szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy fél perc alatt eldarált, a nézők számára a jogi hivatkozás miatt eleve nehezen követhető felolvasással letudta az NVB által kirótt egyik szankciót a Tv2. A ciki kötelezettséget néhány bakival kipipáló Andor Éva szembetűnően kevésbé lelkesen mondta kamerába a "már megint kampányoltunk"-önvallomást, mint tavaly az „én Orbán Viktorra szavazok!” buzdítást. Hogy ne sikkadjon el ilyen egyszerűen mutatjuk a videót, jelenleg ez jár, ha totális propagandát tolnak egy papíron hírműsornak számító műsorban.

Sokat elmond a magyar választási rendszer anomáliájáról az, ahogyan a Tv2 simán letudta az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által kirótt szankciót, amit azért kaptak, mert  2019. április 28-ai Tények című műsorában közzétette a Fidesz Bangóné Borbély Ildikó patkányozására építő reklámfilmjét. Ez volt az a kampányvideó, amiben a kormánypárt felidézi az MSZP-s képviselő elhíresült patkányos nyilatkozatát azzal, hogy a szavazóit arra kéri, ennek megfelelően voksoljanak az EP-választáson: „Bangóné a Fidesz támogatóit, téged, téged és téged patkánynak nevezett. Emlékezzünk erre május 26-án, amikor majd szavazunk!”

Az MSZP és egy magánszemély indítványára emiatt állapított meg a jogsértést a választási bizottság, így a Tv2-nek kötelezően közzé kellett tennie a határozat rendelkező részét. De a határozat csak azt írja elő, hogy három napon belül ugyanabban a műsorban közzé kell tennie a rendelkezést.

A valaha piaci alapon működő, mára propagandacsatornává tett tévé ezt simán kipipálta: az egyik hétvégi Tények adás legeslegvégén, jogi bikkfanyelven beidézve felolvasták a határozat rendelkező részét., ami kb. annyira elsikkadt, amennyire csak lehetett.

Már megint propagandát toltunk - "és maradjanak velünk"

Andor Évának jutott a kínos feladat, hogy beolvassa a tényeket, miszerint: a Nemzeti Választási Bizottság a kifogásoknak részben helyt adva megállapította: a Tv2 azzal, hogy 2019 április 28-án Tények című hírműsorában jogosulatlanul tette közzé a Fidesz politikai reklámjának minősülő politikai tartalmat, megsértette a választási eljárásról szóló törvény adott szakaszából eredő kötelezettségét.

Az már tényleg „megfizethetetlen”, mint a bankkártya-rekkámban, ahogy a kellemetlen művelet alatt csendben lévő Váczi Gergő utána erőltetetten vidáman viszi tovább a súgógép-diktálta felvezetést a következő műsorhoz: „és maradjanak velünk” átkötéssel orientálja a nézőket az NVB-s dörgedelemtől az Én és a hercegem című vígjáték felé.

Itt megnézheti, legyen nyoma a világhálón:

„A választási törvény átfogó reformjára lenne szükséges, ennek során a jogalkotónak olyan bírság kiszabását kellene lehetővé tenni, aminek valóban van visszatartó ereje. A TV2 sokadik alkalommal követett nyílt és szándékos választási jogszabálysértést kizárólag a Fidesz érdekében, amit az NVB még a maximális, 7,45 millió forintos bírsággal sem tud megakadályozni, hiszen ez semmi a csatorna árbevételéhez képest” – mondta az elsikkadt büntetésre reagálva Litresits András, a testület MSZP által delegált tagja.

Szerinte az sem ér el megfelelő hatást, hogy az NVB határozatát – ahogy a sajtóhelyreigazítás esetén is szokták – a műsor legvégén olvassák be, más lenne, ha ezzel kezdődne a műsor. „Vagy hasonló esetekben kötelezi kellene a Tv2-t, hogy tegye közzé a többi párt politikai reklámját is, hátha azzal jogszerű működésre lehetne kényszeríteni. Főleg, hogy a csatorna a jelenlegi EP-kampányban is már többször követett el jogsértést” – tette hozzá.

Ha van kedve összehasonlítani, mennyire más mimikával, lendülettel, hanghordozással kürtölték világgá - a két műsorvezető, Andor Éva és Váczi Gergő mellett Marsi Anikó és társai - tavaly azt, hogy Orbán Viktorra szavaznak, itt megnézheti a korábbi nyílt Fidesz-propagandát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!