szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szeptember 1-ig kellett volna leközölni a 2017-es dokumentumokat, ez azóta sem történt meg.

Miniszteri hivatalba lépése után nem sokkal azzal hívta fel magára a figyelmet Kásler Miklós, hogy azt mondta: az általa felügyelt egészségügyben a kórházi fertőzések csökkentése az egyik legsürgetőbb feladat.

Hogy mi számít sürgősnek Kásler miniszter értelmezésében, nem tudni, azt viszont igen, hogy 2018. szeptember végére sem sikerült megjelentetni a 2017-es adatokat. Ez azért is lenne fontos, mert néhány éve Magyarország világelső volt a kórházi fertőzésekben.

A TASZ oldalán azt írja, az utóbbi pár évben mindig fokozott várakozás előzte meg a kórházi fertőzésekről szóló jelentés napvilágra kerülését. Ez ugyanis az egyetlen hivatalos forrás, amiből tájékozódni lehet arról, hogy áll a magyar egészségügy ezen a téren: hányan fertőződnek és hányan halnak meg a kórházi fertőzések következtében.

A jelentések közzétételének idejét jogszabály írja elő, ennek dátuma pedig szeptember 1. És ahogy tavaly, úgy idén sem hozták időben nyilvánosságra az adatokat, melyek feldolgozására amúgy 8 hónap állt rendelkezésére – teszi hozzá a szervezet, amely egy számlálót is elhelyezett oldalán. Ez most épp 22 napnál tart, vagyis ennyi ideje késik a publikálás.

Egy kórház viszont nem várt a csoportos bevallásra, ők maguk közölték a 2014 és 2017 közötti időszak adatait, amiért a TASZ meg is dicsérte őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja