szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sikkasztás, csalás és ügyvédi visszaélés gyanúja miatt házi őrizetbe került Busch Béla, a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével is kitüntetett, neves ügyvéd.

Harminc napra elrendelte Busch Béla neves ügyvéd házi őrizetét a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB). A bíróság döntése alapján így csak engedéllyel hagyhatja el a neves jogász a lakását, a mozgását pedig egy elektromos nyomkövetővel figyelik majd.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden vette őrizetbe Busch Bélát, de szerdán már megszüntették azt, így a neves ügyvéd bilincs és rendőri kíséret nélkül érkezhetett a bíróságra. Az ELTE jogi karának volt tanszékvezetőjét a sajtóban Habony Árpád korábbi ügyvédjeként is emlegetik, ő védte a kormányfő titokzatos tanácsadójának jó hírét a teljes magyar sajtóval szemben. A hvg.hu úgy tudja, Busch – akinek egy másik büntetőügy miatt már egy éve felfüggesztették a kamarai tagságát – 10 millió forint ügyvédi letéttel nem tudott elszámolni. Emellett sikkasztással és csalással is gyanúsítják, a gyanú szerint a jogász 530 millió forintos kárt okozott, amiből 36 millió forintot már megtérített.

Busch tett vallomást a bíróságon, de nem ismerte el a bűnösségét.

Buscht a másik ügyben – amelyről a HVG számolt be elsőként és már a végéhez közeledik – befolyással üzérkedéssel vádolják Oszter Sándor színésszel együtt. A vád szerint a Kossuth-díjas színművész és az ügyvédek, köztük Busch egy költségvetési csalás miatt Szlovákiában őrizetbe vett, szállítmányozásban érdekelt vállalkozót „vertek” át, azzal, hogy elhitették vele, ha fizet, elérik, hogy megszüntessék a vele szemben költségvetési csalás miatt indult eljárást. De az ügyészség szerint nemcsak ígértek, hanem a hatásosság kedvéért hosszú börtönéveket és teljes vagyonelkobzást is vizionáltak. Így másfél-két év alatt 5–10 millió forintos részletekben összesen mintegy 50 millió forintot sikerülhetett kicsalniuk.

Busch – aki 1981 és 1986 között büntetőbíróként is dolgozott – korábban több nagy ügyben is eljárt: ő képviselte például a globexes Vellai Györgyikét, és az Állami Autópálya-kezelő jogi képviselőjeként feltűnt a KH-brókerügyben is. A Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján olvasható bemutatása szerint „ügyvédi tevékenységének specialitása a személyiség büntetőjoghoz és az orvosi joghoz fűződik”. Megközelítéséről sokat elárul, hogy a Magyar Narancs cikke után – amelyből kiderült, hogy Habony még 2006 novemberében nemcsak összeszólalkozott az általa kis híján elgázolt gyalogosokkal, hanem bántalmazta is őket – azt közölte, hogy ügyfele rágalmazás és személyes adattal visszaélés miatt tett feljelentést. Busch hasonló eljárásokat ígért minden médiumnak, amely ismerteti Habony garázdasági ügyét. Az ügyvéd értelmezése szerint a Habony által elkövetett cselekményről és annak bíróság által megállapított jogkövetkezményeiről egyáltalán nem lehet a sajtóban beszámolni, mert e tények különleges személyes adatnak minősülnek.

Busch Béla
©

Busch nevét jól ismerik egyetemi körökben: 1988 óta tanít az ELTE-n, 2002-ben nevezték ki a büntetőjogi tanszékre egyetemi docensnek, ugyanabban az évben a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem docense is lett. 1990 óta tagja és rendszeres vizsgáztatója a Jogi Szakvizsga Bizottságnak mint tag vagy elnök. Széles körű oktatói és tudományos munkásságát kifejezendő kapott 2010-ben Eötvös Károly-díjat a Budapesti Ügyvédi Kamarától, Navracsics Tibor akkori igazságügyi minisztertől pedig átvehette a Magyar Köztársaság lovagkeresztjét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire

Ez a térkép nagyon jól fog jönni a tengerszint-emelkedés kiszámításához

Ez a térkép nagyon jól fog jönni a tengerszint-emelkedés kiszámításához