szerző:
hvg.hu

250-ről 400 órára nőhet a ledolgozandó túlórák száma, ha szerdán elfogadja a parlament a törvénytervezetet. Több ellenzéki párt és szakszervezet is tüntetést szervezett szombatra. Az esemény a Kossuth téren ért volna véget, ám azt közben a rendőrség lezárta. Ez a döntés provokálhatta ki, hogy a demonstráció végén több százan betörtek a térre. Ezzel a "sikerrel" be is érték szombatra.

„A rabszolgatörvényre keresztelt törvénymódosítás úgy változtatná meg a Munka Törvénykönyvét, hogy jelentősen, 250 óráról 400 órára nőne a ledolgozható túlórák száma, a munkaidőkeret 36 hónapra nőne, az elfogadott túlóráért pedig plusz pénz sem járna. A törvény a nagyvállalatok érdekeit helyezi a munkavállalók fölé és profittermelő robotokként kezeli őket” – írta a tüntetésről a Hallgatói Szakszervezet. Később kiderült, a fideszes többségű vállalkozásfejlesztési bizottság enyhített volna a törvényen, de jött egy újabb csavar, a Fidesz mégsem hátrál meg, a benyújtott szöveg eloszlatja az illúziókat: nem csak kollektív szerződés esetén lehet több túlóra.

Szavazni erről fog jövő szerdán az országgyűlés, és minden bizonnyal el is fogadja. A másik vitatott kérdésben, hogy a munkaidőkeret akár 3 év is lehet, és csak ennyi idő után számolják ki, hogy túlórázott-e valaki, semmi nem változott. Hiába mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón, hogy a kormány nem támogat egy évnél hosszabb elszámolási időszakot, erre vonatkozóan egyik bizottság se nyújtott be módosító indítványt, vagyis úgy látszik, marad a három év.

1 2 3
Sorrend megfordítása

A tüntetők megelégedtek azzal, hogy bejutottak a Kossuth térre

Lassan elnapolja "az ellenállást" a Kossuth térre bejutott pár száz tüntető. Holnap Hadházy Ákos demonstrál majd az MTVA előtt, a mai tüntetők közül sokan ígérik magukat a vasárnapi megmozdulásra is. A szombati események ezzel lassan lecsengenek.

Egyelőre bejött a rendőrök hátrébb húzódása

A tüntetők elérték céljukat, bejutottak a Kossuth térre, és ezzel el is érték, amit akartak. Körükben érezhető a tanácstalanság. Páran fórumot kezdenek tartani. A rendőrök ilyen téren jól tették, hogy az embereket provokáló lezárás helyett visszább húzódtak.

Komjáthy Imre megsérült a Kossuth téren

©

Az éhség menetéről ismert Komjáthy volt az egyik szószólója, hogy a tömeg vonuljon a Kossuth térre. A lökdösődésben azonban megsérülhetett, őt Tóth Bertalan és Nyakó István szocialista politkusok kísérték le a térről.

A tüntetők hangulata egy képben

©

A tüntetők benyomultak a Kossuth térre, már a parlament lépcsőjénél skandálnak

Háromnegyed 2-kor a rendőrök feladták a nehezebben védhető sorfalat a villamossínek vonalában, ahol az ország zászlaja miatt kialakított ároknál többen is elestek, és visszavonultak az Országgyűlés épülete elé. Itt skandál most több száz ember.

Az első sorokban nagy a lökdösődés, sokan a földön

A földre estek azok, akik fél 2 körül ismét megpróbáltak bejutni a Kossuth térre. A rendőrsorfal ugyanis ellenáll, az így kialakult tulakodásban pedig többet is elestek. Az egyenruhások egyelőre nem használnak más kényszerítő eszközt, a készenlétiek még nem mutatják magukat.

A keménymag a Kossuth tér felé nyomulna

A tüntetés végén a demonstrálók egy része a Kossuth tér felé indult. Mint mondták, ajándékot vinnének Orbán Viktornak az ország karácsonyfája alá. Komjáthy Imre is arra szólította fel a tüntetőket, hogy jussanak be a térre, ahonnan a rendőrség utolsó pillanatban, péntek este tiltotta ki az embereket.

"Haragot érzek a levegőben"

Székely Tamás beszédével ért véget a tüntetés. A szakszervezeti vezető azt mondta:

sokan vagyunk, haragot érzek a levegőben

A tüntetés hivatalos befejezése után sem kezdett oszlani az ezres tömeg. Egyelőre kivárnak.

Hétfőn útlezárásokkal folytatják?

Hétfőtől országos útlezárást javasol a szakszervezeti szövetség elnöke.
1 2 3

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
És akkor Orbán Viktor felfedezte a benne élő Greta Thunberget

És akkor Orbán Viktor felfedezte a benne élő Greta Thunberget

Felfedeztek egy új ásványt, 20 000 000 éve formálódott meg

Felfedeztek egy új ásványt, 20 000 000 éve formálódott meg

Gyönyörű naplementét fotóztak Budapesten

Gyönyörű naplementét fotóztak Budapesten

Külföldi autópályadíj után hol kell adózni?

Külföldi autópályadíj után hol kell adózni?

Kezd elszabadulni a koronavírus Észak-Olaszországban

Kezd elszabadulni a koronavírus Észak-Olaszországban

Ezek a világ legdrágább országai

Ezek a világ legdrágább országai