szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már tavaly sem volt világos, miről tárgyalhatott Orbán Viktor és Heinrich Pecina. A most kiszivárogtatott 2017-es felvételen Heinz-Christian Strache épp Pecinát ajánlotta, mint aki lebonyolíthatja az osztrák szélsőjobboldal újságvásárlását.

Strache-botrány
Kormányválságba sodorta Ausztriát az elmúlt évek legnagyobb politikai botránya, amely az ország alkancellárjáról kiszivárgott videó miatt robbant ki. A felvételen Heinz-Christian Strache állami megrendeléseket ajánl egy magát egy orosz milliárdos rokonának kiadó nőnek, kampánytámogatásokért cserébe.
Friss cikkek a témában

Olyan médiát szeretne, mint amilyen Orbán Viktornak van – erről beszélt az osztrák alkancellár azon a felvételen, amelybe végül belebukott. Heinz-Christian Strache állami megbízások elnyerését ígérte egy magát orosznak valló nőnek, cserébe azért, hogy részesedést vesz a legnagyobb osztrák napilapban, és aztán támogatná a Szabadságpárt kampányát. Közvetítőnek vagy lebonyolítónak pedig azt Heinrich Pecinát ajánlotta, akivel Orbán Viktor is szokott találkozni és aki Strache szerint

nagy játékos, 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát.

Pecina volt az, aki bezáratta a Népszabadságot, majd eladta a Mediawörksöt Mészáros Lőrincnek.

A most előkerült 2017-es felvétel elkészülte után néhány hónappal Orbán Viktor Bécsbe utazott hivatalos látogatásra. Csakhogy egy nappal korábban egy találkozót már lebonyolított: Pecinával ült le egyeztetni. Hogy miről, az nem derült ki, sőt, először el sem akarták ismerni, hogy megtörtént ez a találkozó, csak akkor ismerték el, miután a Zoom.hu megírta.

A kormány első nekifutásra nem is tudta megmagyarázni, miért volt szükség az Orbán-Pecina tárgyalásra. A hivatalos kommunikáció szerint „a miniszterelnök minden magyarországi médiatulajdonossal szívesen találkozik, ha találkozót kér” – csakhogy Pecina akkor már nem volt magyarországi médiatulajdonos. Második próbálkozásra már pontosított a külügy: „ha a miniszterelnöktől olyasvalaki kér találkozót, akinek a magyar gazdaságban – például a médiaiparban – érdekeltségei vannak vagy voltak, akkor a miniszterelnök ezeknek a kéréseknek eleget szokott tenni”.

A Strache-botrány további fejleményeit itt követheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukasenka szerint ünnep volt a fehérorosz választás. A végső ítéletet Putyin mondhatja ki

Lukasenka szerint ünnep volt a fehérorosz választás. A végső ítéletet Putyin mondhatja ki

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Izgalmas új telefonnal jön ki a Google

Izgalmas új telefonnal jön ki a Google