szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Száz év alatt felhalmozódott hiányt kell pótolni az erdélyi magyar intézményrendszerben, ezért kapott az Erdélyi Református Egyházkerület 26,7 milliárdot 2017 utolsó napjaiban, mondta el a Maszol.ro-nak Kató Béla református püspök. Kató azt is elismerte, Orbánnal jó viszonyban van, de csak azért, mert mindig nyíltan beszélt előtte terveiről. A támogatást úgy kell felhasználni, hogy a korrupció árnyéka se vetülhessen rá.

Nagy felzúdulást keltett 2017 utolsó napjaiban, hogy az állam tízmilliárdokat ad a magyar és határon túli egyházaknak. A Maszol.ro portálon hétfőn közölt interjúban Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke elmondta, a nekik kiosztott 26,78 milliárd forintot leginkább intézményépítésre fordítják.

Több mint 300 beruházás terveit dolgozták ki és tették le a magyar kormány asztalára. A püspök megjegyezte: az ezekre megítélt támogatás összege nagynak tűnhet, de száz év alatt felhalmozódott hiányokat próbál pótolni. A püspök szerint a támogatás a teljes erdélyi magyar közösséget segíti, felekezeti hovatartozástól függetlenül, csupán a templomfelújításokra szánt rész haszonélvezője kizárólag a református egyház. Az összeg mintegy kétharmadát fordítják intézmények építésére, megerősítésére, és az oktatási intézmények élveznek elsőbbséget.

Az egyik legnagyobb beruházás a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium teljes felújítása lesz, de ebből a támogatásból készülnek egy ifjúsági tábort is felépíteni a zetelaki víztározó mellett.

A püspök szerint az erdélyi magyarság megmaradásához kellenek az intézmények. A támogatást pedig

úgy kell felhasználni, hogy a korrupciónak még csak az árnyéka se vetüljön ezekre a beruházásokra.

Határozottan elutasította azt a nézetet, hogy a támogatás az egyháza lekenyerezése lenne a magyarországi parlamenti választások évében. Elismerte, hogy jó személyes kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, de ezt annak tulajdonította, hogy előtte is, amiként mások előtt is mindig nyíltan beszélt a nézeteiről, terveiről. Hozzátette: e nyíltsága révén a svájci kormány részéről is eurómillióknak megfelelő támogatást sikerült szereznie az 1990-es években tervei megvalósítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen

A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen