szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár Orbán Viktor már tavaly bejelentette, hogy megállították az orvoselvándorlást, a kivándorló orvosok száma valójában nem csökkent.

Összese 948 orvos ment külföldre dolgozni 2014-ben az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal adatai szerint - adta hírül az RTL Klub. Ez a szám 2013-ban 955 volt, vagyis a kormánynak nem sikerült megállítania az orvoselvándorlást annak ellenére, hogy tavaly márciusban Orbán Viktor azt mondta, ez megtörtént, és már kevesebb orvos hagyja el az országot, mint 2009-ben.

Az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal adatai szerint azonban 2009-ben 887 orvos ment külföldre, ez a szám pedig 2013-ban és 2014-ben is 900 felett volt.

A kivándorlók között 25-en 60 felettiek volta, sőt, 2-en 70 év felettiek, de 500-nál is több a fiatal orvos és rezidens, akik az állami ösztöndíjak ellenére is inkább külföldre távozik. A Magyar Rezidensszövetség szerint az állami ösztöndíjakat sokan csalinak tartják, mert a szakvizsga után az orvosok elvesztik az ösztöndíjat, és annak ellenére, hogy nagyobb a felelősségük, mégis felére csökken a bérük.

Legutóbb a Guardian is beszámolt a magyar orvosok kivándorlásáról, a lapnak nyilatkozó Magyar Orvosok SZövetségének elnöke azt mondta, naponta 3 orvos és 2 nővér megy külföldre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Franciaországban már este 6-tól kijárási tilalom lesz

Franciaországban már este 6-tól kijárási tilalom lesz

Így lett 12 milliárd euróval vastagabb magyar „országboríték” az EU-ban

Így lett 12 milliárd euróval vastagabb magyar „országboríték” az EU-ban

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat