szerző:
Serdült Viktória

Az Európai Bizottság magyar tagja szerint emberileg is nehéz helyzetbe került a magyar kormány és Brüsszel vitája miatt.

„Ez számomra emberileg is nagyon nehéz helyzet” – így kommentálta jelenlegi pozícióját az Európai Bizottságban Navracsics Tibor. Az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos a hvg.hu-nak úgy fogalmazott, a magyar kormány Brüsszel-ellenes plakátkampánya miatt teljesen két tűz közé került.

Navracsics hétfő délelőtt az ELTE és a Milánói Tudományegyetem hallgatóinak részvételével tartott előadást, ahol elismerte, hogy a májusi európai parlamenti választás különösen fontos lesz, hiszen az EP sokkal fontosabb intézménnyé vált, mint az elmúlt 60 évben bármikor. Ráadásul olyan politikai súllyal rendelkezik, ami meghatározóvá tud válni az egyes tagállamok politikájában is: már nemcsak nemzeti témák jelennek meg a választásokon, hanem a migráció és klímaváltozás is.

Orbán Viktor és Naracsics Tibor
©

Az esemény után a magyar biztos a hvg.hu-nak nem tagadta, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány vitája egyre élesebbé vált az elmúlt években. Ráadásul az ellentét már a kezdetektől fogva jelen volt, hiszen amikor Jean-Claude Junckert kijelölte az Európai Tanács, a magyar miniszterelnök nemmel szavazott, az Európai Parlamentben pedig ugyanígy tett a Fidesz frakciója is, amit még nyilvánosságra is hoztak.

„Onnantól kezdve a bizottságban, még ha jóindulattal is közeledtek, még akkor is úgy viszonyultak hozzám, hogy én vagyok az az ember, aki abból az országból és abból a pártból jön” – fogalmazott.

A magyar biztos már annak sem igazán látja az esélyét, hogy közvetíteni tudjon a két álláspont között.

„Sokáig tudtam, vagy hittem, hogy tudtam, de most nem nagyon látom már az esélyét.

Kampányidőszak van, ezért abban bízom, hogy utána – amikor egy kevés ideje marad még ennek a bizottságnak – talán ismét hűlnek a kedélyek - tette hozzá.

©

Az, hogy milyen módon fogadták a Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátokat Brüsszelben, Navracsics szerint egyéni vérmérséklettől függ.

„Biztos volt olyan ember, aki szerint ez volt az utolsó csepp a pohárban, míg mások azt mondják, hogy kampány van. Más országokban is vannak olyan kampányok, amiben vezető politikusok plakátokra kerülnek” – mondta.

A magyar biztos a Civil Rádiónak adott múlt pénteki nyilatkozatáról is beszélt, ahol megerősítette, hogy már az elejétől kezdve sokan azt mondták, hogy büntetésből küldték ki Brüsszelbe.

„Én ezt nem így gondoltam, mert szerettem és szeretek biztos lenni még annak ellenére is, hogy ilyen értelemben nehéz körülmények között kellett dolgozni. Most viszont már azt mondom, hajlok arra, hogy elhiggyem” – tette hozzá.

Arra a kérdésre viszont, hogy vállalná-e megint a biztosi posztot, egyértelmű igennel felelt. Igaz, ez nem is merül fel kérdésként, hiszen a kormány nem őt küldi a következő ötéves ciklusra Brüsszelbe.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
66 millióért pályázik kosárlabda Eb-re Magyarország

66 millióért pályázik kosárlabda Eb-re Magyarország

Több lóerő mobilról: egyszerűen, telefonnal morcosítható az új Fiesta ST

Több lóerő mobilról: egyszerűen, telefonnal morcosítható az új Fiesta ST

Külföldi sportszervezeteket csábítana ide a kormány

Külföldi sportszervezeteket csábítana ide a kormány

Ilyen egyszerű: ön is tehet a méhek megmentéséért, fillérekbe kerül a megoldás

Ilyen egyszerű: ön is tehet a méhek megmentéséért, fillérekbe kerül a megoldás

„Kertész Imre nem akart a holokauszt bohócává válni”

„Kertész Imre nem akart a holokauszt bohócává válni”

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz