szerző:
Gergely Márton
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Ahogy hétről hétre tapasztaljuk, a magyar határkerítés ritka találmány, csak egyik irányból tartóztatja fel az idegen földön érvényesülni akaró embert. Kint tartja ugyan a bevándorlók tucatjait, nem jelent viszont akadályt Orbán Viktor ambíciói előtt. A miniszterelnök már nemcsak sajtóba, pártokba és bűnözőkbe fektet be a Balkánon, de a gázszállításban is érdekeltté vált a befolyása alá vont Met-csoporton keresztül. Miközben a Fidesz előírta a közműcégeknek, hogy minden számlán tüntessék fel pár száz forintos rezsiajándékát, az állami MVM kitérőkkel vásárolt magának gázt Nyugatról, és a Met az így keletkezett milliárdokat megtartotta magának. Címlapsztorinkban kibogozzuk annak szálait, hogyan épült fel a magyar állam segédletével egy európai jelentőségű cég, és hogyan kerültek annak élére Orbán Viktor hű embereinek házastársai. Ez pedig még egy (Celsius-)fokkal hiteltelenebbé teszi a kormány eleve nagyzoló bejelentését az üvegházhatású gázok tervezett csökkentéséről.

A miniszterelnök határokon túlnyúló befolyása érezhető azon is, hogy Magyarország egy sor nemzetközi sporteseményt kénytelen megrendezni a következő években. Ezeket működő demokráciákban az érintett lakosok meg szokták akadályozni. Ennek összetett oka van, de legkönnyebben úgy írható le: tudnak számolni. Mert e viadalok elszálló költségei soha ki nem fizetődnek, viszont a velük járó dicsőség annyira sem tartós, mint Schmitt Pál doktori címe.

Orbán nem követi el még egyszer azt a hibát, hogy emberek mondhassanak véleményt egy hazai sporteseményről,

és a nemzetközi szervezeteknek ez már elég is. Azzal nincs bajuk, hogy a magyar pályázó nem tudja teljesíteni az ígért minőséget vagy a fenntarthatóságot, de gyakran még a beruházások határidejét sem, ahogy az a Gazdaság rovatban olvasható a Deutsch Tamásra bízott Maccabi Játékok kapcsán.

Miközben Orbán juszt is megrendezi sportágról sportágra a budapesti olimpiát, a CEU után egyre nyíltabb küzdelmet folytat a magyar tudományos élet másik kimagasló intézménye, az MTA ellen. Biztos az a gond, hogy az akadémia közgyűléseit nem százmilliós lézervetítéssel nyitják meg a Dunára felhúzott színpadon, és a tudósok sem szinkronban emelik a lábukat.

A magyar kormányzat egész oktatási igyekezete egyetlen képességre nevel: az öncenzúrára. Ne gondolkozz, másolj!

Ahogy a Magyarország rovatból kiderül, most az MTA-nak kell megtanulnia, hogy nem jár ellátás annak, aki nem a kormány tenyeréből eszik. Aki pedig körlevélben ostorozza ezt a szellempusztító politikai hozzáállást, az ne is számítson arra, hogy az állam által fenntartott színpadon mutatkozhat be a nagyközönségnek. A Szellem rovatban felidézzük, hogy Spiró György darabjával, a Csirkefejjel megkésve szembesült a kommunista cenzúra, és már nem tudta megakadályozni a bemutatót. Ezen a téren a fejlődés tetten érhető, hiszen 2018-ban már résen volt a hatalom párizsi embere. Ahogy a klasszikus mondaná: Macront kigúnyolom, ha kell...

A liberálisok csak sopánkodnak, ez az új norma a világban – ezzel próbálja túlüvölteni a mondandóját elnyelő érdektelenséget a kormánysajtó. Pedig a Világ rovat más trendet mutat. Angela Merkel racionalitása még egy utolsó, nagy győzelmet aratott, Theresa May viszont felőrlődik a Brexit teljes irracionalizmusán. Ez a küzdelem még nem dőlt el. Viszont minden vita ellenére érdemes a militáns megfogalmazásból visszavenni, mint amikor egyesek Párizs utcáin háborút, az EP-választásban pedig végső harcot látnak. Nem maradnának végül szavaink Jemenre.

A szerző a HVG vezető szerkesztője

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Australian Open: Babosék a döntőben

Australian Open: Babosék a döntőben

Retteghetnek a hamis híreket terjesztő oldalak és csoportok, szigorít a Facebook

Retteghetnek a hamis híreket terjesztő oldalak és csoportok, szigorít a Facebook

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Moszkva: A Nyugat kézi vezérléssel hajt végre hatalomváltást Venezuelában

Moszkva: A Nyugat kézi vezérléssel hajt végre hatalomváltást Venezuelában

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél