szerző:
hvg.hu

Választási csalással vádolnak egy demokráciapárti petíciós oldalt, mert "meg akarják buktatni Orbán Viktort".

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője sajtótájékoztatót tartott pénteken, ahol közölte:

a Fidesz szerint a "Soros-hálózat" külföldről, külföldi pénzekből, törvénytelenül akarja befolyásolni a magyarországi választás eredményét, ezért a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordulnak.

Az MTI beszámolója szerint Halász azt kifogásolja, hogy az Avaaz petíciós-aláírásgyűjtős oldal "Soros jelöltjeit" segíti hirdetésekkel. A Fidesz-frakció szóvivője ezt nem magától találta ki, a kormánypárti Origo pénteken arról írt cikket, hogy az Avaaznak a Facebookon jelennek meg hirdetései, amelyek az Orbán-kormány elűzéséről és a Fidesz elleni összefogásról szólnak. A demokráciát propagáló oldal egyébként korábban kapott pénzt a Soros György-féle Nyílt Társadalom alapítványtól.

Halász meglehetősen zavaros fejtegetésbe bonyolódott, amely szerint az Avaaz és a "Soros-hálózat" célja nyilvánvaló:

meg akarják buktatni Orbán Viktort és a bevándorlásellenes nemzeti kormányt,

ami annyira azért nem meglepő, tekintve, hogy választás lesz, a Fidesz szerint az ellenzéiek pedig amúgy is Soros jelöltjei.

Halász mindenesetre bejelentette, hogy a Fidesz a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul a "Soros-hálózat választási csalása miatt", mert szerintük ez a választási törvények gátlástalan kijátszása.

Halász nyilván arról nem szólt, hogy a Facebookon egyébként például a kormánypárti Tv2 fizetett hirdetésben migránsozós videókat tár a felhasználók elé, vagy hogy a Schmidt Mária-féle Figyelő is olyan fizetett hirdetéseket tesz ki a Facebookra, amelyeknek választási üzenete is van.

Halász viszont nem egyedül van a félelmeivel, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Tuzson Bence sajtótájékoztatón elmondta ugyanazt, mint Halász, majd hozzátette, a kormány arra kéri a hatóságokat, hogy haladéktalanul vizsgálják meg az ügyet. "Arra kérjük az adatvédelmi hatóságot, hogy vizsgálja meg, hogyan szerezhették meg külföldi szervezetek magyar állampolgárok adatait" – mondta Tuzson Bence, bár nem teljesen világos, hogy mire gondol. Azt is kijelentette, hogy Magyarország nemzeti szuverenitását meg kell védeni,

a kabinet ezért még a választásig jogi lépéseket tesz.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!