Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Abba is bele lehet bukni, ha dől a pénz a területre – ezt a tételt látszik igazolni a sporttörvény tervezett módosítása. A MOB sokmilliárdot költhetett el olyan sportágakra, amelyek nem hozták az eredményt, ezért elveszti jogosítványai, pénze és feladatai jó részét, és érkezhet megint egy sportminiszter, de legalább egy -államtitkár.

Jelentősen átrajzolná a magyar sportszervezetek és -irányítók szerepét az Emmi által a sporttörvény módosítására benyújtott 43 oldalas indítvány, amelyet az indoklás szerint annak nyomán nyújtottak be, hogy a kormány az olimpiai ciklus végén levonta a következtetést a 2011-es módosítás után kialakult helyzetből. Nem lehetett elégedett, mert a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), amely a győri fideszes polgármester, Borkai Zsolt vezetésével 2011 után szinte mindent megkapott, most szinte mindent elveszít, és minden bizonnyal egy sokkal szűkebb feladatkörrel rendelkező szervezet lesz. (A kormány nemtetszését már az Emmi olimpiai jelentése is megelőlegezte, amit az Index szemlézett.)

©

Az új helyzet a régihez hasonlít, hiszen 2011 előtt a sportszövetségek állami támogatásból, viszonylag autonóm módon működtek, és őket a Sporttanács fogta össze. A nem olimpiai sportágak, a szabadidősportok, a diáksport, a parasportok is integrálódtak a MOB-ba, szakmai tagozatok révén, most ezek is megszűnnének. A MOB tervezte meg az olimpiai ciklusok támogatási rendszerét, kezdeményezte a területen szükséges jogszabályok változtatását vagy megalkotását, ellenőrizte a doppingellenes tevékenységet, döntött az olimpikonok fizetését jelentő Gerevich Aladár-ösztöndíjakról és a Nemzet Sportolója Címről – ezeket most mind elveszíti, az Emmi dönt majd ezekről.

Jön megint a sportminiszter?

A törvényjavaslat értelmében létrejön a Nemzeti Versenysport Szövetség, a nem olimpiai sportok országos szervezete. Ennek is autonóm állami forrásai lesznek, melyeket elkölthet. És megalakul a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség, szintén volt MOB-feladatokat véve át. Ez a szervezet az Emmi-költségvetésben kap egy fejezetet.

A kormány, megbánván a MOB megerősítését, maga fogja az állami sporttámogatások felhasználásának és elosztásának részletes szabályozását meghatározni: ez lesz a sportminiszter feladata. Mert államtitkári szintről miniszteri rangba emelkedhet a sport területének képviselete (a szöveg megfogalmazása erre utal, az Emmi ezt még nem erősítette meg).

Nem illett a MOB-ra a kabát

Európában nincs egységes sportigazgatási modell, több változat is létezik, mondja Dénes Ferenc sportközgazdász. Van például, ahol főleg a nemzeti olimpiai bizottság diszponál a pénzek és a szakma felett is, ez volt sokáig Olaszországban, de van, ahol az állam költi el a pénzeket, és valamiféle civil kontroll érvényesül a közpénzek felhasználása felett, ez a modell él például Franciaországban. De igazából mindegyiknél az a kérdés, hogy jól működtetik-e. 

©

Itthon nem jól működött: Dénes úgy látja, idegen volt a MOB-tól az új szerepe. 2011 után hirtelen rászakadt, hogy rengeteg pénzt kell szétosztania, és eldöntenie, hogy ki mennyit kaphat. Ez sok konfliktussal járt, és a MOB ezeket nem vállalta fel, leginkább azért nem, mert ahhoz szokott hozzá, hogy az anyagi keretek adottak, jönnek az államtól, a sportszervezet pedig szakmai hátteret, programot adja, és (általában) sajnálkozik a források szűkössége miatt.

2013 és 2016 között milliárdok mentek el kiemelt sportágfejlesztésre, az olimpián leszerepelt öttusa, atlétika, torna, ökölvívás mind 3-5 milliárd forintos fejlesztést kapott eredmények nélkül. A röplabdától a teniszig 16 sportág kapott kiemelt pénzeket, 2013 és 2020 között összesen 135 milliárd forint áldás hullik-hullott ezekre. Ezek hatalmas összegek (egy részük szétosztásáról döntött csak a MOB), amelyet a szervezetnek nem sikerült hatékonyan elkölteni.

A sajtóban olvasható volt, hogy Orbán Viktor elégedetlen volt a magyar olimpiai szerepléssel, ezért kell a rendszeren változtatni. Dénes szerint az biztos, hogy a magyar sport alulteljesített az olimpián, kevés volt az érmek és helyezések száma, és gyakorlatilag az úszás és a vívás vitte a magyar csapatot a hátán. Dénes szerint az Emminél jobb helyen lesz ez a pénz, ha az állam tényleg meg akarja oldani a problémákat, nem csak egyik helyről a másikra rakosgatja.

Tudták már a paralimpiai szövetségben, hogy mi készül?

Van, aki profitál a MOB bukásából: a Magyar Paralimpiai Bizottság önálló sportköztestület lesz újra, dönthet a sportcélú állami támogatások felhasználásáról, és folyósítani fogja azokat – a Gömöri-botrányban megtépázott szervezet most újra nagyobb szabadságot kap, Nádas Pál egykori paralimpiai vezető szerint talán már számítottak is erre az MPB vezetői. Sőt Szabó László MPB-elnök és Deutsch Tamás MPB-alelnök elképzelhető, hogy maguk is lobbiztak a leválásért. Ennek jele lehetett az, hogy más sportruházatban mentek a riói paralimpiára, mint a magyar olimpiai csapat, és máskor mondták el az esküt. (Kérdéseinket elküldtük az MB-nek is, még nem válaszoltak.)

©

Nádas szerint a mostani szétválás – a paralimpiai sportok és sportmozgalom esetében mindenképp – szembemegy az évtizedekre visszanyúló nemzetközi és hazai trendekkel, amelyek a paralimpia mind teljesebb olimpiai integrációjára törekednek. Pedig Nádas szerint bűn lenne kiválni a MPB-nek a MOB-ból, inkább egy jobb MOB-beli pozíciót és együttműködést kéne elérni. Azért is fura ez a magyaros kiválás, mert a két hasonló nemzetközi szervezet, a NOB és az IPC között éppen ennek ellenkezőjét lehet érzékelni, mondja Nádas.

De a kiválás szembemegy az itthon beindult folyamatokkal is: más szinteken már évek óta integráció van. A paralimpiai sportágak egyre jelentősebb része sportági szakszövetségekbe tagozódtak, onnan szervezik a sportéletüket, így felmerül a kérdés, hogy ezek is megszűnnek-e. A jelenleg működő, MOB-fogyatékosokat tömörítő tagozatának pénteki megbeszélésén Deutsch Tamás MPB-alelnök tájékoztatást adott az új szervezeti átalakulásról. Kijelentette, hogy most itt nincsen vita, most ezt el kell fogadni – állítja Nádas, biztos forrásaira hivatkozva. 

Egy fenékkel hány lovat lehet megülni

Dénes Ferenc szerint a mostani törvénymódosításnak semmilyen hatása nem lesz a 2024-es olimpiai pályázatunkra, illetve az esélyeinkre. 

A Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) üdvözöl minden olyan lépést, amely hatékonyabbá teszi a sportra szánt állami pénzek elköltését, hogy a magyar sport nemzetközi eredményessége javuljon. "Ez Budapest olimpiai pályázatának és az olimpia hazai megrendezésének is az érdeke", és Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a változtatás ezt is szolgálja.

©

Kérdéseinket feltettük a MOB-nak és az Emminek is: mi volt a konkrét probléma a MOB-bal, valóban lesz-e sportminiszter, hogy változik a MOB költségvetése és mérete, lemond-e Borkai Zsolt. Az Emmi nem válaszolt, a MOB pedig a szerdai sajtótájékoztatón fog válaszolni kérdéseinkre az ígéretek szerint – erről tudósítani fogunk. Bár Borkai távozásáról augusztus végén már cikkeztek, a MOB marketingkommunikációs igazgatója cáfolta a hvg.hu-nak cáfolta, hogy ma a lemondás bejelentésére kerülne sor.

De Borkai talán elgondolkodik azon, hogy érdemes volt-e elvállalni egy ilyen, megnövekedett munkavégzéssel járó pozíciót úgy, hogy közben egy várost is el kell igazgatnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!