szerző:
hvg.hu

Sikkasztás, csalás és ügyvédi visszaélés gyanúja miatt házi őrizetbe került Busch Béla, a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével is kitüntetett, neves ügyvéd.

Harminc napra elrendelte Busch Béla neves ügyvéd házi őrizetét a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB). A bíróság döntése alapján így csak engedéllyel hagyhatja el a neves jogász a lakását, a mozgását pedig egy elektromos nyomkövetővel figyelik majd.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden vette őrizetbe Busch Bélát, de szerdán már megszüntették azt, így a neves ügyvéd bilincs és rendőri kíséret nélkül érkezhetett a bíróságra. Az ELTE jogi karának volt tanszékvezetőjét a sajtóban Habony Árpád korábbi ügyvédjeként is emlegetik, ő védte a kormányfő titokzatos tanácsadójának jó hírét a teljes magyar sajtóval szemben. A hvg.hu úgy tudja, Busch – akinek egy másik büntetőügy miatt már egy éve felfüggesztették a kamarai tagságát – 10 millió forint ügyvédi letéttel nem tudott elszámolni. Emellett sikkasztással és csalással is gyanúsítják, a gyanú szerint a jogász 530 millió forintos kárt okozott, amiből 36 millió forintot már megtérített.

Busch tett vallomást a bíróságon, de nem ismerte el a bűnösségét.

Buscht a másik ügyben – amelyről a HVG számolt be elsőként és már a végéhez közeledik – befolyással üzérkedéssel vádolják Oszter Sándor színésszel együtt. A vád szerint a Kossuth-díjas színművész és az ügyvédek, köztük Busch egy költségvetési csalás miatt Szlovákiában őrizetbe vett, szállítmányozásban érdekelt vállalkozót „vertek” át, azzal, hogy elhitették vele, ha fizet, elérik, hogy megszüntessék a vele szemben költségvetési csalás miatt indult eljárást. De az ügyészség szerint nemcsak ígértek, hanem a hatásosság kedvéért hosszú börtönéveket és teljes vagyonelkobzást is vizionáltak. Így másfél-két év alatt 5–10 millió forintos részletekben összesen mintegy 50 millió forintot sikerülhetett kicsalniuk.

Busch – aki 1981 és 1986 között büntetőbíróként is dolgozott – korábban több nagy ügyben is eljárt: ő képviselte például a globexes Vellai Györgyikét, és az Állami Autópálya-kezelő jogi képviselőjeként feltűnt a KH-brókerügyben is. A Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján olvasható bemutatása szerint „ügyvédi tevékenységének specialitása a személyiség büntetőjoghoz és az orvosi joghoz fűződik”. Megközelítéséről sokat elárul, hogy a Magyar Narancs cikke után – amelyből kiderült, hogy Habony még 2006 novemberében nemcsak összeszólalkozott az általa kis híján elgázolt gyalogosokkal, hanem bántalmazta is őket – azt közölte, hogy ügyfele rágalmazás és személyes adattal visszaélés miatt tett feljelentést. Busch hasonló eljárásokat ígért minden médiumnak, amely ismerteti Habony garázdasági ügyét. Az ügyvéd értelmezése szerint a Habony által elkövetett cselekményről és annak bíróság által megállapított jogkövetkezményeiről egyáltalán nem lehet a sajtóban beszámolni, mert e tények különleges személyes adatnak minősülnek.

Busch Béla
©

Busch nevét jól ismerik egyetemi körökben: 1988 óta tanít az ELTE-n, 2002-ben nevezték ki a büntetőjogi tanszékre egyetemi docensnek, ugyanabban az évben a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem docense is lett. 1990 óta tagja és rendszeres vizsgáztatója a Jogi Szakvizsga Bizottságnak mint tag vagy elnök. Széles körű oktatói és tudományos munkásságát kifejezendő kapott 2010-ben Eötvös Károly-díjat a Budapesti Ügyvédi Kamarától, Navracsics Tibor akkori igazságügyi minisztertől pedig átvehette a Magyar Köztársaság lovagkeresztjét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Nézze meg: listába szedték Mészáros Lőrinc cégeit – és jó hosszú lett

Nézze meg: listába szedték Mészáros Lőrinc cégeit – és jó hosszú lett

10 millió eurót vernek el luxusautókra a világ egyik legkorruptabb országában

10 millió eurót vernek el luxusautókra a világ egyik legkorruptabb országában

"Fatális hiba nem megszavazni a Mártát" - durva hétvége elé néz az LMP

"Fatális hiba nem megszavazni a Mártát" - durva hétvége elé néz az LMP

Palvin Barbi elsápad: Instára költöznek a magyar börtönök

Palvin Barbi elsápad: Instára költöznek a magyar börtönök