szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Washington helyteleníti, hogy a magyar kormány blokkolja a tárgyalásokat Ukrajnával a nyelvtörvény miatt.

Hibát követ el Budapest, ha eszközként használja a NATO-t a Kijevvel fennálló vitájának megoldására – mondta kedden a Népszava kérdésére Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium ukrán ügyekben illetékes vezető diplomatája.

Magyarország a kisebbségeket hátrányosan érintő ukrán oktatási törvény, és a nemrég elfogadott nyelvtörvény miatt is blokkol a katonai szövetségben minden, a nagyköveti szintnél magasabb szintű tárgyalást Ukrajnával, így tavaly a NATO–Ukrajna-csúcs sem valósulhatott meg.

Volker azt mondta, egyelőre semmiféle előrelépés nem történt az ügyben, de reméli, hogy Zelenszkij elnök megválasztásával sikerül majd megegyezni a nyelvhasználati jogokat illetően. "Ezt a problémát meg kell oldani. Magyarország hibát követ el azzal, hogy eszközként használja a NATO-t, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára. Ukrajna egyelőre fontos, kívülről érkező kihívásokkal küzd – az orosz megszállással –, és ezt minden országnak figyelembe kellene vennie" – fejtette ki az amerikai álláspontot.

Az ukrán nyelvtörvény, amelyet április 25-én fogadott el a kijevi parlament, gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. A törvényt a korábbi elnök, Petro Porosenko írta alá. 

A sajtótájékoztatón Volker hangsúlyozta, hogy nagy reményeket fűz az oroszul is folyékonyan beszélő, korrupcióellenes megnyilvánulásairól ismert Zelenszkijhez, aki szabad és tisztességes választások eredményeként került Ukrajna élére. Az amerikai diplomata szerint Ukrajnában most meg kell erősíteni a demokratikus intézményeket és a biztonságot, fel kell számolni a korrupciót. A Kelet-Ukrajnában zajló konfliktust Volker "humanitárius tragédiaként" jellemezte, és kiemelte: az orosz megszállás miatt kialakult helyzet áldozatait az ukrán kormánynak és a nemzetközi szervezeteknek is segíteniük kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát

Norvégia elhalasztja a végső döntést az AstraZeneca-vakcináról

Norvégia elhalasztja a végső döntést az AstraZeneca-vakcináról