szerző:
Tetszett a cikk?

Tiszavasvárit Vona Gábor 2010-ben a Jobbik fővárosaként emlegette, mintavárost ígért. Hét éve vezeti jobbikos polgármester a települést, a párt azóta néppártosodik, de helyben kevés dologra lehet rámondani, hogy igazi sajátosság lenne. Talán csak az, hogy a romák egy része Jobbik-szavazónak mondja magát. Így próbálnak túlélni.

– Hova rohan? Talán baj lesz abból, ha késik két percet? – kérdezi egy roma közmunkástól a tiszavasvári trafikos.

– Soha nem lehet tudni nála – mondja sejtelmesen a fiatal férfi. Zagyva György Gyulára, a Jobbik korábbi országgyűlési képviselőjére utal, aki nagyjából másfél éve a tiszavasvári közmunkaprogramot vezeti, rá rövidesen visszatérünk.

A város önkormányzatát december 8-án kötelezte háromszázezer forint bírság megfizetésére a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és kimondták, az önkormányzat diszkriminálta a romákat. A bíróság elutasította az önkormányzat keresetét és az Egyenlő Bánásmód Hatósággal értett egyet, akik szerint Tiszavasvári önkormányzata megsértette a helyi romák emberi méltóságát. A Társaság a Szabadságjogokért 2016 márciusában fordult a hatósághoz, miután az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Becsület Légiója egyesülettel, az EBH korábbi határozata pedig megállapította, hogy a tiszavasvári önkormányzat támogatásával és részvételével zajlott bejárások alkalmával zaklatták a cigánytelepek lakóit, és ezzel az önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Az Orosz Mihály Zoltán-féle Becsület Légiójának azóta nyoma sincs a 13 ezres Tiszavasváriban, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén elhelyezkedő város két szélén található szegregált nyomortelep maradt. A bűdi telepen laknak hagyományosan a magyar cigányok, a romungrók, a szentmihályi területen nagyjából kétezer oláh cigány, jellemzően a Keskeny és a Széles utcákban. Szilárd útburkolat nincs, csak sár mindenütt. A tájkép annyiban változott a néhány hónappal ezelőttihez képest, hogy már senki sem gázol bokáig a szemétben. A közmunkások szorgosan szedik a háztartási hulladékot, amit nem tudnak elégetni.

©

Csütörtök délelőtt nagyobb társaság támasztja a lapátot és a motoros fűkaszát a szentmihályi telepen. Arra panaszkodnak, hogy a nyár kivételével járhatatlanok itt az utak, pedig csak néhány kocsi nagyobb szemű kavicsot kellene szétszórni. (Zagyva erről azt mondta, csak idén 150 tonna zúzott követ szórtak szét a Keskeny, a Széles és az Erdő úton, azonban ennek kevés nyomát láttuk a helyszínen.) De nekik azt mondták, vágják a füvet a harmadik világbeli állapotú házak között, legalább az nézzen ki valahogy. Amikor a városvezetésre terelődik a szó, mély hallgatás után egyikük kiböki, ő cigány létére a Jobbikra szavazott. Társai bólogatnak, ők is. Nem kell sokkal többet beszélgetni a szentmihályi cigányokkal, hogy kiderüljön, ez csak álca. “Ezt mondjuk, mert ebből nem lehet baj. Dehogy szavaztunk a Jobbikra, de nem hőbörgünk, mert nekünk csak a közmunka van.”

Amikor Zagyva György Gyuláról kérdezzük őket, mindannyian kiemelik, hogy minősíthetetlen hangnemben beszél a közmunkásokkal, “volt, hogy gépeknek hívott minket, és a negyvenfokos melegben állt mellettünk, és nézte, hogyan dolgozunk.” A nyári védőital és a téli melegedő hiányát több telepi roma is megemlítette, erről is és a többi, őt ért vádról is megkérdeztük Zagyvát, aki visszautasította ezeket. (Részletek a cikk végén, a videóban, ahol megszólal a volt jobbikos képviselő.)

