szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az érdekképviseletek Budapest belvárosában tiltakoznak a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen.

Ahogy korábban megírtuk, a cafetéria rendszerének érdemi egyeztetés nélkül megvalósított átalakítása ellen hirdetett demonstrációt több szervezet, a vonulásos tüntetés most kezdődött el. A résztvevők a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri épülete előtt gyülekeznek.

Az eseményen az ötletgazda, a Paksi Atomerőmű Zrt. váltóműszakos dolgozóit tömörítő Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete kezdeményezésére a két nagy szakszervezeti konföderáció, a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is részt vesz.

Felszólalásaikban a szakszervezeti vezetők a béren kívüli juttatások megadóztatásának eltörlését követelték.

Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke arról beszélt, hogy a szakszervezetek a cafeteria-elemek kedvezményes adózásának visszaállítását követelik a családok támogatása, a mobilitás ösztönzése és a munkaerőhiány kezelése érdekében.

Szilágyi József szerint mindezt az MNB is megerősítette, ugyanis a jövő évi költségvetést véleményező írásában rámutatott, hogy több mint 2 millió munkavállalónak csökkenhet a nettó jövedelme az adótörvények megváltozása miatt, ami ugyanakkor a költségvetésnek nem jár érdemi bevételnövekedéssel.

A szervezők petícióval fordultak Matolcsy György jegybankelnökhöz, amelyben jelezték: a demonstrációt szervező és azon magukat képviseltető szakszervezetek egyetértenek abban, hogy béren kívüli juttatások rendszerét szűkítő jogszabályok a munkavállalók számára jelentős érdeksérelemmel és jövedelemcsökkenéssel járnak. A juttatások megszüntetése a munkaerő megtartása, az élet- és munkakörülmények javítása, az egészségmegőrzés és a hosszú távú öngondoskodás ellen hat. A szakszervezeti konföderációk határozottan kiállnak a juttatások megőrzése mellett, és kezdeményezik e téma napirendre vételét az őszi, nemzeti szintű bértárgyalások mellett. Továbbá arra kérik Matolcsy Györgyöt, hogy lehetőségeihez mérten segítse a szakszervezeti konföderációk törekvéseit a béren kívüli juttatások megőrzése érdekében. "Töröljék el az új adókat!" – követelték.

A petíciót a jegybank részéről nem vette át senki, így a demonstráció szervezői az épület falára ragasztották.

©

A tüntetők aztán az Országházhoz vonultak, ahol az esemény főszervezője, Hatvani Jácint, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetének elnöke kijelentette, hogy sok politikus nem ismeri a munka világát, de az új adójogszabályokkal "durván beleavatkoztak a munka világába". A fejlett munkakultúrát és juttatási rendszert biztosító, jelentős értéket előállító munkaadóknál akarnak radikális változást elérni az autóiparban, az energetikában, gyógyszeriparban vagy a vegyiparban - tette hozzá.

Csóti Csaba, a KKDSZ Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének elnöke fölszólította a kormányt, hogy mutasson példát és béresítse az állami munkavállalók cafeteria-juttatásait úgy, hogy abból ne vesszen el semmi. Szerinte az állam a legrosszabb munkáltató Magyarországon, hiszen - mint mondta - nem tárgyal a munkavállalókkal és nem fizet nekik tisztességes bért, most pedig a cafeteriát is elveszi.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a dolgozók helyzetét tovább rontó változásokról a kormány nem egyeztetett a munkavállalói érdekképviseletekkel. Kijelentette, a béren kívüli juttatások rendszere nem luxus, hanem az alapvető emberi szükségleteket biztosítja, ezért azt nem szabad agyonadóztatni. A vegyipari szakszervezet vezetője azt ígérte, hogy a munkahelyeken folytatják a tiltakozást és mindenhol kiállnak a tervezett változtatások ellen.

A tüntetés végén Szilágyi József és Székely Tamás petíciót adott át a Miniszterelnökség munkatársának, a dokumentumot a szervezők Orbán Viktor miniszterelnöknek címezték és hasonló kéréssel fordultak a kormányfőhöz, mint Matolcsy Györgyhöz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Dr. Szakmány Tamás: Aki elutasítja az oltást, a tükörben egy gyilkost fog látni

Dr. Szakmány Tamás: Aki elutasítja az oltást, a tükörben egy gyilkost fog látni

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is