szerző:
hvg.hu/MTI

A diákok nem tanulják majd olyan részletesen az egyetemes történelmet, mint eddig, helyette inkább az egyes események feldolgozására jut több idő.

Kevesebb lehet a történelem tananyag a jövőben: az új nemzeti alaptantervben csökkentik az egyetemes történelemről szóló részt, így a készítők szerint több idő jut majd egy-egy esemény feldolgozására.

A Magyar Időknek a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke azt mondta, a legnagyobb probléma a tananyag zsúfoltsága, ezen szeretnének változtatni, így több téma is kikerült az új NAT-ból. Náray Mihály szerint a tananyag csökkentése leginkább arról szól, hogy a gyerekek leterheltsége is csökkenjen, úgy, hogy közben megszerezzék azt a minimális tudást, ami az alapműveltséghez szükséges. Náray szerint eddig az volt a bevett szokás, hogy leadták a tananyagot, aztán rögtön utána jött is a következő, így nem volt idő arra, hogy a tanulók például egy filmrészleten keresztül dolgozzák fel a megszerzett ismeretet.

Az új NAT tervezett, 2019. szeptemberi bevezetésével kapcsolatban Náray Mihály azt mondta: célszerű lenne megfontolni az egy évvel későbbi indulást, hogy a kerettantervek elkészítésére is jusson elegendő idő, úgy, hogy figyelembe vesznek minden észrevételt. Szerinte az új NAT-ban leírtakhoz igazodó tankönyvek elkészítéséhez is legalább egy évre van szükség.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Balla István Kult

Az új alaptanterv nem nemzeti, és nem várható, hogy jobb lesz tőle az iskola

Bár nyakon öntötték korszerűnek látszó elvekkel, és találni benne kifejezetten pozitív tartalmi elemeket is, az új Nemzeti alaptanterv nem nemzeti, és tele van ellentmondással. A végletesen centralizált oktatási környezetben semmi változást nem várnak tőle az általunk megkérdezett szakértők.

hvg.hu Itthon

"Az egészben volt valami idealisztikus" – Az új NAT készítői is érezték, hogy elhasal a tervezet

Apránként szedik ízekre különböző kormánypárti körökben az új nemzeti alaptanterv eredendően még "nagyon szép munkának" ítélt tervezetét. A csaknem két évig készült munkaanyagnak a Fidesz képviselői főként eszmei hiányosságokat rónak fel, miközben hivatalosan még mindig nem tudni, miért mondhatta a Miniszterelnökség vezetője a dokumentum bemutatása előtt, hogy "így biztosan nem lép életbe". A tervezeten dolgozó szakértők ezt mindenesetre már munka közben borítékolták.

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

Kis falvakba lehelne kulturális életet a kormány

Kis falvakba lehelne kulturális életet a kormány

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

Kutyasétáltatás közben ütött meg egy embert ez a férfi

Kutyasétáltatás közben ütött meg egy embert ez a férfi

Új, négysávos híd épül Győrben

Új, négysávos híd épül Győrben