szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ikarus Egyedi készítette volna a buszokat, a júliusi határidőig egyet sikerült leszállítani.

Júliusra kellett volna elkészülnie annak a 10 mammográfiás szűrőbusznak, amire tavaly adtak 1,7 milliárd forintos megrendelést a H1 Systems Mérnökiroda Kft.-nek, de a cég mindössze egyetlen járművet szállított le eddig – írja a 24.hu.

A Közbeszerzési Hatóság tavaly márciusban írta ki a Népegészségügyi Stratégia ellátásához szükséges húsz, egészségügyi szűrőállomásként működő buszra a tárgyalásos eljárást, a pályázat két részből állt: az első részben tíz általános szűrővizsgálatokra alkalmas buszt, a másodikban pedig tíz mammográfiás röntgenkészülékkel felszerelt, emlődaganatok szűrésére szánt buszt szereztek be. Ez utóbbit egy, az orvosi eszközök piacán ismeretlen cég, a H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft. nyerte meg nettó 1,7 milliárd forintért. A cég korábban Persecutor Vagyonvédelmi Kft. néven futott, és Pintér Sándor belügyminiszter egykori biztonsági érdekeltségeivel is kapcsolatba hozható volt.

A H1 Systems nemcsak az autóipari, hanem az orvostechnológiai munkákkal is alvállalkozót bízott meg: a buszokat az Ikarus Egyedi Kft.-re, a röntgenfelszerelést pedig a Forex Medical Kft.-re bízták. A megegyezés szerint a H1 Systems az első szűrőbuszt a szerződés megkötése után öt hónappal, a maradék kilencet pedig legkésőbb 2018. július 18-ra le kellett volna szállítania, de a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött tájékoztatás szerint a tíz buszból mindössze egy készült el.

Az Ikarus Egyedi ugyanis időközben becsődölt, jelenleg az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. kezelésében van. A maradék kilenc busz építésére nem is keresnek másik vállalkozást, az Ikarus Egyedinek 2019. április 30-ig kell leszállítania azokat.

A céggel egyébként a Volánbusz is megállapodott korábban 180 csuklós buszról 15,4 milliárd forint értékben, de idén áprilisig, a határidő lejártáig ezekből összesen 5 készült el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetlen nap alatt 680 koronavírus-fertőzöttet találtak Lengyelországban

Egyetlen nap alatt 680 koronavírus-fertőzöttet találtak Lengyelországban

Lehet, hogy az iPhone-ok nemcsak bankkártyaként lesznek jók, hanem terminálként is

Lehet, hogy az iPhone-ok nemcsak bankkártyaként lesznek jók, hanem terminálként is

Bánsági Ildikó: A Színművészeti Egyetem ügye volt az utolsó csepp a pohárban

Bánsági Ildikó: A Színművészeti Egyetem ügye volt az utolsó csepp a pohárban