szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Tanács elnöke az Európai Néppárt kongresszusán mondott erősen kritikus beszédet a magyar miniszterelnök jelenlétében.

A volt lengyel miniszterelnök egy órával azután szólalt fel az eseményen, hogy Orbán Viktor arról beszélt ugyanott: bár előfordul, hogy egy család – jelen esetben az EPP tagjai – nem értenek egyet, mindig egységesek.

Donald Tusk – az Eurológus beszámolója szerint – emlékeztetett arra, hogy már évekkel ezelőtt ma migrációs válság mielőbbi megoldására biztatta az európai vezetőket, mert ha nem fogják, annak az európai kereszténydemokrácia identitása látja majd kárát.

Azt is mondta, hogy a migrációs vita nyomán olyan politikusok kaptak erőre, akik a saját érdekeiknek megfelelően használták ki az erről szóló politikai vitát.

Tusk szerint senkinek nincs joga ahhoz a Néppártban, hogy megtagadja a liberális demokráciát és az értékeit.

Ha valaki megtagadja a jogállam elvét, az nem kereszténydemokrata. Aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki eltűri a homofóbiát, az antiszemitizmust, az nem kereszténydemokrata. Aki a nemzetet szembefordítja az egyén szabadságával, az nem kereszténydemokrata."

Az sem kereszténydemokrata Tusk szerint, aki konfliktust szít a világban és az Európai Unióban, ahogyan az sem, aki Putyint támogatja, és Ukrajnát támadja, aki az áldozatot támadja az agresszorral szemben. És az sem,

aki le akarja cserélni a liberális demokrácia nyugati rendjét az autoritarianizmus keleti modelljére."

A blog beszámolója szerint erre nagy tapsot kapott a teremben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!