szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A történész erről a Facebook-oldalán nyilatkozott, jelezve, hogy munkáját megalkuvás nélkül folytatja.

2019. június 15-től a Veritas Intézet munkatársa vagyok. Tudom, ez sokak számára furcsa helyzetnek tűnhet, nekem is több mint szokatlan, hiszen máig nem tudjuk, miért volt szükség az átszervezésre – kezdte a bejegyzését Ungváry Krisztián.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány egy korábbi rendelete szerint a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot.

A történész így folytatja: a Veritas szervezeti és működési szabályzata szerint „saját tudományos munkájának szakmai vonatkozásairól minden munkatárs szabadon nyilatkozhat. Az Igazságintézetet létrehozó kormányrendelet 3§ (1) bekezdés szerint az intézet feladata (...) „az elmúlt másfél évszázad (...) hiteles, torzításmentes (...) feldolgozása”. Nem én kerestem a lehetőséget, de ha már így alakult, akkor kipróbálom, hogy ezt komolyan gondolják-e, illetve mit értenek ez alatt. Ami a tudományos munkámat illeti, azt az elvet fogom követni továbbra is, amit pályára lépésem óta követek, és ami mellett doktori eskümben is hitet tettem: „A tudomány és az igazság szolgálatára szentelem magamat, és arra törekszem, hogy tudományomat embertársaim javára, népem és hazám dicsőségére előbbre vigyem” – fejezte be a bejegyzést Ungváry Krisztián.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új gamertelefonnal rukkolhat ki a Redmi, ebben már a legújabb Dimensity lapka dolgozhat

Új gamertelefonnal rukkolhat ki a Redmi, ebben már a legújabb Dimensity lapka dolgozhat

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”