szerző:
hvg.hu

250-ről 400 órára nőhet a ledolgozandó túlórák száma, ha szerdán elfogadja a parlament a törvénytervezetet. Több ellenzéki párt és szakszervezet is tüntetést szervezett szombatra. Az esemény a Kossuth téren ért volna véget, ám azt közben a rendőrség lezárta. Ez a döntés provokálhatta ki, hogy a demonstráció végén több százan betörtek a térre. Ezzel a "sikerrel" be is érték szombatra.

„A rabszolgatörvényre keresztelt törvénymódosítás úgy változtatná meg a Munka Törvénykönyvét, hogy jelentősen, 250 óráról 400 órára nőne a ledolgozható túlórák száma, a munkaidőkeret 36 hónapra nőne, az elfogadott túlóráért pedig plusz pénz sem járna. A törvény a nagyvállalatok érdekeit helyezi a munkavállalók fölé és profittermelő robotokként kezeli őket” – írta a tüntetésről a Hallgatói Szakszervezet. Később kiderült, a fideszes többségű vállalkozásfejlesztési bizottság enyhített volna a törvényen, de jött egy újabb csavar, a Fidesz mégsem hátrál meg, a benyújtott szöveg eloszlatja az illúziókat: nem csak kollektív szerződés esetén lehet több túlóra.

Szavazni erről fog jövő szerdán az országgyűlés, és minden bizonnyal el is fogadja. A másik vitatott kérdésben, hogy a munkaidőkeret akár 3 év is lehet, és csak ennyi idő után számolják ki, hogy túlórázott-e valaki, semmi nem változott. Hiába mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón, hogy a kormány nem támogat egy évnél hosszabb elszámolási időszakot, erre vonatkozóan egyik bizottság se nyújtott be módosító indítványt, vagyis úgy látszik, marad a három év.

1 2 3
Sorrend megfordítása

A tüntetők megelégedtek azzal, hogy bejutottak a Kossuth térre

Lassan elnapolja "az ellenállást" a Kossuth térre bejutott pár száz tüntető. Holnap Hadházy Ákos demonstrál majd az MTVA előtt, a mai tüntetők közül sokan ígérik magukat a vasárnapi megmozdulásra is. A szombati események ezzel lassan lecsengenek.

Egyelőre bejött a rendőrök hátrébb húzódása

A tüntetők elérték céljukat, bejutottak a Kossuth térre, és ezzel el is érték, amit akartak. Körükben érezhető a tanácstalanság. Páran fórumot kezdenek tartani. A rendőrök ilyen téren jól tették, hogy az embereket provokáló lezárás helyett visszább húzódtak.

Komjáthy Imre megsérült a Kossuth téren

©

Az éhség menetéről ismert Komjáthy volt az egyik szószólója, hogy a tömeg vonuljon a Kossuth térre. A lökdösődésben azonban megsérülhetett, őt Tóth Bertalan és Nyakó István szocialista politkusok kísérték le a térről.

A tüntetők hangulata egy képben

©

A tüntetők benyomultak a Kossuth térre, már a parlament lépcsőjénél skandálnak

Háromnegyed 2-kor a rendőrök feladták a nehezebben védhető sorfalat a villamossínek vonalában, ahol az ország zászlaja miatt kialakított ároknál többen is elestek, és visszavonultak az Országgyűlés épülete elé. Itt skandál most több száz ember.

Az első sorokban nagy a lökdösődés, sokan a földön

A földre estek azok, akik fél 2 körül ismét megpróbáltak bejutni a Kossuth térre. A rendőrsorfal ugyanis ellenáll, az így kialakult tulakodásban pedig többet is elestek. Az egyenruhások egyelőre nem használnak más kényszerítő eszközt, a készenlétiek még nem mutatják magukat.

A keménymag a Kossuth tér felé nyomulna

A tüntetés végén a demonstrálók egy része a Kossuth tér felé indult. Mint mondták, ajándékot vinnének Orbán Viktornak az ország karácsonyfája alá. Komjáthy Imre is arra szólította fel a tüntetőket, hogy jussanak be a térre, ahonnan a rendőrség utolsó pillanatban, péntek este tiltotta ki az embereket.

"Haragot érzek a levegőben"

Székely Tamás beszédével ért véget a tüntetés. A szakszervezeti vezető azt mondta:

sokan vagyunk, haragot érzek a levegőben

A tüntetés hivatalos befejezése után sem kezdett oszlani az ezres tömeg. Egyelőre kivárnak.

Hétfőn útlezárásokkal folytatják?

Hétfőtől országos útlezárást javasol a szakszervezeti szövetség elnöke.
1 2 3

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb repülőgépeket vásárol a honvédség, egyet rendszeresen Orbán használ

Újabb repülőgépeket vásárol a honvédség, egyet rendszeresen Orbán használ

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

New York Times: Magyarország a látszatdemokrácia és a tekintélyuralom példája

New York Times: Magyarország a látszatdemokrácia és a tekintélyuralom példája