Civilek akadályoznák meg, hogy Mészáros Lőrinc fociakadémiát építsen Szombathelyen

Civilek akadályoznák meg, hogy Mészáros Lőrinc fociakadémiát építsen Szombathelyen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem akarják, hogy az eddigi virágos réten fociakadémia épüljön.

Korábban beszámoltunk róla, hogy 5,9 milliárd forintból akarnak fociakadémiát építeni Szombathelyen, a beruházásra az állami Nemzeti Sportközpontok a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV-vel kötött szerződést. Szombathelyen egyébként már működik egy fociakadémia Illés Akadémia néven.

A helyi Nyugat.hu azt írta, az új fociakadémiának egy virágos rétet néztek ki, amit körbe is kerítettek, és a munkálatok is megkezdődtek.

Az építkezés elleni tiltakozásként megalakult egy Facebook-csoport is "Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett", ők pedig most újabb dologgal próbálják megakadályozni, hogy a rét helyén focipályák épüljenek: ideiglenesen védetté nyilvánítanák a területet.

A kérelemben emlékeztetnek arra, hogy törvény szerint ha az adott terület jelentős károsodásának veszélye áll fenn, a természetvédelmi hatóság a területet azonnal végrehajtható határozattal, egy alkalommal ideiglenesen védetté nyilváníthatja, az ottani tevékenységeket meg lehet tiltani.

A civilek szerint az építkezés miatt fennáll a terület jelentős károsodásának veszélye, ezért kérik a terület ideiglenes védetté nyilvánítását. A kérelemben kitérnek arra is, hogy a réten többféle védett lepkefaj is él, az építkezés pedig tönkreteszi és megsemmisíti az élőhelyüket.

A kérelmet a szombathelyi jegyzőhöz, a Természetvédelmi Hatósághoz és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságához is benyújtották.

Hozzászólások