szerző:
hvg.hu

Temérdek Fidesz-szavazó van az országban, de egyre kevesebben mondják azt, hogy pozitív irányba mennek a dolgok az országban. A ZRI Závecz Research Intézet mérése szerint az MSZP fél éve egy helyben toporog.

A választókorú népesség közötti pártpreferenciák:

 • A Fidesznek november közepe és december eleje között egy hajszállal, mintahibán belül, 36-ról 35 százalékra csökkent a tábora. A Jobbik folyamatos visszaesése megállt, sőt a múlt havi 7 százalékról 9 százalékra bővült a támogatottsága.
 • Az MSZP továbbra is 7 százalékon áll, szeptember óta nem módosul az őket preferálók aránya.
 • Harmadik hónapja stabil a DK pozíciója is, a választókorúak 5 százalékának leginkább kedvelt pártja.
 • Decemberben az LMP és a Momentum megőrizte a múltkori 3 százalékos támogatottságát.
 • A sorban a Kétfarkú Kutya Párt következik, novemberben 3, most 2 százalékos a tábora.
 • A Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is 1-1 százalékon állnak.
 • A pártnélküliek aránya megint egy kicsivel csökkent, most 32 százalék tartozik ide.
©

A biztos pártválasztók körében:

 • Itt is jelentős a Fidesz előnye, bár szavazóik aktivitási szintje némileg csökkent az elmúlt hetekben: jelenleg 51 százalékos táboruk van.
 • A Jobbik ebben az elkötelezett csoportban 15 százalékra,
 • az MSZP 11 százalékra számíthat.
 • A Demokratikus Koalíció az aktív pártválasztói csoporton belül 8 százalékot ér el.
 • A Momentum 4,
 • az LMP 3 százalékon áll.
 • A biztos szavazók 2-2 százaléka támogatja a Párbeszédet és a Mi Hazánk Mozgalmat.
©

Ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet december elején, a túlóratörvény elfogadása előtti egy hétben, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Bővebben kifejtve

A parlamenti választáson nyertes Fidesz szavazótábora az azóta eltelt időszakban 33 és 36 százalék között változott, ami 2,6-2,9 millió fős támogatottságot jelent. Szavazóik többnyire nagyfokú elkötelezettségének köszönhetően a biztos pártválasztói körben átlagosan 54 százalékot kaptak, de ebben a hónapban ettől elmarad az eredményük. A Fidesz támogatóinak egy része most némileg elbizonytalanodott, s ennek két jelét is látjuk. Amíg a korábbi hónapokban a Fidesz-hívek nagyjából kétharmada mondta magát egy választás résztvevőjének, most 57 százalékuk.

Korábban 94-95 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok, s csak 5-6 százalékuk látta negatívan a helyzetet. Decemberben viszont 85 százalék értékeli pozitívan az országban folyó dolgokat, 10 százaléknyian kritikusak, 5 százalék pedig bizonytalan ebben a kérdésben.

A Jobbik tábora május és november között lényegében megfeleződött, 15-től 7 százalékra csökkent (1,2 millióról 600 ezer főre). Most azonban ez a tendencia megállt, mi több, 2 százalékponttal emelkedett a párt támogatottsága. A biztos pártválasztói körben is jelentős visszaesést szenvedett el a Jobbik a parlamenti választást követően, 21 százalékról 12-re estek vissza, ezúttal viszont 15 százalékra emelkedtek az aktív szavazók csoportjában.

A többi ellenzéki párt támogatóinak aránya keveset változott a parlamenti választás óta, látványos felemelkedések és zuhanások sem voltak. Így az MSZP május és augusztus között 6 százalékon állt, azóta folyamatosan 7 százalék a támogatóik aránya (ez nagyjából 5-600 ezres tábor). A biztos pártválasztók csoportjában 10-11 százalékot értek el a szocialisták.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a választásokat követően 4-5 százalékos volt, a híveik száma tehát 300 és 400 ezer fő közötti. A DK az aktív választói közönségen belül eleinte 7 százalékot ért el, az utóbbi hónapokban 8-at.

Az LMP-nek jellemzően és átlagosan 3 százaléka volt, azaz negyedmillió választópolgár sorakozott fel mögéjük. A párt a biztos szavazói közegben eleinte a bejutási küszöbértéken, 5 százalékon állt, az ősszel viszont, ha kicsivel is, de alatta maradt.

A Momentum 1-2 százalékról az utóbbi hónapokban 3 százalékra javított, így ők is nagyjából 250 ezer támogatóval rendelkeznek. Az aktív politikai közönségen belül 2-3 százalékról az év végére 4-5 százalékra jöttek fel.

A Kétfarkú Kutya Párt a teljes népességen belül 2-3 százalékkal, 200 ezer választópolgárral számolhat. Az aktív szavazók csoportján belül is 2-3 százalék erősíti.

A Párbeszéd a teljes népesség 1 százalékát, vonzza magához, ez megközelítőleg 100 ezer támogató. A biztos pártválasztók körében 1-2 százalékos eredményei voltak.

A Mi Hazánk Mozgalom megalakulása óta 1 százalékon áll, tehát nekik is százezer főt majdnem elérő támogatójuk van, s az aktív szavazók 1-2 százaléka voksolna rájuk.

*

Az adatfelvétel ideje: 2018. december 4-11. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple