szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Letétbe megkapta két Kossuth-díjas magyar festő alkotását Hoppál Péter, amivel maga a fideszes országgyűlési képviselő dicsekedett lelkesen a Facebookon. A sajátos műgyűjtési módszerrel megszerzett festményeket a Janus Pannonius Múzeum helyezte el a kormánypárti politikusnál, hogy "felékesítse" a tárgyalóját.

„Pécsi országgyűlési képviselői tárgyalóm frissen felékesítve Keserü Ilona és Lantos Ferenc festményeivel” – írja keddi Facebook bejegyzésében Hoppál Péter. Csakhogy a fideszes országgyűlési képviselő azzal folytatja posztját, hogy mindezért „köszönet a Janus Pannonius Múzeumnak, akik letétbe helyezték hozzám e remekműveket”.

Hoppál mondatait szó szerint idéztük, amit nehéz másképp érteni, mint hogy ezek szerint a pécsi múzeum „letétbe” adta a térség országgyűlési képviselőjének a két Kossuth-díjas magyar festőművész alkotásait, hogy akassza ki ezeket a tárgyalójának falára. Mivel a kormánypárti politikus érezhetően büszkén újságolja ezt a nyilvánosságnak, valószínűleg nem viccről van szó, tényleg megkapta a műveket.

Letétbe kapta
©

Mivel a sajátos műgyűjtési know-how számos kérdést felvet, ezeket cikkünk megjelenésével egyidőben feltettük mind a képviselőnek, mind a múzeumnak, hiszen utóbbinak nyilván arra kellene törekednie, hogy a festményeket a nagyközönség számára tegye elérhetővé, ne pedig a fideszes képviselő dolgozójában megfordulóknak.

Az sem derül ki, hogy térítés ellenében lehet-e nála a "letét", hogy ennek milyen feltételei vannak és mások számára is nyitva állt-e a lehetőség, hogy a múzeum gyűjteményéből saját otthonukba vagy irodájukba szerezzenek hasonló módon értékes alkotásokat.

2016-ban óriási botrány kerekedett abból, amikor az Átlátszó megírta: a Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be, egy olyan az V. kerületi lakásba, ahol gyakran feltűnik Habony Árpád, és amit hivatalosan Orbán nem hivatalos tanácsadójának volt anyósa bérel az önkormányzattól. A lap másfél évig pereskedett a Szépművészeti Múzeummal, mire a bíróság jogerős döntése nyomán ki kellett adniuk, hol is tartják a múzeumból kölcsönzött műkincseket.

Hoppál polcai fölött viszonylag szűk közönség tudja megcsodálni a műveket
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!