szerző:
HVG

Hivatalosan nem váltott profilt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), de új utakra lépett, az szinte biztos.

A hat évvel ezelőtt létrehozott kormányzati szervezet ugyanis a HVG írása szerint most nem a „szétszóródott magyarság önazonosságának megerősítésén” dolgozik, hanem egy sajátos értelmezés alapján a szlovák–magyar határtérség gyógynövénytermesztésének feltérképezésén. Az intézetet a volt székelyudvarhelyi polgármester, a Fidesz erdélyi szövetségese, a Magyar Polgári Pártot megalapító Szász Jenő vezeti.

A NSKI-nek a munkához sikerült 350 ezer eurós támogatást elnyernie. A Herbaland nevű program két éve indult, és néhány hónapja zárult. Az ötletgazdák azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy „a határtérségben hátrányos helyzetűek foglakoztatása növekedjen”. A HVG csütörtöki számában összegezte, mit ért el a kutatóintézet. Ezek szerint elkészült egy átfogó tanulmány és a gyógynövényiparban kezdő vállalkozókat segítő tananyag is. De létrehoztak információs központokat és workshopokat is szerveztek.

A HVG megszólaltatott egy, az intézmény munkájára is rálátó, kárpát-medencei kisebbségkutatással foglalkozó felvidéki szakembert. Ő nyilatkozta azt, hogy az NSKI-nek az elsőrendű feladata a kisebbségpolitika támogatása lenne. Azt is felrótta, hogy míg ők a „végeken”’ szinte éhbérért dolgoznak, addig Budapesten a kutatóintézetben a nyugdíjaskorúaknak fizettek ki napi pár órás munkáért több százezres munkadíjakat.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Milliókat ajánl Szalainak a Galatasaray, de nemet mondott

Milliókat ajánl Szalainak a Galatasaray, de nemet mondott

Megdőlt a náci vezető szökéséről szóló összeesküvés-elmélet

Megdőlt a náci vezető szökéséről szóló összeesküvés-elmélet

Öt emberrel végzett a floridai túszejtő

Öt emberrel végzett a floridai túszejtő

Mennyi?! 500 ezer forintnál is többe kerülhet a legdrágább Galaxy S10

Mennyi?! 500 ezer forintnál is többe kerülhet a legdrágább Galaxy S10

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB