szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy szíriai város imámjának lefejezésével és a legalább 25 embert meggyilkoló fegyveres csoport vezetésével vádolták meg Hasszán F.-et.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádat emelt a Fővárosi Törvényszék előtt Hasszán F. 27 éves szír állampolgár ellen, a vád "emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény" és emberiesség elleni bűncselekmény.

A vádirat lényege szerint Hasszán F., miután csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, 2015-re a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett. A vádirat szerint 2015 májusában a hadászatilag fontos Homsz tartomány egyik városának, al Sokninak az elfoglalását kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja, róluk egy „halállistát” készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá.

A vádiratban az szerepel, hogy a helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és május 15. között a város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, erről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített. A település lakosságát pedig arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, továbbá kérjenek bocsánatot, hogy életben hagyják őket. Az ez utáni napokban a várost végigjárva legalább huszonöt személyt, köztük nőket és gyerekeket öltek meg.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!