Altatógáz oxigén helyett: elítélték a mosonmagyaróvári műtő felújítóit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elítélték a mosonmagyaróvári kórház felújítását végző szakembereket, miután három éve a felújítás során felcserélték az altatógáz és az oxigén vezetékét, ebbe pedig belehalt egy beteg.

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt első fokon két év próbaidőre felfüggesztett másfél év fogházra ítélte a Mosonmagyaróvári Járásbíróság a kórház gázhálózatának kiépítését végző szakembert, az építésvezetőt, a műszaki igazgatót, valamint a felújítás projektmenedzserét – írja a Kisalföld.

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban 2013 júliusában egy műtét közben történt haláleset miatt indult az eljárás, a felújítást követő első operáció során ugyanis az altatásnál komplikáció lépett fel, amelynek során a beteg meghalt.

A második műtét során ugyanolyan tüneteket mutató komplikáció lépett fel, mint az elsőnél, ekkor az altatást végző orvos utasítására a beteget az altatógépről levették, amelynek következtében az állapota helyre állt, és az operációt kézi lélegeztetés mellett fejezték be.

Ezt követően a gyógyászati gázellátó hálózatot a kivitelező segítségével ellenőrizték, és megállapították, hogy a kivitelezéskor az oxigéngáz és az altatógáz vezetékét felcserélték, így a vezetéken az oxigén helyett altatógáz áramlott.

A műszaki átadás és a gyógyászati gázellátó hálózat előírás szerint gázazonossági próbája elmaradt, ami a kivitelezés során okozott hibát kiküszöbölhette volna.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész súlyosbításért, míg a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Hozzászólások