy gondolta, hogy egy nő (pláne, ha még a kisgyermeke is mellette van), ilyesmit nem követhet el.

Más, hasonló esetekben a nyomozást legfeljebb egy negyedév alatt végigviszik, itt már lassan egy éve húzódik az ügy.

Hack Péter büntetőjogász egy hasonló üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az ilyen utcai verekedéses sztoriknál a rendőrök az eljárás elején nem kezdik el firtatni, ki volt a támadó, illetve az áldozat, s utóbbi esetleg jogos védelmi helyzetben cselekedett-e, hanem minden érintettet meggyanúsítanak garázdasággal. Ez a rendőrségen és az ügyészségen is általános gyakorlat. Hack Péter szerint ennek az oka az, hogy garázdaság esetében gyakran nehéz megmondani, hogy kinek mi volt a szerepe. „Sokszor kiderül, hogy ha valaki állít valamit, de annak épp az ellenkezője történt. Például, aki áldozatnak tűnt, valójában kezdte a garázdaságot. Ezért járnak el így ezekben az ügyekben, s a büntető eljárás menetében tisztázzák, ki marad gyanúsított, ki nem.”

Garázdaság a statisztikákban

2008 és 2012 között hullámzó adatokat mutat a garázdaság miatt lefolytatott eljárások ügyszáma: a Legfőbb Ügyészség 2012. évi bűnözésről szóló tájékoztatója szerint 2008-ban 10 786, 2009-ben 10 384, 2010-ben pedig 13 279, 2011-ben 12 724, 2012-ben pedig 12 871 eljárás folyt garázdaság miatt.  A budapesti rendőrfőkapitány beszámolója szerint míg 2012-ben 2 046 ilyen cselekmény történt a fővárosban, addig tavaly 2 287.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Cs. B. Itthon

A rendőr nem válogat: az is gyanúsított, akit az utcán megvernek

Garázdasággal gyanúsították meg a józsefvárosi kapitányságon azt a lányt, akibe - amikor párjával sétált - belekötött egy agresszív társaság, ő pedig védekezésként meglökte a feléje ütő támadót. Vivient és barátját is előállították, a fogdában töltötték az éjszakát. A nyomozók eljárása miatt a szülők panaszt emeltek, a rendőrség pedig állítólag vizsgálja a történteket. Információink szerint általános hatósági gyakorlatról van szó.

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Podcastot indított Mark Zuckerberg

Podcastot indított Mark Zuckerberg

Jobban van a lépfenével fertőzött Békés megyei házaspár

Jobban van a lépfenével fertőzött Békés megyei házaspár

Visszatér a rádiózáshoz Juhász Péter, az Együtt volt társelnöke

Visszatér a rádiózáshoz Juhász Péter, az Együtt volt társelnöke

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Birodalmi pompa fogadta Orbánt Kazahsztánban

Birodalmi pompa fogadta Orbánt Kazahsztánban