A telepről távozóban egy idős roma férfi utánunk szól, menjünk vissza fizetésnapkor, és vegyüljünk el a tömegben. “Olyankor érezni leginkább, hogy Gyula élet és halál ura, kiskirályt játszik.”

A helyi cigányság állítja, a város lakosságának már hatvan százaléka roma, matematikailag is bizonyítva látják tehát, hogy sok köztük a jobbikos. A találomra bemondott szám túlzó, népszámlálási becslések alapján a romák aránya 20 százalék körül lehet, ami az országos arányokat nézve így is kiemelkedőnek számít.

A bűdi részen infrastrukturálisan kicsit jobb a helyzet, nincsenek annyira lelakva a házak, mintha valami utcakép is lett volna errefelé néhány évtizeddel ezelőtt. Azonban problémák itt is vannak. “Mim van? Ez – mutat maga mögé egy repedt, megsüllyedt házra az ötvenes férfi –, egy biciklim és a közmunkám. Amikor ennyi az ember összes vagyona, meghúzza magát, és csinálja, amit mondanak neki.”

Szerinte jobb lenne, ha a Fidesz vezetné a várost, mert akkor talán több központi forráshoz jutnának, de úgy látja, hogy ahol ennyi roma él, ott erős a Jobbik. “Furcsa, mert mi, cigányok juttattuk hatalomba őket.” Neki is az a véleménye, hogy sok roma szavazhatott a Jobbikra, egy kis pénz, egy kis pálinka, egy kis kenyér, sorolta az indokokat. Ő csak annyit mondott Zagyváról, érdekes ember. Beszéli a nyelvüket, testvéremként, bratyóként szólítja őket, de “érezteti is velünk, hogy mi innen nem tudunk kitörni, nekünk csak az ő közmunkája, az ő kenyere van.”

©

A telepiek egy dologban egyetértenek, az uzsorázás visszaszorult, talán lopásból és betörésből is kevesebb van, de az utóbbi időkben megjelentek a kétes eredetű kábítószerek, és a prostitúció is erőteljesen jelen van. “Sok lányt kivisznek Svájcba és Németországba, ott jobban keresnek.”

Egy helyi roma nő a lakásába invitál, ott beszélünk vele a vasvári problémákról, amik szerinte mindig voltak, vannak és lesznek is, ezt nem oldja meg sem a Fidesz, sem az MSZP, sem a Jobbik. Amikor a roma jobbikosokról kérdezzük, azt válaszolja, az ilyeneket megpróbálja kivetni magából a közösségük, ő sincs jó véleménnyel Zagyváról, de azt is tudja, ő ad neki munkát. “Aki közel van a tűzhöz, annak minden megvan. Aki nincs, annak semmi.”

– Félnek? Meg vannak félemlítve? – kérdezzük a nőt.
– Nem. De tartunk tőlük – vágta rá gondolkodás nélkül.

Amikor egy esetleges Jobbik-kormány jövőbeni megalakulásáról kérdezzük, csak annyit mondott:

Akkor azon kellene gondolkodnunk, hogyan tudunk elmenekülni.

Ő egyelőre nem tervez menekülni, megpróbál boldogulni Tiszavasváriban, azt viszont szeretné, ha gyermeke a közeli Nyíregyházán tanulna, és már nem térne haza.

©

Valójában Tiszavasvári ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint bármelyik másik, akár fideszesek által vezetett település Kelet-Magyarországon. Elvándorlás, leszakadás, kevés munkalehetőség, sok közmunkás, a cigány-magyar együttélés megoldhatatlansága. Ezen hét év Jobbik-vezetés sem tudott változtatni. “Csak a jelszavak mások a Jobbik alatt, a szar maradt” – összegzett egy helyi cigány férfi.

Az pedig a magyar társadalom legfurcsább sajátosságai közé sorolható, hogy a helyi cigányság egy része – ki tudja, miért – úgy gondolta, hogy azzal próbál magának nyugodtabb és könnyebb életet szerezni, hogy azt híreszteli, a Jobbikra szavazott, ha igaz ez, ha nem.

Zagyva, ahogy már említettük, visszautasította a vádakat, szerinte senki sem hatalmaskodik a cigányokon, nincs rendpártiság, csak betartatják és betartatják a törvényeket, amire korábban nem volt példa, máshol pedig még mindig nem jellemző szerinte. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ellenszélben teszik a dolgukat, ugyanis alig nyernek pályázati pénzt. Kiderül az is, mit gondol a Jobbik néppártosodásáról és az ÁSZ-vizsgálatról, aminek következtében pénteken a Fidesz-székház előtt tüntetnek. Részletek a videóban:

Szerda kora délután megkerestük Fülöp Erik jobbikos polgármestert is, aki nem akart kameránk elé állni, kérdéseinket elküldtük neki, azokra írásban ígért választ. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőle levelet.

Frissítés, 15:06

Cikkünk megjelenése után megkaptuk Fülöp levelét, amit változtatás nélkül közlünk.

Jelenleg hány közmunkást foglalkoztatnak?

350 fő.

A 2014-es hepatitisjárvány óta volt-e példa újabb ilyen járványra?

Nem volt.

Van-e jelenleg kapcsolata Tiszavasvárinak a Becsület Légiójával? Ha igen, milyen jellegű?

Nincsen.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017. december 8-i jogerős ítéletében kimondta, az önkormányzat diszkriminálta a romákat. Mi erről a véleménye?

Ítéletet ezzel kapcsolatban nem kapott Önkormányzatunk a mai napig, így erről nyilatkozni nem tudok. Az ön által jelzett jogvita fenti bíróságon nem azért folyik, mert az Önkormányzat az Ön által megfogalmazott "diszkriminációs" tevékenységet folytatott volna, hanem a TASZ bejelentésére indult eljárásban a Becsület Légiója aktivistái által történt cselekmények jogszabályi összhangját vizsgálja. Tehát álláspontom szerint fogalmilag kizárt, hogy "diszkriminációban" elmarasztaló döntés szülessen. Jelzem, amennyiben az Önkormányzatunkra bármilyen módon sérelmes döntés születik, úgy megvizsgáljuk a jogorvoslati lehetőségeinket.

Mit gondol pártelnöke azon kijelentéséről, amikor Vona Gábor azt mondta, kész bocsánatot kérni a zsidóságtól és a cigányságtól a rossz mondatok és félrecsúszott folyamat miatt?

Vona Gábor Elnök Úr elnöki tisztségében tett nyilatkozatai teljes körűen képviselik a Jobbik néppárt álláspontját.

Hogyan egyeztethető össze a Jobbik meghirdetett néppártosodásával a romák tiszavasvári diszkriminációja?

Nem tudok olyan jogerős bírósági döntésről, mely "diszkrimináció" miatt marasztalta volna el városunk Önkormányzatát.

Milyennek ítéli a cigány-magyar együttélést jelenleg Tiszavasváriban? Van-e iskolai és/vagy lakhatási szegregáció?

Jobbnak ítélem, mint polgármesterségem előtt, és jóval jobbnak ítélem a keleti régió számos környező településétől. Tájékoztatom, hogy Tiszavasváriban minden általános és középfokú iskolai intézmény állami fenntartásba került át a törvény erejénél fogva, így ilyen jellegű kérdését kérem a KLIK intézményfenntartó részére elküldeni. Tudomásom szerint az Európai Unióban alapjog a lakóhely szabad megválasztása bármely uniós állampolgár számára, így fogalmilag kizárt, hogy egy-egy településen lakhatási szegregáció kialakítására, fenntartására tegyen intézkedést egy önkormányzat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!