Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Országos üggyé vált a 79 éves Halmai Károly lakhatása, aki július végéig egy budafok-tétényi önkormányzati bérlakásban élt. A Város Mindenkié szerint a férfit az önkormányzat tette hajléktalanná, a polgármester viszont ezt határozottan visszautasítja. A polgármester azzal érvel, borzalmas állapotok voltak a lakásban, a férfi a többszöri segítségnyújtás után sem változtatott életmódján. Az ügyben vizsgálat indult.

Tényfeltáró munkacsoportot hoz létre a Szociális Szakmai Szövetség a 79 éves Halmai Károly ügye miatt, akinek július végén kellett elhagynia a budafok-tétényi önkormányzati lakását – tudta meg a hvg.hu.

„Károly bácsit” A Város Mindenkié (AVM) nevű civil szervezet szerint az önkormányzat tette hajléktalanná, amit Karsay Ferenc polgármester határozottan visszautasított. A civil szervezet személyes találkozót kért tőle, úgy tudjuk, a polgármester „nem zárkózott el kategorikusan” ettől.

©

Az AVM mindeközben pár napja petícióban követeli, hogy a 79 éves férfit engedjék vissza a lakásba – ezt csaknem 1400-an írták már alá –, a polgármestert e-mailben is bombázzák ezért.

A lakók panaszkodtak

A ház közös képviselője, Tóth Emília a hvg.hu-nak elmondta, Halmai Károlyra folyamatosan panaszkodtak a 16 lakásos társasház lakói,

hányás- és fekáliaszag miatt,

ők kérték az önkormányzatot, hogy csináljon valamit. Elmondása szerint Halmainál többször is az egyik szomszéd takarított ki – amit egy másik szomszéd megerősített a hvg.hu-nak –, de egy idő után sem neki, sem az önkormányzat szociális szolgálatának nem engedte, hogy segítsen neki.

Budafok-Tétény önkormányzata az ügyben kiadott közleményében azt írta, idén májusban és júniusban érkeztek hozzájuk panaszok az elviselhetetlen bűz és a lakást elöntő szemét miatt. Az állapotokról képeket is közreadtak:

©

Tekintettel a lakó életvitelére, a többi lakót is veszélyeztető fertőzés- és járványveszélyre a Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási Irodáján eljárás indult a szomszédok bejelentésére

– írta az önkormányzat, hozzátéve, hogy a Családsegítő Szolgálat többszöri megkeresésre tudott csak a bérlővel egyeztetni, hogy bejusson a lakásba és segítséget tudjon adni, az idős férfi ugyanis azt mondta,

nem kér segítséget, a problémáit egyedül is meg tudja oldani.

A hivatal legutóbb június 13-án szólította fel a bérlőt az együttélés szabályainak betartására és a lakás kitakarítására.

Mivel a lakó semmilyen ígéretét nem tartotta be, a Szociális Szolgálat a bérlakást önerőből kitakarította július 3-án,

azonban a lakók elmondása szerint a férfi életvitele ezután sem változott, ismét gyűlni kezdett a szemét és terjedt a bűz. Ezt a közös képviselő is megerősítette a hvg.hu-nak. Mivel a beteg férfi nem volt képes ellátni magát és a lakást fenntartani, valamint a négy felnőtt gyereke sem fogadta be, az önkormányzat – a közleményük megfogalmazása szerint – elhelyezést talált számára a Baptista Szeretetszolgálat egyik intézményében. Ami amúgy konkrétan egy hajléktalanszálló.

Önként vagy kényszerből távozott?

A Város Mindenkiét az egyik szomszéd értesítette, hogy veszélyben a férfi lakhatása. Misetics Bálint aktivista a hvg.hu-nak azt mondta, velük együttműködött a férfi, beengedte őket a lakásba, mindent elmondott nekik. Azt ők is elismerik, hogy rosszak voltak a körülmények a férfinél, ugyanakkor ők egy július 4-i (vagyis kényszertakarítás másnapján) készült önkormányzati jegyzőkönyvre mutogatnak,

amely szerint az önkormányzat mindent rendben talált a lakásban, nem volt lom. Ők július 28-án jártak a lakásban, ahol megint minden rendben volt.

©

Igaz, mint Misetics elmondta, akkor is az önkormányzat szociális szolgálata tett rendet a lakásban.

