szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a dokumentum gyakorlatilag titokban, mindenféle tájékoztatás nélkül került fel az ÁNTSZ honlapjára, ahol szinte senki nem is keresné, a dokumentum ráadásul továbbra sem közérthető.

Szinte titokban került fel az ÁNTSZ honlapjára az Emmi kórházi fertőzésekről szóló jelentése – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért. A dokumentum feltöltéséről a kormány sem a sajtót, sem a szakmai szervezeteket nem tájékoztatta, így valószínűleg csak nagyon keveseknek tűnhetett fel a jelentés. De van még egy csavar a történetben: a dokumentumot eddig minden évben az Országos Epidemiológiai Központ oldalára tették fel, most pedig az ÁNTSZ weboldalára – ahol senki nem is keresné.

A TASZ szerint ráadásul a jelentés továbbra sem közérthető, a laikusok számára szinte semmi nem derül ki belőle. A tiszti főorvos korábban azt nyilatkozta, törekednek arra, hogy a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik és elemzéseik minél közérthetőbbek legyenek bármelyik érdeklődő állampolgárnak. Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője szerint viszont nem látszik ennek eredménye.

Aki arra keresi a választ, hogy 2017-ben hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, nem fogja könnyen megtalálni a vonatkozó adatokat. Nem vitatjuk, hogy fontos a szakemberek, a szakmai közvélemény tájékoztatása, de ezt el kell választani a közvélemény számára közzétett adatoktól. Ezeknek egyértelműeknek, a laikusok számára is érthetőknek kellene lenniük

– véli Asbóth. A TASZ Emmivel szemben indított pere ennek ellenére folytatódik, jelenleg a Kúria döntését várják. A per azért indult, mert az Emmi nem hozta nyilvánosságra a kórházi fertőzések 2015–16-os adatait kórházankénti bontásban. A tavalyi adatokat egyébként szeptember 1-ig kellett volna leközölnie az Emminek, a jelentések közzétételének idejét jogszabály írja elő. A TASZ korábban „megdicsérte” az Országos Gerincgyógyászati Központot, amely önként tette közzé kórházi fertőzésekről szóló adatait.

A TASZ közleményére reagált az országos tisztifőorvos, aki szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a jelentés új helyen érhető el. Kovács Attila Ferenc a hvg.hu-nak azt írta, a jelentés azért az ÁNTSZ weboldalán jelent meg, mert az Országos Epidemiológiai Központ 2017. március 31-én jogutódlással megszűnt.

A TASZ által hiányolt 2017. évi kórházi fertőzésekre vonatkozó éves jelentés hetek óta nyilvánosan elérhető az antsz.hu honlapon. Annak tartalmáról a szakma régóta tájékozódhat

- írja Kovács, hozzátéve: a szakmai anyagok, így ez a jelentés sem nélkülözhetik a szakkifejezéseket, így annak értő olvasásához szakmai ismeretrendszer szükséges, ezért javasolja a szervezetnek, hogy ebben kérjenek segítséget orvos-szakértőktől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rosszabb forgatókönyv jött be: 9 százalék lett a költségvetés hiánya 2020-ban

A rosszabb forgatókönyv jött be: 9 százalék lett a költségvetés hiánya 2020-ban

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Fekete-Győr miniszterelnök-jelölt lesz?

Fekete-Győr miniszterelnök-jelölt lesz?