szerző:
hvg.hu

Kormányüzeneteket terjesztettek és kamu történeteket tettek közzé azzal a céllal, hogy az embereket Orbán Viktor bevándorlásellenes politikája mellé állítsák – egyebek mellett erről beszélt a The Guardiannek az MTVA számos dolgozója.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az egyik újságíró arról beszélt a brit lapnak, hogy a közpénzből fenntartott MTVA hírcsatornája, az M1 még a választás előestéjén is úgy számolt be a münsteri gázolásról, mintha azt egy iszlamista terrorista követte volna el. Pedig akkorra már rég tudni lehetett, hogy a három halálos áldozattal járó esetért egy zavart elméjű német férfi a felelős. "Ilyesmit addig nem tapasztaltam az MTVA-nál: ez nyilvánvaló hazugság volt" – mondta a neve elhallgatását kérő megszólaló.

A közpénzből működő MTVA-hoz tartozó csatornákon, felületeken általában is negatív színben tüntették fel a migránsokat, hogy összemosták őket a terroristákkal és megjelenésüket összekötötték a bűncselekményekkel, egyébként is jellemző volt – olvasható a cikkben.

"Azt hiszem, a félelem légkörét teremtettük meg. Pavlovi reflex alakult ki az olyan szavakra mint a veszély, terrorizmus, migráns, ellenzék, Soros és Brüsszel" – idézték tovább az újságírót.

Az MTVA-s munkatárs szerint a bevándorlóellenes üzenetek gyakran egyenesen a kormánytól érkeztek. Azok az emberek pedig, akik az Orbán Viktort személyesen érintő anyagokon dolgoztak, listát kaptak a felhasználandó kulcsszavakról.

"Néha az éppen telefonáló szerkesztő bejön az irodába és lediktál nekünk egy egész történetet szóról szóra. Nem tudjuk, ki van a vonal másik végén" – mondta egy másik dolgozó.

Azt, hogy a kormány közvetlenül is beavatkozik az MTVA működésébe, a The Guardian birtokába jutott dokumentumok is bizonyítják. Ezeket tévedésből küldték el az egyik fiatal munkatársnak. Ezek szerint a miniszterelnök stábja kiadta a szerkesztőknek, milyen témákat dolgozzanak fel, amelyekkel a kormányt nyíltan kritizálók ellen karaktergyilkosságot lehet elkövetni.

Az újságírók azt mondták a brit lapnak, az igazságérzetük miatt szólaltak meg, a köztévé néhány munkatársa pedig azon gondolkodik, hogy felmond a választás után.

"Borzasztóan éreztem magam, mert láttam, hogy befolyásoltuk az embereket. Néhányan közülünk meggyőzte magát arról, hogy úgysem néz minket senki, így nem is számít, amit csináltunk. Úgy tűnik, számított. Borzasztóan" – jegyezte meg egy újságíró.

A lap mindezekkel kapcsolatban megkereste Orbán szóvivőjét, aki azt mondta, nem tud válaszolni, mivel nem gyakorol kontrollt a média felett. Az MTVA válaszra sem méltatta a lapot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja