szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Soha ennyire szemérmetlenül nem volt divat belekotnyeleskedni a tudományba olyanok részéről, akik semmit sem konyítanak hozzá” – véli egy fizikus.

Hármas interjút közöl a Magyar Nemzet a klímaváltozásról, az egyik beszélgetőpartner pedig Ferencz Orsolya villamosmérnök, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézete Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének tudományos főmunkatársa, űrkutatásért felelős miniszteri biztos volt, a másik két fél Mika János éghajlatkutató, illetve Hetesi Zsolt fizikus.

Az interjú címe, hogy „Az éghajlatváltozás tény, nem pedig hit kérdése”. Ferencz szerint akik ma kételkednek az éghajlatváltozásban, „tudományos értelemben nem különböznek a laposföld-elmélet híveitől vagy azoktól, akik még mindig nem hiszik el, hogy ember járt a Holdon. Azok a nézetek pedig, amelyek szakmai alapon próbálták vitatni a klímaváltozás emberi okait, elvéreztek a tudományos viták során. Az éghajlatváltozás és annak okai nem hitkérdések, hanem tények.” (Ferencz egyébként a minap a Hír Tv-nek azt mondta, hogy „a gyerekvállalásnak és a klímavédelemnek semmi köze egymáshoz”, ezzel lényegében a HVG egyik interjújában közöltekre is reflektált. Szerinte egyébként a „balliberális környezetvédők” nem is a globális felmelegedés ellen küzdenek.)  

©

A Magyar Nemzet hármas interjújának már az elején szóba kerül Greta Thunberg, a fiatal klímaaktvisita. Hetesi azt mondja, soha ennyire szemérmetlenül nem volt divat belekotnyeleskedni a tudományba olyanok részéről, akik semmit sem konyítanak hozzá. „A villanyszerelő dolgába senki nem akar beleszólni, de ha az éghajlatváltozásról van szó, akkor nyugodt lélekkel mernek pocskondiázni olyanokat, akik évtizedek óta ezzel foglalkoznak, ebben mélyedtek el.”

Ferencz ehhez hozzátette, hogy:

A legnagyobb probléma, hogy a témára szemérmetlenül rátelepedett a politika. A klímaváltozás ügyét világszerte megpróbálják kisajátítani a zöldek és ezáltal a baloldal. Magyarországon ez az az oldal, amelynek „elzúgtak forradalmai”, és amelynek ennélfogva nagyon is jól jött, hogy meglovagolhat olyan, a racionálisan gondolkodó embereket egyébként nagyon is érdeklő témákat, amilyen a bolygónk kizsákmányolása, a környezetszennyezés vagy az éghajlatváltozás.

Thunberg a beszélgetés legvégén is előkerül, amikor Ferencz azt mondja, hisz benne, ez a történet (mármint a klímakatasztrófáé) még nem dőlt el. „De nem Greta Thunberg fogja megadni rá a megoldást. A klímaváltozás okozta problémák leküzdéséhez egyrészt nagyon gyors technológiai fejlődést kell elérnünk, másrészt az emberiségnek az egyén és a társadalom szintjén egyaránt bekövetkező teljes morális megújulására van szükség. Minderre azonban csak igen korlátozott idő áll rendelkezésünkre.”

Greta Thunberg és a környezetvédelem egy minapi Fülke podcastban is előkerült:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!