Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kinek a botránya a Szeviép? Az elmúlt napokban a kormánypárti média vette elő a sokéves botrányt, amely jelenleg bírósági szakaszban van. A cél, hogy kétes ügyekbe keverjék Botka Lászlót. Az MSZP közleményben válaszolt: szerintük a Szeviép valójában fideszes botránytörténet.

A terepet a Lokál, az Origo és az M1 készítette elő, hétfő délután pedig Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője már az Országgyűlés előtt beszélt a Szeviép botrányáról. Napirend előtti felszólalására a kormány válaszolhatott is. Kósa olvasatában 379 kisvállalkozót tett tönkre a Szeviép, amely mintegy 11 milliárd forint adósságot hagyott maga mögött. Hozzátette: az adóhatóság 2013-ban csődbűncselekmény miatt nyomozást indított, a büntetőeljárás most is zajlik a cégvezetőkkel szemben, akik több szálon kötődnek a szocialistákhoz, kiemelten Ujhelyi Istvánhoz, az MSZP alelnökéhez. Kósa elmondása szerint amikor a Szeviép a nagy pénzeket kapta, egy olyan ember volt az aláírási joggal rendelkező vezetője, aki Botka László szegedi szocialista polgármesterrel is szoros kapcsolatot ápolt, Ujhelyi Istvánnak pedig üzlettársa volt.

Kósa Lajos szerint a mostani bírósági tárgyalásokon kiderült: "az eltűnt milliárdok az MSZP kasszájában végezték". A Szeviép alvállalkozóinak képviselője azt mondta, hogy a cég milliárdokat nem fizetett ki nekik, miközben a Szeviép több nagyberuházáskor olyan cégeket segített kölcsönökkel, amelyek Ujhelyi Istvánhoz köthetőek – mondta. A tárgyaláson elhangzottakat idézve közölte, a szegedi uniós beruházásokat kivétel nélkül a Szeviép vitte el, amely az alvállalkozókkal megcsináltatta a munkát, de őket nem fizette ki, "helyette kitolta a pénzeket Ujhelyi István sofőrjének és a cégének". 2008-tól 2010-ig heti, havi rendszerességgel milliós és tízmilliós nagyságrendben, összességben félmilliárd forintot "talicskáztak ki" ebből a cégcsoportból - tette hozzá.

Ujhelyi István
©

Kósa Lajos ugyancsak a tárgyalásról idézve közölte, a Szeviép cégcsoporttól a pénzek különböző baloldali pártokhoz, elsősorban az MSZP-hez és az MDF-hez vándoroltak. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára válaszolt, szerinte ez az ügy azt mutatja, hogyan működött 2010 előtt Magyarország. Hangsúlyozta, keményen fel kell lépni ezekkel az ügyekkel szemben; az ügyészségnek, a bíróságnak az a feladata, hogy igazságot szolgáltasson.

MSZP: a Fidesznél félnek

Tuzson szerint azok szoktak korrupció ügyében a legjobban kiabálni, akik sárosak. Nos, a vádaskodás hangereje mindkét oldalon jelentős. Az MSZP hétfő délután közleményben válaszolt a vádakra.

"A Fidesznél annyira félnek Botka Lászlótól, hogy beírták az internetes keresőbe a "Szeged" és a "botrány" szavakat, majd miután rátaláltak a 7 éve megszűnt Szeviép ügyére, most boldogan hajtogatják, hogy Orbán Viktor kihívója adjon magyarázatot" – kezdődik az MSZP állásfoglalása. Szerintük a Szeviép valójában egy fideszes botránytörténet. A megszűnt cég tulajdonosának üzleti partnere ugyanis a Fidesz korábbi gazdasági alpolgármestere, Tímár László volt. A cég másik vezetője pedig a felszámolás után egy fideszes oligarchának lett a tanácsadója.

Bárhogy is erőlködik a Fidesz lejárató gépezete, a szegedi önkormányzat, Botka László vezetése alatt, semmilyen szerződéses kapcsolatban nem állt a Szeviép nevű céggel – írja az MSZP.

Ujhelyi: felülnek egy botránycelebnek

"A lejárt szavatosságú Fidesz lejárt hitelességű politikusai egy olyan hivatásos botrányceleb kijelentéseire építik rágalmaikat, akit az elmúlt években már számtalan politikai bulvár-sztoriban karolt fel főszereplőként a fideszes polipmédia" – írta Facebook-oldalán az ügyben megnevezett Ujhelyi István. Az EP-képviselő reakciója szerint "Szabó Bálint hangzatos, címlapra tehető állításai eddig is leginkább csak megmosolyogtató ál-történetek voltak, a mostani rágalomhalmaz is ebbe a sorba illik".

Ha a korrupciótól és pökhendi urizálástól fuldokló Fidesz már ilyen eszközökhöz nyúl, akkor tényleg őszintén rettegnek Botka Lászlótól és a közelgő kormányváltástól – írja Ujhelyi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Videó: Rendőrségi furgon tolta előre az egyik tüntetőt a Nyugatinál

Videó: Rendőrségi furgon tolta előre az egyik tüntetőt a Nyugatinál

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók