szerző:
Gergely Márton

A Honvédelmi Minisztérium eljárást indított Novák Előd ellen, aki egy őt fegyverrel a kezében ábrázoló fotó mellett értekezett a határ civilekkel szembeni megvédéséről. A tárcától hosszas várakozás után azt is megtudtuk, milyen szolgálatot teljesít az egykori parlamenti képviselő. Novák szerint illegális határátlépőkkel szemben a fegyver használata nem elfogadható, ugyanakkor utal arra, hogy a fotója alatt gratuláló emberek épp az ellenkezőjét vallják.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) aggályosnak tartja, ahogy Novák Előd tartalékos katonaként a határvédelemről kommunikál, és fel is lép ellene – közölte a tárca sajtóosztálya a hvg.hu kérdésére. A minisztériumhoz még közvetlenül az után fordultunk, hogy a volt jobbikos parlamenti képviselő egy fényképet tett közzé nyilvános Facebook-oldalán, amelyen a magyar honvédség egyenruhájában, fegyverrel a kezében látható. A május 13-án publikált fotóhoz ugyanis a következő szöveget írta:

"Úton a határra :-) Hogy pontosan hova, az hétpecsétes hadititok... De én se szegény migránst, se gazdag migránst, se felnőttet, se fiatalkorút nem engedek be. Mert ez a mi hazánk! Aki akar, velem tart."

A fotó és az ahhoz fűzött kommentár azóta is látható Novák Facebook-oldalán. Igyekeztünk megtudni, a "hétpecsétes hadititok" ellenére mit lehet tudni Novák szolgálatáról és határmenti feladatairól.

Novák Előd a határra tart
©

A minisztérium sokszori kérésünkre megküldött válasza szerint a pártjában visszavonulásra kényszerített politikus "2016 nyara óta önkéntes műveleti tartalékos katona, az ehhez előírt felkészítést és kiképzést elvégezte". Aktív szolgálatra történő behívása idején az egyenruha viselése számára – csakúgy, mint minden tartalékos számára – kötelező.

Nem csak az egyenruha követelmény szolgálatban, hanem fegyver viselése is. Novák "a migrációs válsághelyzethez kapcsolódó határmenti katonai feladatokban látott el járőrszolgálatot, melynek során valamennyi katona viseli a szolgálati fegyverét" – tudtuk meg a HM-től. Leginkább az érdekelt minket, a tárca nem érzi-e aggályosnak, ha egy fegyvert szorító képhez fűzött kommentárban gyerekek határon való megállításáról van szó? Erre kaptuk végül a fent már idézett rövid választ:

"a minisztérium aggályosnak tartja, és fel is lép ellene."

Ezek után szerettük volna megtudni, mit jelent ebben az esetben, hogy fellépnek ellene, a héten megküldött kérdéseink megválaszolására – reméljük – nem kell másfél hónapot várni. De Novák Elődöt is kérdeztük, ő tapasztalta-e, hogy valamilyen kivizsgálás alá vonták volna internetes kommunikációját, amire annyit közölt, hogy ebben az ügyben: "a Honvédség az illetékes, nekem nem áll módomban választ adni". Cáfolatnak ez mindenesetre nem nevezhető. 

A honvédelmi tárcának tehát aggályai vannak, de ezek nem lehetnek olyan súlyosak, hogy magától is kommunikálja azokat a nyilvánosság felé, és a fellépése sem érte el egyelőre azt a határozottságot, hogy a fotót és az ahhoz fűzött kommentárt a tartalékos katonával töröltessék, vagy legalább módosíttassák.

©

Az eset kapcsán egy általános kérdést is feltettünk mind a minisztériumnak, mind Novák honvédnak. Elfogadhatónak tartják-e a fegyveres erő használatát határátlépésen ért kiskorúakkal szemben? Azt hittük, kérdésünk egyszerű, és valószínűleg jól érthetően meg is válaszolható. Tévedtünk. A minisztérium ugyanis a következő választ adta:

"A Magyar Honvédség erőivel a Rendőrség erőit kiegészítve, őket segítve vesz részt a migrációs válsághelyzet kezelésében, a törvényi keretek között."

Igen, ezt arra írták, elfogadható-e fegyveres erő használata kiskorú illegális határátlépővel szemben. Zavarba kerültünk, és igyekeztünk szakértőt találni az értelmezéshez. Leginkább arra, mikor használhat ezek szerint honvéd fegyvert a határon. Szakértőink szerint ez egy felettébb vitatott kérdés a sokat változtatott törvényi szabályozás miatt. A honvédség feladata alapvetően a határ védelme, de ez alatt az államberendezkedés elleni, a területi szuverenitást sértő fegyveres támadás elhárítását értjük. Civilekkel szemben csak határőrizet létezik, ezt a feladatot a rendőrség hivatott ellátni, csak hát nincsenek elegen, így a honvédségtől kapnak segítséget.

Lattmann Tamás jogász, a fegyveres erők jogainak szakértője szerint a HM válasza a sorok közt elhatárolódást jelent. A válasz megfejtése az, hogy a segítői feladatok miatt a katonákra a határon a rendőri fegyverhasználat békeidős helyzetben érvényes szigorú szabályai vonatkoznak. És be kell tartaniuk a jogszerűség és arányosság elvét is. Magyarán: azért senkire sem lőhetnek, mert illegálisan próbálja átlépni a határt. (Más szakértők szerint a fegyverhasználat szabályai ennél kicsivel bonyolultabbak a határra kivezényelt honvédek esetében, mert miközben a katona csak segíti a rendőr munkáját, neki fegyverhasználatra csak saját felettese adhat parancsot, a rendőr nem.)

©

Novák Előd csúsztatásnak tartja kérdésünket (ezért vonatkozó válaszát alább teljes terjedelmében is idézzük), ugyanakkor a minisztériumnál lényegesen határozottabban és érthetőbben felel felvetésünkre, legalábbis okfejtése első részében. A fegyver használatát "nem tartom elfogadhatónak, ha pusztán illegális határátlépésről van szó, még felnőttekkel szemben sem (...), s ez az álláspontom megegyezik a honvédségi szabályozással: fegyveres erő használatára kizárólag önvédelemből van lehetőségem" – írja. A szélsőjobboldali politikus ugyanakkor nem hagyta ennyiben a választ, hiszen később úgy folytatja:

"A Facebookon főként toborzószándékkal közölt, a legutóbbi határszolgálatom megkezdését illusztráló fényképemnek és a hvg.hu-t zavaró soraimnak 440 ezres elérése és több mint hatezres kedvelése azt mutatja: igény volna rá..."

Tehát Novák honvéd értelmezése szerint a Facebookon a fotója annak az igénynek az artikulációját segítette, hogy a határon lőjenek a menekültekre. Talán ezért érzi a honvédelmi tárca aggasztónak a kommunikációt.

Lattmann szerint egyébként a honvédség nehéz helyzetben van, mivel Novák visszaél a szolgálatából következő kommunikációs lehetőséggel. "Őt elküldeni nem lehet, így csak nézhetik, ahogy

az egyenruhát és a fegyvert péniszpótléknak használja."

Kérdéseink és Novák Előd válasza szó szerint

A csúsztató kérdésére, hogy "általánosságban elfogadhatónak tartja-e Ön a fegyveres erő használatát határátlépésen ért kiskorúakkal szemben?", azt tudom válaszolni, hogy nem tartom elfogadhatónak, ha pusztán illegális határátlépésről van szó, még felnőttekkel szemben sem (nemhogy fiatalkorúakkal, pláne nem az általam nem is említett, de a hvg.hu által idecitált kiskorúakkal szemben), s ez az álláspontom megegyezik a honvédségi szabályozással: fegyveres erő használatára kizárólag önvédelemből van lehetőségem. Szerencsére a Honvédségnek még van akkora tekintélye, hogy önmagában a fegyveres jelenlétünk is távol tartja az illegális migránsok zömét, a maradék pedig tettenérés esetén engedelmeskedik, legrosszabb esetben pedig csak enyhébb kényszerítő eszközre van szükség.

A hvg.hu ezt a kijelentésemet forgatja ki: "én se szegény migránst, se gazdag migránst, se felnőttet, se fiatalkorút nem engedek be. Mert ez a mi hazánk!" Ezt akkor írtam, amikor a kormány felvetette az EU-val folytatott vitáiban, hogy hajlandó esetleg a fiatalkorú (ivarérett) migránsok befogadására, de akkor még jogszerűen készülhettem arra, hogy nem engedem be őket (és szerencsére végül nem is egyeztek meg erről az EU-val), ráadásul komoly csúsztatás és dramatizálás a hvg.hu-tól ezek után e kérdésüket nekem szegezniük: "elfogadhatónak tartja-e Ön a fegyveres erő használatát határátlépésen ért kiskorúakkal szemben?"

A Facebookon főként toborzószándékkal közölt, a legutóbbi határszolgálatom megkezdését illusztráló fényképemnek és a hvg.hu-t zavaró soraimnak 440 ezres elérése és több mint hatezres kedvelése azt mutatja: igény volna rá... A Honvédség sosem kérdőjelezte meg jó szándékomat a jellemzően toborzási célú megnyilatkozásaim kapcsán, ahogy tette azt most a hvg.hu.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Versenyt gratulálnak az új ukrán elnöknek a nyugati politikusok

Versenyt gratulálnak az új ukrán elnöknek a nyugati politikusok

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa