szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak a terézvárosi Szinyei Gimnázium esti tagozatának diákjait érintheti az a probléma, amely miatt múlt héten megsemmisítették az intézmény tizenöt végzősének érettségi eredményeit: a hvg.hu információi szerint több más felnőttoktatási intézményben is ez a helyzet, csak másutt nem csináltak belőle ügyet.

A terézvárosi Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatára járó tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját – ahogy arról kedden az Index is beszámolt – annak ellenére semmisítette meg utólag az érettségi vizsgabizottság, hogy a tanulók nem csaltak, semmilyen szabálytalanságot nem követtek el.

A végzősök az (amúgy sikeres) szóbelik után két héttel, a múlt heti bizonyítványosztáson szembesültek a helyzettel, amikor bizonyítvány helyett csak egy határozatot kaptak kézhez, amely szerint mivel nem teljesítették a vizsgára bocsátás feltételeit, ezért a bizottság valamennyi tantárgyból szerzett eredményüket megsemmisíti.

A hvg.hu birtokába jutott határozatok szerint a diákok azért nem teljesítették az érettségire bocsátás feltételeit, mert bizonyos természettudományos tárgyakból hiányzott egy-egy érdemjegyük, és mivel az adott tárgyból nem tettek különbözeti vizsgát, a bizottság szerint nem teljesítették a továbbhaladás feltételeit, enélkül nem fejezhették volna be jogszerűen a 12. évfolyamot, vagyis összességében: nem teljesítették középiskolai tanulmányaikat, ami pedig feltétele az érettséginek.

Az érdemjegyek hiánya a hvg.hu-t megkereső szülők és diákok elmondása szerint abból adódott, hogy a Szinyei esti tagozatára jellemzően egy másik középiskolából átjelentkezett tanulók korábbi iskoláikban a Szinyeitől eltérő évfolyamokon tanulták a kémiát, biológiát, fizikát és földrajzot.

A Vörösmarty Gimnáziumból érkezett Gergely 9.-ben ott például nem tanult biológiát, ezért arról az évfolyamról nem volt érdemjegye. Amikor 10. után átjelentkezett a Szinyeibe, ez nem okozott problémát: az iskola pedagógiai programja és vizsgaszabályzata ugyanis csak abban az esetben írja elő a különbözeti vizsgát és a hiányzó érdemjegy megszerzését, ha az adott tárgyból a tanuló később érettségizni szeretne. Mivel Gergelynél ez nem így volt – ő a földrajzot választotta – fel sem vetődött, hogy ebből később probléma lehet, a 12. osztály végén társaihoz hasonlóan be is jegyezték az év végi bizonyítványba, hogy „érettségit tehet”.

©

Nem csoda, ha Gergelyt és társait ezek után hidegzuhanyként érte a vizsgabizottság döntése, különösen, hogy ez többüknek az idei továbbtanulását is ellehetetlenítheti: a döntést ugyan mindannyian megfellebbezték az illetékes kormányhivatalnál, félő, hogy a döntés nem születik meg a július 24-i határidőig, ameddig a szeptemberben induló képzésekhez fel lehet tölteni az érettségi pontokat a felvi.hu rendszerébe.

„Ha 24-ike után kedvező válasz is születik, és helyt adnak a fellebbezésünknek, azzal már semmire nem megyünk, ha nem kapják meg időben az érettségi eredményeiket, a gyerekek élete megpecsételődik”

– magyarázta a hvg.hu-nak egy elkeseredett szülő, aki úgy tudja, nemcsak a továbbtanulástól eshetnek el az érintett fiatalok, de több olyan végzős is van, akit már felvettek egy munkahelyre, a kezdés feltétele azonban az érettségi volt, így ők most – hiába volt már állásuk – mégsem tudnak elhelyezkedni.

Rosszkor, rossz helyen

A helyzet abszurditását fokozza, hogy az iskolában a tizenöt említett diákon kívül is voltak olyan érettségizők, akiknek az érintettekhez hasonlóan hiányzott egy-egy természettudományos érdemjegyük, de ők a gond nélkül megkapták az érettségi bizonyítványaikat: a különbség mindössze annyi volt, hogy ők más összetételű vizsgabizottsághoz kerültek. Kizárólag azok a tanulók jártak pórul, akiknek az Oktatási Hivatal által delegált B. I. volt az érettségi biztosa.

