szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A kormányzat azért cincálhatná szét az MTA-t, és vonhatná az egyetemek alá egyes kutatóintézeteit, hogy előrébb kerüljenek a hazai egyetemek a nemzetközi rangsorokban. De az ezzel elért eredmény is kevesebbet javít majd a helyzeten, mint amennyit a CEU beszántása árt, írja az e heti HVG.

A kormány két régi célját valósítaná meg azzal az egyre bizonyosabbnak tűnő tervezettel, hogy az MTA kutatóintézeteit az egyetemekhez rendelik, derül ki az e heti HVG cikkéből.

Ezáltal ugyanis előrébb léphetnének végre a nemzetközi oktatási rangsorokban a magyar egyetemek, a kormány pedig egyúttal az akadémia kutatási önállóságát is szabályozhatná.

A kormány már 2011-ben kitűzte célul, hogy a magyar egyetemek javítsanak helyezésükön a nemzetközi rangsorokban, az akkori terv szerint a legjobb 200-ba kellett volna kerülniük. Azonban a rangsorokban egyelőre inkább csak egyre lejjebb csúsznak, a legtöbb listán nincsenek a legjobb 500-ban, igaz, a londoni Times Higher Education legfrissebb rangsorában a Semmelweis Egyetemnek sikerült a legjobb 500-ba jutnia.

A Magyar Nemzeti Bank az egyetemek felzárkóztatásáról írt anyagában azt írja, 2020-ig négy magyar egyetem is bekerülhet a legjobb 200-ba, közülük egynek a top 50-ben lenne a helye.

Az akadémiai intézetek egyetemek alá rendelése sem eredményezne azonban sokkal jobb helyezést a rangsorban, mondja Fábri György, az ELTE PPK dékánhelyettese a HVG-nek, aki erről a területről írt könyvet.

A kormány különböző stratégiái is biztosan kevesebbet érnek el, mint a CEU kormányzati egzecíroztatása és az azt követő nemzetközi visszhang.

A HVG-ben publikált rangsorból az is kiderül, térségünkből a legjobb 200-ban csak a Bécsi Egyetem, a következő 100-ban a prágai Károly Egyetem, míg a 400-ig terjedő listán a Varsói Egyetem szerepel.

Az egyes tudományágak rangsorában a legjobb 100-ban négy magyar helyezett található, mind a négyet (filozófia, nemzetközi kapcsolatok, szociológia, történelem) a CEU-nak sikerült megszereznie.

További részleteket az e heti HVG 12. oldalán talál.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!