szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A MOK a gyógyszerészi kamarával közösen tájékoztató kampányt indít, hogy felhívják a figyelmet: nem minden esetben kell azonnal mentőt hívni vagy a sürgősségi osztályra rohanni.

Országos betegtájékoztató kampányt indít a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK). A két szervezet közös sajtótájékoztatón mutatta be a kampány plakátjait, amelyeken arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen panaszokkal hova érdemes fordulnia a lakosságnak.

Éger István, a MOK elnöke elmondta, a „Válasszon okosan!” elnevezésű kampány célja, hogy tájékoztassa a betegeket arról, milyen esetekben kell azonnal mentőt hívni, és mikor elég felkeresni a háziorvost vagy éppen a gyógyszerészt. Éger szerint a kampány nem pótolja a kamara által évek óta szorgalmazott egészségtan-oktatást, de abból egy kicsi szegletet kiragadva talán mégis segíthet a lakosságnak és az őket ellátó intézményeknek is.

Éger az orosházi kórház sürgősségi osztályán kialakult helyzetre reagálva azt mondta, kevés olyan sürgősségi hely van az országban, ahol a munkakörülmények és feltételek megnyugtatóak lennének.

A helyzet érdemben évek óta nem javult, ezt máról holnapra megoldani nem lehet

– vélekedett, hozzátéve: a plakátkampány éppen azt célozza, hogy azok a betegek, akiknek állapota nem igényel kórházi ellátást, ne terheljék feleslegesen a sürgősségi részlegeket, mert azzal sokszor kapacitást vonnak el azoktól, akik sokkal súlyosabb állapotban vannak.

A plakátokat orvosi rendelőkben és kórházakban fogják kirakni, az azokhoz hasonló szórólapokhoz pedig a gyógyszertárakban lehet majd hozzájutni. Mindezt a két kamara közösen finanszírozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!