Egyedül ő és a véleményét osztó, szintén OH által delegált vizsgaelnök értelmezte ugyanis úgy, hogy a hiányzó érdemjegyek miatt a diákok nem tehettek volna érettségit, a másik napon, más összetételű vizsgabizottsághoz kerülőknél nem volt gond a hiányzó jegyekkel: a többi vizsgabiztos és -elnök elfogadta az iskola szabályzatában írtakat, vagyis, hogy a nem érettségi tantárgyakból nem kell különbözeti vizsgával pótolni a hiányzó érdemjegyeket.

Sikerült elérnünk az érettségi bizottság egyik, a Szinyeiben tanító pedagógus tagját, aki azt mondta: a testület gyakorlatilag minden tagja próbálta rávenni B. I-t és az elnököt, hogy vegye figyelembe ezt a szabályzatot, és legyen méltányos az amúgy szabályosan és sikeresen vizsgázó fiatalokkal, de a vizsgabiztos állítólag hajthatatlan volt. A bizonyítvány – pontosabban határozat – osztáskor pedig a szülők kérdéseire sem volt hajlandó elmondani, hogy miért úgy járt el, ahogy arra sem kaptak választ, hogy ha valóban nem álltak fenn a vizsgára bocsátás feltételei, akkor az miért nem az érettségi megkezdése előtt derült ki.

©

A vizsgabiztost írásban sikerült elérnünk, de B.I. nem válaszolt a kérdéseinkre, mindenre azt írta, ő nem illetékes, forduljunk az Oktatási Hivatalhoz az ügyben.

Ezt megtettük, arra kérve a hivatalt, hogy foglaljon állást, feltétele-e az érettségi vizsga megkezdésének a hiányzó érdemjegy megszerzése azokból a nem érettségi tárgynak választott természettudományos tantárgyakból, amelyekből a diáknak korábbi intézményváltás következtében hiányzott az érdemjegye. Az OH-tól cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdésre.

Az OH-tól a történtek után egyébként a kétségbeesett szülők is kértek állásfoglalást, de a hivatal csak a jogérvényesítési lehetőségeikről tájékoztatta őket. A biztos hajthatatlanságát látva előzőleg az iskola vezetője is méltányossági kérelemmel fordult az erőforrás miniszterhez, de egyelőre ő sem kapott választ erre.

Jog, hézag

A hvg.hu által megismert jogászok által összeállított fellebbezési kérelmek szerint a vizsgabizottság többszörösen is jogszerűtlenül járt el: azon túl, hogy figyelmen kívül hagyta az iskola különbözeti vizsga alól mentesítő vizsgaszabályzatát, túlterjeszkedett az általa jogszerűen vizsgálható vizsgatárgyak listáján is, a vonatkozó kormányrendelet szerint ugyanis a vizsgára bocsátás előfeltételeinek vizsgálata csak a vizsgatárgyakra korlátozódhat, a bizottság által kifogásolt tárgyak azonban nem voltak érettségi tantárgyak.

Emellett, ha a vizsgára bocsátás előfeltételei valamely vizsgatárgyból nem is álltak volna fenn, a bizottság akkor is csupán annak a tárgynak az az eredményét, illetve vizsgáját semmisíthette volna meg, B. I. kezdeményezésére azonban a diákok összes tárgyból tett érettségijének eredményét törölték.

További érv, hogy ha már a diákok egyszer az év végi bizonyítványukba megkapták az „érettségit tehet” – bejegyzést (ezt az iskolaigazgató hatásköre vizsgálni), akkor, ha ellentétes is az iskola vizsgaszabályzata a hibázott a hivatkozott köznevelési törvénnyel, a diákoknak e jóhiszeműen szerzett jogát utólag nem vehette volna el a vizsgabizottság, az érettségiket csakis csalás, szabálytalanság miatt lett volna joga érvényteleníteni.

Az érintett szülők tudomása szerint az iskolában korábban előfordult már hasonló eset, az érintett diákok akkor bírósághoz fordultak, és meg is nyerték a pert, a továbbtanulástól és munkától most eleső diákok azonban egy ilyen, hosszadalmas eljárás után kapott elégtétellel már nem lennének kisegítve.

A Szinyei Gimnázium esti tagozatán érvényes vizsgaszabályzat – vagyis a különbözeti vizsga alóli mentesség – az iskola tanárai szerint nemcsak a terézvárosi gimnáziumra vonatkozik, hanem általános gyakorlat a felnőttképző intézményekben, de a hvg.hu által megkeresett pedagógusok nem tudnak róla, hogy ez másutt a mostanihoz hasonló gondokat okozott volna.

A 2019-es érettségi botrányokról dossziénkban olvashat bővebben: >>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Mennyibe kerül átlagosan most egy új autó Magyarországon?

Mennyibe kerül átlagosan most egy új autó Magyarországon?

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre