szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tehát nem indít eljárást Nagy Blanka ügyben, annak ellenére sem, hogy a kormánypárti sajtóban lejáratni próbált gimnazistának szerinte is sérültek a személyiségi jogai. Péterfalvi Attila magánvéleménye szerint viszont "az egész úgy, ahogy van, elfogadhatatlan".

Nem tartozik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hatáskörébe, hogy egyes kormánypártokhoz köthető orgánumok a személyes adatait – a tanulmányai eredményeit és iskolai hiányzásait – citálva próbálták lejáratni a tavalyi kormányellenes tüntetésen mondott felszólalásával ismertté vált diáklányt, Nagy Blankát – mondta a hvg.hu megkeresésére Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.

A kormánypárti képviselőket és a köztársasági elnököt keresetlen szavakkal kritizáló kiskunfélegyházi gimnazistának – ahogy arról beszámoltunk – először a nem túl pallérozott stílusáról ismert Bayer Zsolt ment neki az Echo Tv-n futó műsora vasárnapi adásában, "igazi, kretén, barom állat, szerencsétlen, nyomorult, ócska, rohadt, kis prolinak" nevezve Nagy Blankát, kedden pedig novemberig Habony Árpád médiabirodalmához, azóta a kormánypárti médiakonglomerátumhoz tartozó Ripost közölt róla cikket lejárató anyagot, névtelen források alapján állítva, hogy a lány több tárgyból bukásra áll, és sokat lóg az iskolából. A bulvárlap állításait (amit Nagy Blanka a hvg.hu-nak ráadásul cáfolt) átvette a pártsajtó kormánypárti médiabirodalom több orgánuma is.

©

A Magyar Helsinki Bizottság keddi állásfoglalásában azt írta: a lapnak a lány hozzájárulása nélkül nem volt joga közzétenni a tanulmányaira vonatkozó információkat, azok ugyanis személyes adatok, amelyeknek semmi köze a lány korábbi közszerepléséhez. A szervezet szerint Nagy Blanka a történtek miatt nemcsak sérelemdíjat követelhet a laptól, de a személyes adattal való visszaélés bűncselekménye is felvetődhet (ezt az követi el, aki haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva jogosulatlanul kezel személyes adatot. Utóbbi miatt egyébként a feljelentésrekorderként ismertté vált Tényi István szerdán bejelentést is tett az ügyészségen.)

A történtekről megkérdeztük a NAIH elnökét is, Péterfalvi Attila szerint azonban az ügy annak ellenére sem a hatóságához, hanem bíróságra tartozik, hogy a kiskunfélegyházi gimnazistának szerinte is sérültek a személyes adataihoz fűződő személyiségi jogai.

Az ellentmondást Péterfalvi Attila azzal magyarázta, hogy a lány tanulmányairól szóló állítások a véleménynyilvánítás és a közügyek szabad vitatásának részeként jelentek meg. Ha pedig két azonos rendű jog – a véleménynyilvánítás szabadsága és a személyes adatok védelmének joga ütközik –, ott érvelése szerint nem a NAIH-nak, hanem a bíróságnak kell eljárnia.

A NAIH elnöke szerint a bulvárlapok állításai azért nem függetleníthetők Nagy Blanka politikai fellépésétől, mert azzal váltotta ki, illetve húzta őket magára. A tüntetésen mondott beszédével a diák közszereplővé vált, egy közszereplő esetén pedig jóval szélesebb azon adatok köre, amelyek nyilvánossága még nem sérti az illető személyiségi jogait (vagyis egy közszereplőnek többet kell tűrnie).

©

Péterfalvi Attila szerint a NAIH akkor lenne jogosult eljárni, ha a gimnazista adatai ilyen előzmények nélkül kerültek volna nyilvánosságra, mert akkor nem vetődne fel személyiségi jogainak egy másik alapjoggal való ütközése.

A kérdésre, hogy akkor mégis mi a határ, ami egy közszereplés vállalójával kapcsolatban nyilvánosságra hozható – akár például a származására, vallására, nemi identitására stb. vonatkozó, gyűlöletkeltésre alkalmas információk, vagy hogy mi lenne, ha a kormánypárti lapok nemcsak az információt, hanem mondjuk a lány ellenőrzőjének/bizonyítványának másolatát is közölték volna – a NAIH elnöke azt mondta: ha az előzmények hasonlók, akkor ugyanez lenne a helyzet az érzékenyebb adatok esetében is, vagyis a NAIH nem, csak a bíróság járhatna el.

„Az első lépcső a szónoklat volt, a véleménynyilvánítás ehhez kapcsolódott”

– nyomatékosította Péterfalvi Attila.

A kérdésünkre, hogy nem tartja-e veszélyes gyakorlatnak, ha egyes sajtótermékek mások magánéletében való vájkálásból, személyes adatok kiteregetéséből próbálnak politikai hasznot húzni, az adatvédelmi hatóság elnöke azt mondta:

„De igen. Az egész ügy, úgy ahogy van, elfogadhatatlan.”

Péterfalvi Attila szerint az „egészhez” ugyanakkor mindkét oldal magatartása hozzátartozik: ugyanúgy lesújtó véleménnyel van arról, ha valaki alpári, keresetlen, trágár szavakkal illet politikusokat (például a Nagy Blanka által bajszos f*sznak minősített köztársasági elnök méltósága is sérül szerinte egy ilyen kijelentéssel), mint azt, ha valaki (Bayer Zsolt) minősíthetetlen stílusban, dehonesztáló jelzőkkel reagál erre, vagy személyes adatokat tesz közzé bosszúból, mint a Ripost és a többi kormánypárti lap.

A TASZ viszont nem ért egyet az adatvédelmi hatóság elnökével, álláspontjuk szerintük ugyanis – hasonlóan a Helsinki Bizottság korábbi érveléséhez – semmilyen összefüggés nem vonható a gimnazista közszereplése és a tanulmányai eredményei között.

„Igaz, hogy egy közszereplőnek többet kell tűrnie, és több adata tartozhat a nyilvánosságra, mint egy átlagembernek, a tanulmányi eredménye és a hiányzásai azonban semmiképp nem tartoznak ebbe a körbe”

– mondta a hvg.hu-nak a TASZ jogi munkatársa, Döbrentey Dániel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A saját apja rabolt el egy kétéves kisfiút az édesanyja mellől

A saját apja rabolt el egy kétéves kisfiút az édesanyja mellől

Marabu Féknyúz: Viktor és barátai

Marabu Féknyúz: Viktor és barátai

Elpusztult Paula, a világ legidősebb lajhárja

Elpusztult Paula, a világ legidősebb lajhárja