Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

"Bajban a demokrácia nem működik", a kormány pedig tovább fogja hajtani a terror/migráns témát – ez is kiderült abból a szerdai kormányzati háttérbeszélgetésből, amelyet a terrorveszély témájában hívott össze a Belügyminisztérium. Nem kisebb nevek magyarázták a biztonságpolitikát, mint Nógrádi György és Georg Spöttle, a köztévé avatott szakértői. Annyit megtudtunk, hogy a TEK minden fronton erősödik.

A minisztérium egy szerda délelőtti sajtóbeszélgetésen szerette volna a terrorelhárítási akcióterv részleteit tisztázni, és azt is, hogy a tervezett jogszabály-változtatások és új adatgyűjtési fúzió nyomán ugyan létrejönne egy információs központi szerv, de állításuk szerint ez nem egy új titkosszolgálati csúcsszervet vagy új adatgyűjtést végző szervezetet takar.

A múlt héten meghirdetett terrorelhárító akcióterv alapján az körvonalazódik, hogy a kormány

- szeretné lehallgathatóvá tenni azokat a telefonokat, mobilalkalmazásokat, amelyeket ma nem tud

- szeretne követni bizonyos gyanús pénzmozgásokat

- szeretné bizonyos esetekben és helyeken korlátozni a mobilforgalmat, ha szükséges

- szeretné újrakezdeni az ötpárti egyeztetéseket a terrorveszélyhelyzet nevű új, különleges jogrend Alaptörvénybe való bevezetéséről, amely kétharmados törvény

- új információs központi szervet hozna létre.

Az új intézmény, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Ellenőrző Központ (TIBEK) egy "információs fúziós központ" lesz, ahová az összes titkosszolgálati információ beömlik és a szolgálatok számára elérhető lesz – magyarázta a sajtóbeszélgetés egyik szakmai résztvevője. A szakértők hosszan taglalták, milyen elavult, régi, 10-15 éves informatikai állapotra készült rendszerben dolgoznak a szakszolgálatok, az információáramlás nincs megoldva, sőt ha éjjel 2-kor kéne valamit előállítani, az sem biztos, hogy megvalósítható. Néha nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb – mondta egyikük, példaként a romagyilkosságok felderítési malőrjét hozva, amikor kiderült, hogy a negyedrendű vádlott Cs. István kapcsolatban állt a katonai titkosszolgálattal, de erről nem tudott a rendőrség, ellentétben a gyilkosokkal.

"Bajban a demokrácia nem működik"

Az EU nagyon demokratikus, de ez a bajban nem működik – mondta Tasnádi László rendészeti államtitkár. Az egykori III/II-es operatív tiszt a hetvenes éveket sírta vissza, amikor még jól lehetett koordinálni a titkosszolgálatok és a főcsoportok között. Szerinte a szolgálatokat nemzeti szinten koncentrálni kell, ami EU-s méretekben csak bajosan oldható meg.

De milyen veszélyre kell készülnünk? Magyarország lezárva, hol az ellenség, mitől kell tartani? Erre a kérdésre az Alkotmányvédelmi Hivatal tisztviselője úgy válaszolt, Ukrajnából nem fenyeget menekültáradat, bár a jelen lévő Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint katasztrofális a helyzet menekültszinten. Georg Spöttle, a migránstelefonokhoz jól értő biztonságpolitikai szakértő szerint baloldali radikálisok meggyőződésből segítik a migránsokat, látják el őket hamis regisztrációs papírokkal, erre is oda kell figyelni – igen, de ez is Albániát, Olaszországot érintheti, nem minket.

©

A menekültek terrorfenyegetést jelentenek, és amúgy is kettős irányba kell figyelni, az itthoni és a külföldről várható terrorfenyegetést kell a TEK-nek kezelnie – ezt már Hajdu János, a TEK parancsnoka magyarázta. Itthonról akár a mélyszegénység is kergethet embereket potenciális terrorista irányokba, Hajdu itt inkább nem mond többet, "jobb, ha nem is beszélünk róla". Külföldről pedig az Iszlám Állam próbál Hajdu szerint Európába becsempészni terroristákat. Az itteni iszlám közösségről elhangzik, hogy "nem a legvadabbak", de őket is figyelik, ha kell, beépülnek közéjük a TEK emberei, ami igazi kihívás lehet egy pár százas közösség esetében.

A Magyarországot érintő külföldi, migrációs eredetű terrorista nyomásról tehát nem hallhattunk meggyőző érveket, adatokat, és ezt még alsóbb kormányzati körökből is elismerik. Nyilván egyetlen magyar földre lépő terrorista is több a kívánatosnál, de ezeknél a megfoghatatlan megfontolásoknál többre kellene építeni a különböző intézkedések indoklását. A telefonlehallgatásokról elhangzik, hogy a kormány azt akarja, hogy bizonyos üzenetküldő, netes alapú telefonos appok üzemeltetői, gazdái is működjenek együtt a szervekkel, tegyék megoldhatóvá a lehallgatást. (Ugyanezt most az Apple egyébként megtagadta az FBI-tól, más kérdés, hogy egy "külső segítség" végül is feltörte az iPhone-t.) Amennyiben ezt nem teszik meg, törvényi retorziókra számíthatnak.

Nálunk a miniszter is lehallgattathat

Kell tenniük mindezt úgy, hogy ma Magyarországon a bíróság és az Igazságügyi Minisztérium (IM) adhat ki engedélyt telefonok lehallgatására. Utóbbi nem külön hatalmi ág, politikus vezeti, azaz a kormány önhatalmúlag rendelhet el lehallgatást. Tasnádi László államtitkár elmondja, hogy emiatt Nagy-Britannia mellett Magyarország ellen is uniós eljárás indult, amely akár évekig is eltarthat, és akár azzal is végződhet, hogy az IM-től elveszik ezt a jogosítványt. Védekezésünk az ügyben arra épül, hogy más országokban is létezik ez az eljárás – a briteknél.

Mi a helyzet a gyanús pénzmozgások figyelésével? Itt a kormány fel akarja gyorsítani a folyamatokat, bár a valós idejű pénzmozgásfigyelésnek nincs sok teteje, de mivel volt olyan bank, amely a titkosszolgálatok kérését csak hat hónappal később tudta volna teljesíteni, ezért e téren is lépni kell. Folyik az ötpárti egyeztetés is a harminc ponton alapjogokat szűkítő rendelkezéseket bevezetni engedő terrorveszélyhelyzet alkotmányos bevezetéséről is.

Zöld szám is lesz a TEK-hez

A kormány fokozni fogja a terror/migráns témát, ezt biztosan megállapíthatjuk. Már Orbán Viktor március 15-i beszéde is ebbe az irányba mutatott, és most azt is bejelentették, hogy a TEK-nek zöld száma lesz. Nem állíthatunk mindenki mellé egy rendőrt vagy TEK-est, hát adjuk meg a lehetőséget az állampolgároknak, hogy értesítsék a hatóságokat, ha valami gyanúsat látnak. Ennek persze rengeteg hozadéka lehet, hisz elég gyakran bukkannak arzenálra, robbanóanyagra félőrült állampolgárok lakásában a rendőrök, de alapvetően mégis a terrortudat fenntartása tűnik a kormány számára fontos hozadéknak. Hajdu azt mondta, a TEK szerepe ott kezdődik, ahol valaki fegyverhez jut – és ennek előkészületeinél is. A TEK fejlődni fog, embereket vesz fel, erősíti a felderítést – ezt is Hajdu jelentette be. Sőt, előadásokat is tart, egyetemekre, iskolákba, közintézményekbe jár érzékenyíteni – nem ez ugyan a feladata, de fontosnak tartja a tudatformálást.

Hajdu azt is elmondja, hogy a TEK-ben 24 órás ügyeletben van egy egység, ők, mint a tűzoltók, perceken belül elindulhatnak bárhová az országban, és egész Európa ebbe az irányba halad. A terrorra éberen ügyelő TEK kiszállt már a Szigetre is civil ruhában úgy, hogy egy lövésszel felfegyverkezett helikopter is ott volt valahol a mulatozó tízezrek mellett. És még egy ötlet a TEK felől: izraeli mintára bevezetnék, hogy a szabadnapos rendőröknél is maradhasson bizonyos esetekben szolgálati fegyver, mert ezzel sok bűnesetet meg lehetne akadályozni. Igaz, olyan tragikus következményekkel is járhat, amik miatt most tilos elvinni szabadságra a fegyvert.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Most már a Sydney-i Operaházba is beülhet otthonról

Most már a Sydney-i Operaházba is beülhet otthonról

Kutatók szerint legalább 20 millió embernek a társas távolságtartás menti meg az életét

Kutatók szerint legalább 20 millió embernek a társas távolságtartás menti meg az életét

Figyelje a Facebookot, hamarosan ön is segíthet a járvány miatt bajba jutott embereknek

Figyelje a Facebookot, hamarosan ön is segíthet a járvány miatt bajba jutott embereknek