Az önkormányzat és a civil szervezet között a legélesebb vita arról szól, a férfi vajon önként távozott vagy sem. Az önkormányzat szerint igen, a férfi elfogadta a felajánott új szállást, a civil szervezet szerint viszont Halmai valójában nem akart távozni. Ezt maga az érintett is elmondja egy, az AVM által forgatott videóban. Misetics szerint nem volt fair az önkormányzat eljárása, a bérlőnek ugyanis tudnia kellett volna, hogy nem kell aláírni semmit, és kérhet halasztást, amivel a kilakoltatásának időpontja kitolódik.

Nehéz elképzelni, hogy mindezek tudatában döntött úgy, hogy odaadja a lakáskulcsot,

bár ezt a mozzanatot szerinte nem lehet most már rekonstruálni. Az önkormányzat vitatja, hogy kilakoltatta volna a férfit, azt mondják, megindult ellene a lakáskiürítési per. A lakó többhavi lakbérrel is adós volt. Az AVM számon kéri az önkormányzaton azt is, hogy a férfi későbbi sorsával nem törődtek, amit szintén visszautasított az önkormányzat, azt közölték, folyamatosan figyelemmel kísérik a férfi sorsát, és gondoskodtak elhelyezéséről.

©

Az új hellyel Halmai Károly nem volt kibékülve, egy nap után elhagyta a hajléktalanszállót, az elmondások szerint a városban bolyongott, a korábbi lakásához is visszament, ahová állítólag azért nem jutott be, mert időközben lecserélték a zárat. Ezt követően megsérült és a Honvédkórházba került, ahonnan a civil szervezet átmenetileg egy lakásban helyezte el. Az AVM szerint eleve jogellenes volt hajléktalanszállóra vinni a férfit, hiszen az önkormányzat szerint is képtelen önmaga ellátására.

Nem értik, hogy

ha az utolsó hetekben nem volt gond, miért kellett ilyen sürgősen kirakni Halmait, miért nem lehetett megvárni a lakáskiürítési per végét.

Elmondásuk szerint a férfi tudta volna rendezni a lakbértartozását is. Halmai 2013 óta lakott a lakásban, a gondok tavaly kezdődhettek. A szervezet azt követeli, az önkormányzat engedje vissza a férfit a lakásába, ahol az ingóságai is ott vannak, és adjon meg neki minden segítséget ahhoz, hogy képes legyen házi segítségnyújtással élni a lakásban és ellátni magát.

Beszéltünk a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökével, Schmidt Jenővel is, aki elmondta, a házi segítségnyújtás biztosítása a kötelező önkormányzati szolgáltatás egyike, amely részben állami támogatással valósul meg, az egyedülálló, jellemzően idős lakónak segítenek – munkaidőben – akár bevásárlással vagy takarítással fenntartani a rendes és rendezett életvitelt. Az AVM-ben felvetődött, hogy etikai eljárást kezdeményez a kerületi családsegítő ellen, erre azonban a Szociális Szakmai Szövetség vizsgálata miatt valószínűleg nem lesz szükség.

Megkerestük a kerületi családsegítőt, hogy Halmai Károly esetében hányszor próbálkoztak házi segítségnyújtással, és mi volt a tapasztalatuk, valamint hány embernek nyújtanak szolgáltatást, de egyelőre nem válaszoltak. A polgármestertől is megkérdeztük, tudnak-e a férfinek segítséget biztosítani, illetve van-e remény arra, hogy visszaköltözzön a bérleményébe, de egyelőre onnan sem kaptunk választ.

Van, aki sajnálja

Az AVM által indított petíciót a férfi több szomszédja is aláírta. Információink szerint a lakóközösség megosztott, van, aki ellenzi, hogy a 79 éves férfi visszaköltözzön. Beszéltünk a ház egyik lakójával – ő személyesen nem, csak telefonon volt hajnaldó nyilatkozni és kérte neve elhallgatását –, aki sajnálja a férfit, hogy

hajléktalanná lett idős korára,

nem érti, miért nem kapott részletfizetési kedvezményt az önkormányzattól. Az ügy ezen részéről egyelőre nem tudni semmit, így azt sem, hogy kért-e a férfi részletfizetést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kutató szerint ezt a négy égitestet kellene átvizsgálni, mert élet lehet rajtuk

Egy kutató szerint ezt a négy égitestet kellene átvizsgálni, mert élet lehet rajtuk

Orbán Viktor szerint a magyar ellenzék olyan, mint a kolbász

Orbán Viktor szerint a magyar ellenzék olyan, mint a kolbász

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?