szerző:
Tetszett a cikk?

Természetfotóval, kovácsoltvas csillárral, sőt még történelmi regénnyel is lehetett aratni azon a művészeti pályázaton, amivel elvileg a kormányablakokat akarták népszerűsíteni. A hivatali életet közelebb hozó művészeti gyöngyszemekért 250-750 ezer forintot kaptak az alkotók, kár, hogy van, amit levittek az irattárba, a nemzeti pántlikás dvd-n benyújtott „audiovizuális installációt” pedig nem tudták megmutatni, bár félmilliót adtak rá közpénzből. Kikértük a kormányablak-művészet legjobbjait, mutatjuk!

A 764 milliót kóstáló, tíz csodazongorához képest talán aprópénznek tűnhet az a 47 millió forint, amit ugyancsak közpénzből egy kormányablak-népszerűsítő művészeti pályázatra költöttek, de miután minden egyes megyétől bekértük, és megnéztük a győztes műveket, nagyjából ugyanannyira tűnik értelmes állami kiadásnak.

Valószínűleg még rémlik az április elején elhíresült kormányablak-vers a mórahalmi óvodások előadásában, amiről egy ideig az az információ terjedt, hogy egy állami pályázaton született remekmű adaptációja. Hamar kiderült azonban, hogy az amúgy rettentő aranyos ovis körtánccal kísért rigmust mégsem a „Változatos megyéink az Európai Unióban” című pályázatnak köszönhetjük, ezek után viszont már kíváncsiak voltunk, mégis mi volt ez az országos pályázat.

Annál is inkább, hogy a még 2011-ben futó pályázaton az első helyezésért bruttó 750 ezer, a másodikért 500 ezer, míg a harmadik díjazottnak 250 ezer forint járt, mindezt megyénként. Persze a művészi kihívás sem volt mindennapi: olyan művet kellett alkotni, amely „üzenetében, tartalmában és megjelenésében a kormányablakokhoz köthető”, és „betölti az űrt, amely jelenleg a mindennapi hivatali élet és a kimeríthetetlen alkotókedv között húzódik”. A cél – egyben a dicsőség – pedig az volt, hogy az alkotásokat a pályázati kiírás szerint a kormányhivatalokban helyezik el – minden ügyet intéző állampolgár örömére.

Mivel a pályázat a Hungarofest Nonprofit Kft. és a kormányhivatalok közös akciója volt, első körben megkerestük az – állami tulajdonú – előbbit azzal, hogy mutassák meg megyénként a díjazottakat. A neten ugyanis a több tízmilliós pályázatnak semmi nyoma, saját honlapjukon még a díjazottak listája sincs kint, de még egyetlen fotó sem a kormányablak-művekről. Az amúgy főkoordinátor-lebonyolító szervezet először részletes tájékoztatást ígért a pályaművekről, de végül kifarolt, s a megyei szervezetekhez irányított bennünket, mondván, rajtuk keressük, mire adtak 250-750 ezer forintot.

Két megye máig sunnyog

Ezek után kerestünk meg minden egyes megyei kormányhivatalt, hogy megtudjuk, milyen kormányablak-művészetre ment el a (köz)pénz. Voltak lelkesebb – vagy az átláthatóság követelményével már találkozó – megyék, amelyek részletes fotódokumentációval és művész-önéletrajzokkal támasztották alá a projekt fontosságát, de két kormánymegbízott, illetve hivatala – Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén – még csak nem is válaszolt, hiába kötelező tájékoztatniuk a kiadásaikról.

A hivatali élet és művészet közti űrt betöltő művészek közül a legjobb bizniszt valószínűleg a budapesti alkotók hozták össze, mert a fővárosi kormányhivatal – úgy tűnik, az országban egyedüliként – beérte azzal, hogy csak egy felhasználási szerződést kössön velük. Ebben „a Kormányhivatal részére használatba, illetve kiállításra” gyakorlatilag csak kikölcsönözték a műveiket. „Ingyenesen” – közölte a hvg.hu-val a Budapest Főváros Kormányhivatala, amely ezek szerint a 250-750 ezer forintos díjat nagyvonalúan nem tekinti ellenszolgáltatásnak.

Mindenesetre a pályázati határidő szeptember 15-e volt, ez után jött még a zsűrizés, eredményhirdetés, és ehhez képest csak december 31-ig kellett „használatra” odaadniuk, utána egyszerűen hazavihették. Az nem derült ki, hogy így egyáltalán hány hétre állították ki például az első helyezettként 750 ezerrel díjazott Budapest, Budapest, Te csodás! elnevezésű művet – a többi alkotással együtt galériánkban megnézheti, keresse a nyitott bőröndből kilógó, papírmasé valamit.

Galériánkhoz kattintson!
©

A cukiság faktort Fejér megyének sikerült csúcsra járatnia, ahol a fődíjat kiérdemlő alkotó, Páhi-Fekete Noémi kisfiával, Jónással a karjában vette át első díját a kormányhivatal igazgatójától. Az erről készült fotós-szöveges beszámoló szerint „sok érdeklődő” jött el a kiállításra, kár, hogy utóbbiból csak kilencet számláltunk. A művek a mai napig a fehérvári, illetve a dunaújvárosi kormányablakot dobják fel vizuálisan.

Megosztva két-két 2. és 3. helyezettet hirdetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, de mivel első helyezett meg itt egyáltalán nem volt, ezek  500 ezer, illetve 250 ezer forintot értek. Az egyik félmilliós díjat a Lélektánc című „audiovizuális installáció” vitte el, ezt sajnos nem tudták megmutatni, de csatoltak egy fotót a trikolór madzagos dvd-ről, amin benyújtották. Itt született az egyik legeredetibb pályamű, az egyik megosztott 3. helyezést érdemlő kovácsoltvas csillár – már csak az a kérdés, hogy a mintegy 2 méteres póznára fellógatott darab mennyiben járul hozzá a kormányablakok népszerűsítéséhez.

Ahol senkit nem ihletett meg eléggé a kormányablak

Több olyan megye is volt, ahol úgy tűnik, nem inspirálta eléggé a művészeket a kormányablak. Veszprém megye például azt közölte: mivel a pályázati felhívásukra nem érkezett olyan pályamű, amely „minden kritériumnak megfelelt” volna, ők végül egyetlen díjat sem osztottak ki. A másik renitens vagy túl igényes/szigorú zsűrivel rendelkező megye Somogy volt, ahol „a pályázati feltételek nem kellő megvalósulása miatt” egyetlen díjat sem osztottak ki. Talán mert itt három szakmai tagja is volt a bíráló szervezetnek, mindenesetre, mint írják, végül a helyi kormánymegbízott és a minisztériumi delegált is beletörődött a döntésbe.

A Heves Megyei Kormányhivatal zsűrije „a szakmai, művészeti szempontokat mérlegelve” az egész pályázatot érvénytelennek nyilvánította, és így egy díjat sem osztott ki. A beérkezett 18 pályaművet visszaküldték az alkotóknak – tették hozzá. A Vas Megyei Kormányhivatalba összesen hét pályamunka érkezett be, csakhogy a „megtekintésük után a zsűri tagjai egyhangúan úgy találták, hogy a pályázat nem elbírálható”, ezért itt sem hirdettek győztest.

Felismerhetetlen grafika és miskakancsó

Szőrös szívű zsűrije vagy amatőr pályázói voltak Nógrád megyének is, ahol „a beérkezett alkotások közül egy mű felelt meg a kiírás feltételeinek”, de ez is csak 3. helyezett lett. Győr-Moson-Sopron megye sem kerített nagy feneket a kormányablak-művészet támogatásának, egy hónapra kiállították a pályázatokat, amiket mindhárom helyezésnél megosztva ítéltek oda „kisebb értékben”. Utána „mindegyik pályaművet visszaszolgáltattuk alkotóiknak” – írták.

A Pest megyei kormánymegbízott, Tarnai Richárd ünnepélyes díjátadó keretében adta át a megyéből beérkezett 25 pályamű közül az első háromnak az elismerést. Az eseményről beszámoló hírben külön kiemelik, hogy „kormányablakokhoz köthető pályaművekkel” lehetett pályázni, az elbírálásnál nagy jelentőséget kapott többek közt az is, „mennyit árul el a településről/megyéről, illetve témája mennyire köthető az Európai Unióhoz”. A tematikai kötődést – címében legalábbis – elkötelezetten megvalósító Kukkantás a kormányablakba című grafika biztosan erős alkotás, de a 2. helyezett alkotásról csatolt fotón egy miskakancsó és egy vágódeszkaszerű, beazonosíthatatlan tárgy látható, egyelőre nem tudjuk, melyik lenne a „grafika”.

Az egyik díjazott szőnye... bocs, falikárpit - Kattintson galériánkért!
©

Történelmi regény félmilláért

Komárom-Esztergom megyében az ifjú képzőművészek arattak: az első díjat egy Szimbiózisban című munka vitte el, míg félmilliót ért a galériánkban elsőre talán használt szőnyegnek tűnő falikárpit, amely az Útkereső-útmutató címet viseli, a bronzérmes pedig egy kisplasztika lett. Ahogy a galériában látszik, ki is tették az alkotásokat, a Tatabányai Kormányablakban.

A Baranya Megyei Kormányhivatalnál egy természetfotó-sorozatot találtak a legjobbnak, amit jelenleg az egészségbiztosítási osztály ügyfélterében csodálhatnak meg az itt megforduló állampolgárok. A második helyezett Erdélyi Péter Magyar mozaik című műve lett, amit a hvg.hu-nak küldött tájékoztatásban úgy definiálnak, mint „történelmi regény”-t. Kaptunk is az első oldaláról egy fotót – egy sima nyomtatott lapot? –, a félmillióval jutalmazott olvasnivalót az „irattárban őrzik”. A majdnem bronzérmes viszont bebukta, mert menet közben derült ki róla, hogy nem magyar állampolgár, így pedig nem felelt meg a pályázati feltételeknek.

A legdurvább művészeti zsűri: igazgató, képviselő és minisztériumi illetékes

©

Bács- Kiskun megyének sikerült erős szakmai zsűrit összeállítani: a testület elnöke a megyei kormányhivatal főigazgatója volt, míg két tagja egy megyei önkormányzati képviselő és az akkori Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy képviselője voltak. „A művészek alkotásaikkal minden megye területén segítik a kormányablakok és kormányhivatalok népszerűsítését, ezáltal az ügyfélbarát, Jó Állam kialakítását” – így látták a pályázatot beszámolójukban.

Bár csak a harmadik helyre volt elég, személyes kedvencünk itt a „A korona gyöngyei – Megyek, Megyék!” című vers, bár máig nem sikerült megfejteni, hogyan fejeződik ki ebben „a szemléletváltást, amelynek eredményeképpen helyreáll az állam és az ügyfelek közötti bizalom”.

Zala megye egyértelműen az ifjú helyi művészek támogatására használta fel az országosan kiírt pályázatot, mindhárom helyezett helyi „lakos” művészeti tanulmányait részletezik. Egy fa és egy rézből készült szobor mellett a harmadik helyezést egy textilkép vitte el, amely a fantáziadús „Kormányablak – egyszerűen nekünk” címet viseli. Kíváncsiak lettünk volna rá, de a zalai kormányhivatal elfelejtett fotót küldeni a közpénzből díjazott alkotásokról, amelyek máig a kormányablak ügyfélterében nyújtanak művészi élményt az ügyes-bajos dolgaikat intézőknek.

Nem mutatták meg a Kormit

A Hajdú-Bihar megyei zsűri 1. helyezést nem osztott ki, a miértet nem árulták el. A második és harmadik helyezést viszont megosztva kapták: az ezüstérmet egy Szoboszlón című festmény és a Változatos világ – céltudatos jövő című számítógépes grafika, míg a harmadik helyezést A gondtalan nyugdíjas évek című fotó és egy Kormi című „textil alkotás”. Kíváncsiak lettünk volna a kormányablakok szellemiségét népszerűsítő számítógépes grafikára, a Kormi textilre még inkább, de kifejezett kérésünk ellenére nem kaptunk fotót a művekről. Pedig állítólag ott lógnak a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály ügyfélszolgálatán.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalhoz 13 pályázat érkezett, többségük festmény, többen is a szolnoki Tiszavirág hidat, Közép-Európa leghosszabb gyaloghídját választották témának – számolt be a megyei kormányhivatal. Így nem véletlen, hogy az első helyezett a Séta a hídon című mű lett, míg harmadik a Lepkék a köveken című alkotás. Az ezüstérmes kormányablakosabbnak tűnik Csendélet III. – Sorban állók címe alapján, ha valaki a szolnoki kormányablakba megy sorban állni, itt megnézheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek