szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami nagyberuházásokról beszélt a budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár. A most átadott új MOME kampusz építéséért nem indultak külföldi pályázók. A kézilabda-Eb-re épülő csarnok árai láttán a kormány is nagyot nézett. Az új Puskás szerinte egy fillérrel sem drágul, csak a környezetét kell rendezni, de az más dolog.

Megfogalmazta Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Klubrádiónak adott interjújában, mire is való a közbeszerzés:

A közberuházásokon határt kell szabni az áremelkedésnek.

Mindezt azzal kapcsolatosan mondta el, hogy a 2022-es kézilabda-Eb-re tervezett budapesti multifunkcionális csarnok ára lement, miután a 115-160 milliárdos ajánlatokat adó cégek levitték ajánlataikat 78-81 milliárdra. Fürjes elárulta, őket is meglepték az első számok,

mi is majdnem hanyatt estünk.

Hozzátette, úgy érezték, valahol határt kell szabni, ezért hozták az olcsósításról szóló határozatot. Ha túl drága maradt volna a rendezés, akkor visszaléptünk volna, állítja.

Az új Puskás Ferenc Stadion projektje viszont 11 milliárdot kapott, pontosabban a Nemzeti Olimpiai Központé lett az összeg. A pénz a Puskás környezetének rendezésére kell – lesz belőle park, játszótér, parkoló (amúgy az új Puskáshoz nem épült parkoló direkt). Ez viszont nem számítandó a stadion költségeihez, mondja Fürjes, az egy fillérrel sem drágul, 140 milliárd maradt. Fürjes szerint a Puskás egy

közepes árszínvonalú stadion, nem számít kiugróan drágának.

Korábban ez a 140 milliárd volt 150 is, még korábban pedig 190 milliárd, ha jól találgatunk, a kisebb a nettó ár, a nagyobb meg a bruttó (vagyis a nettó plusz 27%).

Fürjes beszámolt még az új MOME-komplexumról is, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új kampuszát magyarok építették, az a Market Zrt. volt a kivitelező, amelynek tulajdonosa, Garancsi István repülőgépén szállította Orbán Viktort. Fürjes elmondta, lehettek volna nemzetközi ajánlatok is, a kiírást ugyanis az EU minden nyelvén közzétették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A sereghajtók között van Magyarország a nemek közötti egyenlőség terén Európában

A sereghajtók között van Magyarország a nemek közötti egyenlőség terén Európában

A nizzai gyilkost pár napja Olaszországban kiutasították, mégis hagyták megszökni

A nizzai gyilkost pár napja Olaszországban kiutasították, mégis hagyták megszökni

Szinte biztos a teltház a magyar válogatott novemberi meccseire

Szinte biztos a teltház a magyar válogatott novemberi meccseire