szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányrendelet-tervezetben meghatározták a kórházak és a tisztiorvosi hivatal feladatait a fertőzések megelőzésével kapcsolatban. Kijelölnék az egészségügyi intézményekben több szakembert is, akik a fertőzések kockázatainak csökkentése lenne a feladatuk.

Már rövid idő alatt a kórházi fertőzések 20-30 százalékos csökkenését várja az egészségügyi kormányzat a kormány honlapjára pénteken kikerült jogszabály-tervezettőltudta meg a Népszava.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a hét elején jelentette be, hogy munkatársaival elkészítették a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos rendeletet. Ennek tervezetét tették közzé pénteken, a lap szerint a szakmai szervezeteknek viszont mindössze három napjuk van arra, hogy véleményezzék a leírtakat.

A kormányrendelet-tervezetben külön-külön meghatározták a kórházak és a tisztiorvosi hivatal feladatait. A tervek szerint a jövőben az egészségügyi intézmények több olyan szakembert alkalmazhatnak, akiknek a fertőzések kockázatainak csökkentése lesz a feladatuk. A rendelet pontosan előírja, hogyan lehet a kórházi fertőzéseket tartalmazó regisztereket elkészíteni és a kórházi fertőzések megelőzését kontrollálni.

Így például, ha valaki bekerül egy kórházba, nem csak betegségével kapcsolatban kérdezik majd ki, hanem felmérik a fertőzési kockázatait is. Például van-e valamilyen immunbetegsége, van-e a testében katéter, kellő ütemben gyógyulnak-e a sebei.

A kezelése alatt folyamatosan követik, és dokumentálják majd a változásokat, nőtt vagy csökkent esetében a fertőzés kockázata. Megjelenik a miniszter mellett egy tanácsadó testület is, amely a friss adatok alapján folyamatosan ajánlásokat ad a miniszternek a rendszer javítására.

A Népszava információi szerint a tervek közt az is szerepel, hogy az egészségbiztosító külön címkézett összeget biztosít az intézményeknek a fertőzések megelőzésével kapcsolatos feladatokra, eszközökre, köztük fertőtlenítőszerekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt