szerző:
hvg.hu

Az Ikarus Egyedi készítette volna a buszokat, a júliusi határidőig egyet sikerült leszállítani.

Júliusra kellett volna elkészülnie annak a 10 mammográfiás szűrőbusznak, amire tavaly adtak 1,7 milliárd forintos megrendelést a H1 Systems Mérnökiroda Kft.-nek, de a cég mindössze egyetlen járművet szállított le eddig – írja a 24.hu.

A Közbeszerzési Hatóság tavaly márciusban írta ki a Népegészségügyi Stratégia ellátásához szükséges húsz, egészségügyi szűrőállomásként működő buszra a tárgyalásos eljárást, a pályázat két részből állt: az első részben tíz általános szűrővizsgálatokra alkalmas buszt, a másodikban pedig tíz mammográfiás röntgenkészülékkel felszerelt, emlődaganatok szűrésére szánt buszt szereztek be. Ez utóbbit egy, az orvosi eszközök piacán ismeretlen cég, a H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft. nyerte meg nettó 1,7 milliárd forintért. A cég korábban Persecutor Vagyonvédelmi Kft. néven futott, és Pintér Sándor belügyminiszter egykori biztonsági érdekeltségeivel is kapcsolatba hozható volt.

A H1 Systems nemcsak az autóipari, hanem az orvostechnológiai munkákkal is alvállalkozót bízott meg: a buszokat az Ikarus Egyedi Kft.-re, a röntgenfelszerelést pedig a Forex Medical Kft.-re bízták. A megegyezés szerint a H1 Systems az első szűrőbuszt a szerződés megkötése után öt hónappal, a maradék kilencet pedig legkésőbb 2018. július 18-ra le kellett volna szállítania, de a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött tájékoztatás szerint a tíz buszból mindössze egy készült el.

Az Ikarus Egyedi ugyanis időközben becsődölt, jelenleg az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. kezelésében van. A maradék kilenc busz építésére nem is keresnek másik vállalkozást, az Ikarus Egyedinek 2019. április 30-ig kell leszállítania azokat.

A céggel egyébként a Volánbusz is megállapodott korábban 180 csuklós buszról 15,4 milliárd forint értékben, de idén áprilisig, a határidő lejártáig ezekből összesen 5 készült el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben