szerző:
hvg.hu

Egyetlen holdingba épülnek be a kormányközeli médiumok, amelyeket Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója felügyel majd – írja a 444.hu.

A lap szerint a holding létrehozásáról még szabadsága előtt döntött Orbán Viktor, a "vezérlőpult" pedig az a cég, a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. lesz, amelyet július utolsó napján alapított Liszkay ötmillió forintos jegyzett tőkével.

E cég alá kerül be a 444 szerint a Mediaworks – a Nemzeti Sport és számos bulvármagazin kiadója –, valamint a Simicska-birodalomból megmaradt Hír Tv és a hírek szerint hamarosan újrainduló Magyar Nemzet kiadói joga. Az összevonás első lépése – ahogy a HVG is megírta – három új megyei lap, ezzel pedig gyakorlatilag a teljes vidéki lappiac bekebelezése lesz.

Annyi a fideszes médiatulajdonos, mint égen a csillag. De jut-e mindnek elegendő közpénz?

A totális médiaháborút Orbán megnyerte, de a lakájmédia piaci alapon nem képes életben maradni, befolyását csak az őrizheti meg, akit táplálnak az állami húsos fazékból.

Beolvadhat a Media Fundamentumba a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo TV, a Karc FM rádó és az Andy Vajna-közeliként működő Retro Rádió és a Matolcsy Ádámhoz tartozó Origo.

A TV2, a Bors és a Rádió 1 státusza – írja a lap – egyelőre bizonytalan, Habony Árpád érdekeltségei, a Lokál, a Lokál extra és a 888 viszont megúszhatja a beolvasztást. Ez Orbán hazaérkezése után dőlhet el.

A holding másik vezetője Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója lehet, a beolvasztást Jászai Gellért, a Mészáros Lőrinc tulajdonához tartozó Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának tagja szervezi meg.

A központosítás oka a 444 szerint az lehet, hogy a politikai vezetés elégedetlen a külön-külön kézben lévő médiumok menedzselésével: a miniszterelnök unja, hogy egyes strómanok és kijelölt tulajdonosok sajátjuknak tekintik, és önkényesen széthordják a rájuk bízott vagyont.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!