szerző:
Tetszett a cikk?

Mit csinál egy püspök, egy lelkésznő és egy főrabbi akkor, ha egy asztalhoz ülnek 2017 Magyarországán? Ez nem egy kortárs vicc bevezető sora, hanem a valóság, ugyanis a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége egy asztalhoz ültette Beer Miklós váci püspököt, Bolba Márta evangélikus lelkészt és Darvas István főrabbit. A fentebb feltett kérdésre pedig a válasz az, hogy beszélgetnek, méghozzá a bevándorlásról.

És ha ennyi vallásos ember összejön, nem meglepő, ha a beszélgetést moderáló Élő Anita újságíró Mózes harmadik könyvének sorait idézte felvezetésként:

Hogyha jövevény tartózkodik nálad, a ti földeteken, ne nyomorgassátok őt. Olyan legyen néktek a jövevény, aki nálatok tartózkodik, mintha közületek való benszülött volna, és szeressed azt mint magadat, mert jövevények voltatok Égyiptom földén.

Darvas a szövegrészlettel egyetértve azzal kezdte, hogy vallástól függetlenül segíteni kell a rászorulóknak, de arról nem szóltak a korabeli tanítások, hogy akkor mi a teendő, ha a jövevények tömegével érkeznek.

©

Bolba Márta (aki idén tavasszal függetlenként, de több baloldali párt támogatásával elindult a józsefvárosi helyi időköz képviselő-választáson is, azonban nem jutott be a testületbe) felvezetésként azt mondta, érdekes megfigyelni azt, hogy aktuális közéleti témáknál sokan előveszik a Szentírást, onnan válogatva maguknak érveket, felhasználva Isten szavait saját vélt vagy valós igazuk alátámasztására. A menekültválsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, ha tömeggel találkozunk, akkor azokra kellene bízni a feladat kezelését, akik értenek hozzá, ezek pedig a menekültügyi szociális munkások.

De mi inkább elkezdtünk félni a segítségnyújtás helyett.

A váci püspök, aki korábban petíciót indított azért, hogy megvédje társaival az emberséges társadalom határait, azt mondta, hívő emberként Krisztust kellene megtalálnunk mindenkiben, ha a másikra nézünk. Józan ésszel szerinte senki nem gondolhatja azt, hogy jövőre megszűnik problémának lenni a menekültválság, éppen ezért a megoldásra kellene koncentrálni, nem az árkok ásására.

Szóba került a határra épített kerítés is, Beer ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, nem örül a fizikai határzárnak, de a tömeget valahogy kezelni kell, értelmezése szerint ezzel csak azt akarja elérni a kormány, hogy a tömeg az ablak helyett az ajtón jöjjön be. “Aki be akar jönni, az nézzen a szemünkbe” – mondta.

Bolba egyértelműen kerítésellenes, “ma már attól is kiráz a hideg, ha egy rozsdás drótkerítést meglátok az utcán sétálva”. A menekültkvótáról és az 1294 menekültről, akit be kellene fogadnia Magyarországnak, azt mondta, az összlakosságra vetítve az annyira észrevehetetlen lett volna, mintha a Sziget Fesztiválra néggyel több koncertezőt engedünk be. A főrabbi szerint a határokat védeni kell ugyan, de egyértelmű szabályok lefektetése mellett azt is meg kell határozni, hogy kiket engedünk be.

©

Az előadók beszéltek a muszlim vallásról és a muszlim emberekről is, Beer szerint kevés és felszínes információnk van az iszlámról. “Ugyanúgy lehet ránk, keresztényekre is mondani, hogy terroristák vagyunk, mint a muszlimokra, ne legyünk annyira büszkék magunkra, inkább nézzünk végig a történelmünkön.” Úgy látja, a kereszténységhez, főleg a zsidósághoz képest az iszlám még a tinédzserkorban van, ráadásul sokan félremagyarázzák a dzsihádot is. Enyhe kritikát is megfogalmazott Beer, amikor azt mondta, nem érti, hogy a kormány kopt keresztényeket befogad, másokat meg nem.

Nem tudom, mit szólna ehhez Jézus. Amikor én először meglátok egy menekültet, nem azt kérdezem, hogy muszlim-e, hanem azt, hogy kér-e enni.

Egy rövid intermezzo erejéig szóba kerültek a 2015-ös kölni szilveszteri szexuális zaklatások is, Beer szerint ha a német nők a püspök szavai szerint “tisztességesen felöltöztek volna”, nem történik incidens. “Mert a muszlimok a burka látványához vannak szokva” – magyarázta, érvelését mind Bolba, mind a moderátor Élő áldozathibáztatásnak minősítette.

©

Beer beszélt ugyanakkor a jelen közállapotokról is, attól fél, hogy már nincs határa a félelemnek, az emberek mindentől és mindenkitől félnek. Bolba ehhez annyit tett hozzá, hogy jó lenne már elérni a morális medence alját, mert onnan el tudnánk rugaszkodni és megindulnánk fölfelé. Azt azonban sem ő, sem Darvas nem árulta el, saját hitközségük mit tesz a menekültekért, mert Őcsény után félni kell a kerekek kiszúrásától, a mérhetetlen felháborodástól, Darvas szavai szerint jobb, ha az egyházak nem válnak a politika játékszerévé.

A beszélgetés végén, hetven perc elteltével a menekültek után szóba kerültek a cigányok is, Beer szerint velük is emberségesen kellene bánnunk. “A sötétségben nem kardozni kell, hanem gyertyát gyújtani” – mondta. Darvas ehhez csak annyit tett hozzá, hogy mindenki felejtse el azt a mondást, miszerint jobb félni, mint megijedni, mert nem szabad, hogy félelemben éljünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars