szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás elmondta, miért kizárt, hogy olyan felvétel készüljön magyar kormánytagról, mint Strachéról Ibizán.

Strache-botrány
Kormányválságba sodorta Ausztriát az elmúlt évek legnagyobb politikai botránya, amely az ország alkancellárjáról kiszivárgott videó miatt robbant ki. A felvételen Heinz-Christian Strache állami megrendeléseket ajánl egy magát egy orosz milliárdos rokonának kiadó nőnek, kampánytámogatásokért cserébe.
Friss cikkek a témában

Remélem, hogy közöttünk nincsenek vezető pozícióban olyanok, akik hasonló óvatlanságot követnének el

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek adott interjúban. A kérdést a riporter úgy vezette fel, hogy az osztrák alkancellárt tőrbe csalták, valójában nem orosz üzletemberekkel tárgyalt, vélhetően külföldi titkosszolgálatok állnak az akció mögött, majd megkérdezte Gulyást, a magyar kormány nem fél-e egy ugyanilyen belpolitikába történő beavatkozástól. Erre válaszolta ezt Gulyás, majd azzal folytatta,

sajtóügyben épp az ellenkezőjét gondolja a kormány, mint Strache,

hiszen itthon az a cél, hogy a média 80-90 százalékban magyar kézben legyen. Éppen ezért – magyarázza Gulyás –

van egy tartalmi egyet nem értés, ami miatt kizárt dolog, hogy hasonló felvétel magyar kormánytagról készüljön.

Strache a magát orosz milliárdos unokahúgának kiadó nővel arról tárgyal, vegye meg majd állítsa az FPÖ szolgálatába a legfontosabb bulvárlapot, cserébe állami megbízásokat helyezett kilátásba. Strache azt is mondta, olyan médiatámogatást akar, mint amilyen Orbánnak van, de ez az interjúban nem került szóba.

Gulyás a témát azzal zárta, hogy "a videón látható tartalommal azonosulni nem lehet" – az nem derült ki, hogy itt még mindig csak a médiatulajdonlásra gondol-e, vagy az egyéb dolgokra is –, szerinte

a magyar kormány nincs veszélyben.

A Strache-botrány további fejleményeit itt követheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Világ

Kiborult a bili: már mindenki láthatja, hogyan működik az Orbán-rendszer

Orbán Viktor kedélyesen elvicceli a Strache-botrányt, a médiája pedig addig lúgozza a sztorit, hogy a volt osztrák alkancellár a végén már nem áruló, hanem áldozat lesz. Heinz-Christian Strache pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is ezzel játszik, miközben próbálja személyes baklövésként beállítani a történteket, csak kérdés, milyen sikerrel. A nyugat-európai társadalmak számára a Strache-botránnyal lett igazán világos, milyen logikai modell szerint működnek a szélsőjobboldali pártok – mondja hvg.hu-nak Bíró-Nagy András elemző.

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje