szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem szokás álnéven írt cikket megjelentetni a Die Zeit német liberális hetilapban, Beda Magyarral most mégis kivételt tettek. Ez a demokrácia haláltánca – írja a szerző. A nagyon hosszú cikk akkora hullámokat vetett, hogy Anne Applebaum és Kovács Zoltán a szokásosnál is parázsabb vitát folytattak.

Beda Magyar azért választott álnevet, mert a korábban a CEU-n dolgozó akadémikus magát és környezetét így szerette volna megóvni. Kiléte azonban a Zeit szerkesztősége előtt nyilvánvalóan ismert.

Magyarország elveszett

Orbán Viktor pusztítja a magyar demokráciát, a jogállam intézményei, a jogrendszer és a társadalom egyéb felépítményei ma már nem többek, mint egy halom törmelék. És az Európai Unió hagyta, hogy így legyen.

Ez a korábbi CEU-kutató cikkének címe és bevezetője. Majd hosszan írja, mi történt és miért történhetett az meg, hogy „Magyarország öngyilkosságot követett el”, méghozzá az EU közreműködésével, a többi uniós tagállam szeme láttára. Beda Magyar kitér

  • a jelen közállapotokra,
  • Soros Györgyre,
  • a magyar társadalomban meghúzódó árkokra,
  • a megosztottsága,
  • az illiberális államra,
  • arra, hogyan építette fel önmagát és támogatottságát a Fidesz,
  • Orbán pávatáncára
  • Európa és Magyarország kapcsolatára.

A demokrácia haláltánca szerinte úgy kezdődött, ahogy az az előző században is: a független intézmények a politikai színtér elemei lettek, az emberi jogok általánossága helyett szelektálni kezdtek, a sajtószabadság szűkül, a tudományt és a művészetet megpróbálják bedarálni, a tények pedig másodlagosak. (Arról, hogy ez már megtörtént, és haladunk valami olyan felé, aminek a vége borzasztó, a híres francia filozófus, Bernard-Henri Lévy is beszélt magyarországi előadásán.) Az EU felelőssége a volt oktató szerint abban áll, hogy politikai értelemben szemet huny, gazdaságilag pedig finanszírozza a mindenkori hatalmat. Ezzel biztos fedezetet nyújt a szélsőséges eszmék újraéledésnek.

Hideg polgárháború folyik 2002 óta, de van-e kiút Európa számára az általa létrehozott rendetlenségből?

Ugyanis kiút kell szerinte, mert a magyar jogállam jelenleg olyan helyzetben van, hogy tagjelölt sem lehetne az uniós csatlakozási folyamatban. „Választások vannak még, azok szabadok is, de egyáltalán nem tisztességesek.” Majd sorolja: milyen állapotban van a sajtó, mennyire tarolta le a Fidesz, hogyan működik a propaganda, milyen állapotban az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés, hogyan viszonyul a hatalom az emberi jogokhoz, hogyan váltak ellenséggé a menekültek, akiket éheztetnek a határon, és hogyan folyik antiszemitának ható kampány Soros György ellen, hogyan vándorolnak az uniós források oligarchákhoz.

A szerző szerint az ország bizonyos szempontból a harmincas évek szintjén van, bár – teszi hozzá – a politikai indíttatású letartóztatások és gyilkosságok nincsenek napirenden. Hacsak ide nem soroljuk – írja – például Váradi András vagy Welsz Tamás esetét. (De ezekről soha senki nem állította azt, politikai szál húzódik meg a háttérben, ezen a ponton támadta Kovács Zoltán is Applebaumon keresztül a Zeit cikkét – erről részletesen az írás végén.)

Orbán elsődleges célja a társadalmat megosztó témák keresése, megtalálása és felerősítése egy gyűlöletkampánnyal.

Ennek fő pontja Orbán illiberális demokráciája, a túloldalon a liberálisokkal, ők és mi, igaz magyarok kontra árulók helyzetet előállítva. Közben pedig Orbán és a Fidesz arisztokratikus magatartással kormányoz,

huszároknak érzik magukat, miközben úgy élnek, mint a betyárok.

A kutató szól a CEU elüldözéséről is, illetve az MTA-ügyről is és a közigazgatási bíróságokról, továbbá a Fidesz néppárti felfüggesztéséről. Meglátása szerint szakítás lesz a dolog vége, Orbán pedig egy szélsőjobboldai tömbben képzeli el saját jövőjét Európában. Az európai közösség a kezdet kezdetén még közbeléphetett volna, áll az esszében, de nem tették, pedig a támogatások megvonásával Európa-pártivá formálhatták volna Orbánt. Az unió „ma jobban tenné, ha úgy tekintene Magyarországra, ami, nem pedig demokráciaként.”

Írása végén Beda Magyar figyelmeztet:

Az Európai Unió nagy részén a szélsőjobboldaliak már magukhoz ragadták a nyilvános diskurzust, de a társadalom többsége még az egységes, toleráns és együttműködésre épülő Európa mellett van. Még.

A Twitteren Anne Applebaum történész is megosztotta a cikket, azt írta mellé: Magyarország elveszett, az EU és Amerika pedig semmit sem tett ellene.

Több sem kellett a nemzetközi ügyekben állandóan szolgálatban lévő Kovács Zoltán szakszóvivőnek. Tudja, a történész – finoman szólva – nem szimpatizál a mai magyar állapotokkal, de szomorúnak tarja, hogy megosztotta ezt a Zeit-cikket. Magyarország mint a politikai gyilkosságok földje? Komolyan elhiszi ezt Applebaum? – teszi fel a kérdést Kovács. Applebaum szerint a kormány embere szándékosan félrevezet azzal, hogy egy jól felépített, átgondolt cikk egyetlen, vitatható állítását emeli ki, de Kovácsnak ez a dolga – írta. A BBC egyik tudósítója meg is jegyezte, a kormányzati kommunikáció mindig ilyen volt, egyetlen mondatot kiragadnak egy hosszú és kritikus esszéből, majd ezt ismételgetik.

(A Zeit cikkét angol nyelven itt, németül itt éri el.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns