szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor Bécsben tárgyalt Werner Faymann osztrák kancellárral, a megbeszélés után azt mondta, azért jött, hogy helyrehozza a két ország viszonyát. A miniszterelnök szerint az osztrák kancellár nem akar menekültfolyosót Horvátországtól Ausztriáig. Azt mondta, a szlovén határnál nem építünk kerítést, csak megtisztítjuk a terepet. Orbán szerint nagy baj van, és az európai vezetők fejében ez még nem tükröződik – mondta.

Sajtótájékoztatót tartott pénteken Orbán Viktor külügyminisztere, Szijjártó Péter és Lázár János miniszterlenökséget vezető miniszter jelenlétében azután, hogy előzőleg tárgyaltak Werner Faymann osztrák kancellárral.

Orbán a sajtóértekezleten azt mondta, két oka volt, hogy találkozót kért az osztrákoktól: az egyik a magyar-osztrák kapcsolatok, a másik a bevándorlás helyzete.

Elmondtam a tárgyalópartnereimnek, hogy Magyarország meg akarja őrizni a hagyományosan jó magyar-osztrák államközi kapcsolatokat – mondta Orbán. Bár több kérdésben is vitánk van Ausztriával a menekültkérdésben, Orbán szerint mi magyarok a nyilvánosság előtt sosem léptük át azt a határt, amely veszélyeztette volna ezt a viszonyt, viszont ezt nem mondhatja el az osztrák kormányról. A magyar miniszterelnök elmondása szerint azt mondta Faymannak, úgy érzi, nem kölcsönös a viszonyunk, és ezt szeretné helyrehozni.

Magyarország magára maradt egy problémával, amely viszont nem csak a mienk, hanem Ausztriáé, és más országoké is – mondta Orbán. Szerinte mi hajszálpontosan betartjuk a schengeni egyezményeket, de közben baráti tüzet kapunk a hátunkba. Ezek rontják az amúgy jó állapotban lévő kapcsolatainkat, ezért azt mondta Faymannak, hogy ezt abba kell hagyni. Orbán szerint felejtsük el, hogy lenáciztak az osztrákok, ami egy osztrák politikustól eleve abszurd, és azt is felejtsük el, hogy a szabályok be nem tartásával vádoltak bennünket, ami szemenszedett hazugság.

©

Az osztrákokkal egy csónakban ülünk a Horvátországból érkező menekültáradat tekintetében, mert Horvátország az EU tagja, és elvileg tőlük csak olyan menekültek érkezhetnének, akiket ott már regisztráltak. Horvátország nem hivatkozhat arra, hogy nem tagja a schengeni övezetnek, mert a dublini egyezmény rá is vonatkozik.

Azt mondja Orbán, hogy osztrák tárgyalópartnerei konstruktívak és jó szándékúak voltak, de közölte velük, hogy Magyarország szeretne kapni egy választ arra, hogy milyen megoldást válasszunk: hogy válasszuk-e a horvát kormányfő javaslatát, miszerint bontsuk le a kerítést, és hozzunk létre egy korridort, egy menekültfolyosót Ausztria irányába, amely javaslat egyébként az uniós jogszabályokkal ellentétes. Az osztrák kancellár azt mondta, hogy ezt nem fogadja el, a nemzetközi megállapodásokat be kell mindenkinek tartania – szögezte le Orbán.

Orbán arra kérte Faymannt, hogy támogassa őt abban, hogy a menekültáradatot megállíthatjuk, de erre a kancellár nem tett ígéretet, viszont várhatóan nem fogja Magyarországot támadni azért, mert betartja a nemzetközi egyezményeket. Hamarosan közleményt ad ki a kancellár – mondta a magyar miniszterelnök, aki szerint ez azt jelenti, hogy Magyarországnak tényleges határellenőrzést kell megvalósítania – mondta a miniszterelnök.

Donald Tusk Európai Tanács-elnök a szerdai csúcs előtt megpróbálta riadóztatni a vezetőket, hogy több tízmillió ember érkezhet Európába, legalábbis ennyien gondolják úgy, hogy Európa várja őket és be fogja fogadni – mondta Orbán, majd elismételte, amit korábban is emlegetett, vagyis hogy modern kori népvándorlásról beszélünk, amelynek az utánpótlása végtelen, végtelen embertömegek indulhatnak el. Pedig európai vezetők sosem gondolták azt, hogy több tízmillió embernek be kellene költöznie Európába. Orbán szerint az év utolsó negyedében is újabb 250 ezer menekült érkezik majd az eddigi 250 ezer után, állítása szerint ez a menekültek áramlásának algoritmusa.

Ezért próbálta elérni a szerdai EU-csúcson, mondta Orbán, hogy közös európai erő védje a görög határokat, de nem sikerült elfogadtatnia a javaslatot. Az idő sürget, mert minden egyes nap 8-10 ezer ember érkezik Európába. Görögország nem képes a határait megvédeni, de nem is hajlandó átadni ezt a feladatot. Ezért fel kell készülnünk arra, hogy a horvát határnál is hasonló helyzet lesz, mint a szerb határon.

Nagy baj van, és az európai vezetők fejében ez még nem tükröződik - mondta a magyar kormányfő, példaként egy uniós munkadokumentumot említett, amelynek végén az a konklúzió áll, hogy a bevándorlás nem veszély, hanem lehetőség a demográfiai problémák kezelésére. Orbán ismét elmondta, amit már korábban is: nincs azzal baja, ha más országok bevándorlással akarják orvosolni a népességcsökkenést, és az elöregedést, de nekünk nem ez az érdekünk.

Orbán azt mondta, megpróbál minden érintett országba elmenni és támogatást gyűjteni a saját megoldási javaslatához. A jövő héten az ENSZ New Yorkban tart egy tárgyalást, amelyre Orbán Viktor is elmegy – jelentette be.

A köztévé kérdésére elmondta, hogy bár tervezte, hogy a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal is egyeztet, osztrák tárgyalópartnerei arra kérték, hogy ezt ne tegye, és mivel ő nem rontani, hanem javítani akar a két ország kapcsolatán, ezért megfogadta a kérést.

Egy újabb újságírói kérdésre azt mondta, hogy a magyarok déli határvédelme egyben az európai határok védelme, ha ezt nem tudjuk megvédeni, akkor Schengen elesett.

Szlovénia és Magyarország között nem akarunk kerítést építeni, jelenleg csak egy terepmunka zajlik: kitakarítjuk a határsávot, hogy mobil eszközöket tudjunk ott elhelyezni. Oda semmit nem szabad felépíteni, ami nem takarítható el egy nap alatt, mert Szlovénia a schengeni övezet tagja. Kerítést nem akar Szlovénia, és nincs jogunk kerítést építeni, sem jogilag, sem erkölcsileg nem tehetjük meg. Szlovénia folyosót szeretne Ausztriáig a menekültek felfelé áramoltatásához – összegezte Orbán a szlovén határnál tervezetteket. Horvátországban ugyancsak kétsoros kerítés épül, akárcsak a szerb határnál, ez akkor kezdődik, amint az első sor e készül – fogalmazott.

Az arab lapokban megjelentetett hirdetésekről azt mondta, tudatni akarják a menekültekkel, hogy ne menjenek bele olyan üzletbe, amely szerint valaki azt ígéri nekik, hogy Magyarországra viszik, mert ez nem fog sikerülni.

Orbán azt mondta, hogy kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, mert mindig az utolsó pillanatban értesülünk arról, hogy a horvátok mikor szállítanak a határainkhoz menekülteket. Azt is elmondta, hogy Magyarország abban a tudatban engedi át Ausztriába a menekülteket, hogy azokat Horvátországban korábban már regisztrálták, bár azért vannak afelől kétségei, hogy tényleg regisztrálják-e őket.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét

Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét

Így látta Budapestet a fotográfus, akinek az egész világ a műterme volt

Így látta Budapestet a fotográfus, akinek az egész világ a műterme volt

"Antiszemita álhírkampány" – feljelenti a brüsszelező kampányt Szél Bernadett

"Antiszemita álhírkampány" – feljelenti a brüsszelező kampányt Szél Bernadett

Cáfolja a törvényszék a Pesti Srácok állításait

Cáfolja a törvényszék a Pesti Srácok állításait

Álszentség, iratmegsemmisítés - kemény szavak a pedofíliáról a Vatikánban

Álszentség, iratmegsemmisítés - kemény szavak a pedofíliáról a Vatikánban

Ingyen van: innen már le is töltheti a vadonatúj Galaxy S10-ek háttérképeit

Ingyen van: innen már le is töltheti a vadonatúj Galaxy S10-ek háttérképeit