szerző:
hvg.hu

Egy nemzetközi elemzés szerint a Fidesznek kifejezetten jól jönnek az uniós fenyegetések, ezzel ugyanis tovább erősítheti az unióellenes populista kampányát.

Még jól is jöhet a magyar kormánypártoknak az, hogy az Európai Parlament múlt héten megszavazta a 7. cikkely szerinti eljárás előfázisát, mert így tovább lehet erősíteni a külföldi- és EU-ellenes retorikára építő kampányt, és ez hozzásegítheti Orbán Viktort az újabb kétharmados győzelemhez – írja elemzésében Peter Attard Montalto, a Nomura londoni feltörekvő piaci elemzője, akinek írását a Portfolio ismerteti.

Montalto szerint a magyar kormányfőnek inkább a félelem fenntartása, mint a valóban káros döntések meghozatala a célja, és éppen emiatt véleménye szerint Orbán Viktor nem fogja bezáratni a CEU-t.

Bár az EP felhatalmazása alapján az illetékes szakbizottság anyagot készít, amely mentén majd várhatóan megindítható az akár szankciókig is elvihető 7-es cikkely szerinti eljárás, de a Nomura elemzője úgy látja, ez nem vezet majd sehova, a visegrádi országok és a britek végül ugyanis úgyis megvétóznák a szankciókat, és az Európai Tanácsban a szükséges négyötödös többség sem feltétlenül jönne össze, ha ez az országcsoport összefogna és egységesen blokkolnák a magyarok elleni lépést.

A Nomura elemzője szerint a 7. cikkellyel kapcsolatban Brüsszelből érkező zajnak valójában örül Orbán Viktor, Brüsszel ugyanis nem tud igazi szankciókkal élni, hiába a keménynek tűnő fellépés.

Az elemző szerint Orbán valódi célja az újabb kétharmad, de az időközi választási eredmények, illetve bizonyos belpolitikai botrányok miatt ez jelen állás szerint nem jönne össze, csak az abszolút többség. A következő egy évben így a Fidesznek kellene még mintegy 10 százalékpontos népszerűségnövelés a célhoz, és a 7. cikkellyel kapcsolatos ügy valójában annak a kampánynak a felépítésében segít, ami a populizmusról, a külföld- és EU-ellenes retorikáról és az erőskezű vezető imázsáról szól.

Lényegében tehát Montalto úgy látja, hogy a 7. cikkely szerinti eljárás kapóra jön a magyarországi kormánypártoknak arra, hogy a kétharmadhoz szükséges népszerűséget elérjék az EU-ellenes retorikával és egyéb kampányelemekkel. Montalto egyúttal arra számít, hogy ez a narratíva csak erősödni fog a következő egy évben, aminek vannak olyan elemei is, mint a külföldieknek adott állampolgárság (szavazóbázis szélesítés), illetve a civil szervezetek és a liberális sajtó elleni támadások. Véleménye szerint a fő cél a félelem fenntartása, nem pedig a ténylegesen káros döntések meghozatala, és éppen emiatt véleménye szerint a CEU-t nem fogja bezárni Orbán.

Hozzáteszi, a költségvetésben még mindig van mozgástér egy kis költekezésre az EU-s 3 százalékos deficitplafonig, így elsősorban a közszférában dolgozók számára kedvezhetnek.

Összességében az elemző szerint továbbra is a Fidesz a 2018-as választások nagy esélyese, a párt pedig a saját céljaira használja fel a 7. cikkellyel fenyegető EU-t is.

A Portfolio felidézi, a Teneo Intelligence kelet-közép-európai térséggel foglalkozó elemzője, Andrius Tursa is hasonló következtetésekre jut, mikor azt írja, a külső támadás valójában a Fidesz belpolitikai érdekeit szolgálja. Az elemző szerint azért, hogy lassítsa, fékezze a külföldi nyomást, kisebb ügyekben valószínűleg változtathat majd a magyar kormány, de a fő irány, a konfrontatív hozzáállás várhatóan nem változik.

A 7. cikkely alkalmazásának lehetséges forgatókönyveiről tovább olvashatnak a csütörtökön utcára kerülő e heti HVG-ben is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Windisch Judit Itthon

Morális karanténba zárhatják Orbánt

Az biztos, hogy az unió végül nem alkalmazza a legszigorúbb büntetést a magyar kormánnyal szemben, azonban okozhat még nekik kellemetlen perceket, hogy jelen állás szerint a Néppárt megszűnt Orbán Viktor stabil hátországának lenni.

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja