szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány határozott a maximális árról, a kivitelezői ajánlatok sokkal olcsóbbak lettek.

Nagyot estek a 2022-es férfi kézilabda-Eb budapesti helyszíneként felépülő, multifunkciósra tervezett csarnok kivitelezési pályázati árai – szúrta ki a Napi.hu.

A 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság egyik helyszíneként ugyanis a kormány döntése szerint új, több mint 20 ezer férőhelyes multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokot építenek Budapesten, az aréna helyszínének a IX. kerületben, a Volán-buszpályaudvar melletti telkeket nézték ki, a területet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint 42 millió euróért, mintegy 13,6 milliárd forintért vette meg az állam. 

A csarnok építésének határideje 2021. november 30., és bár korábbi számítások 115 milliárdos beruházásról szóltak, augusztus végén a kormány arról határozott, hogy a beruházás teljes költsége nem haladhatja meg a bruttó 101 milliárd 544 millió forintot.

A júliusban elindult, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzésre öt céget hívtak meg: a Mészáros Lőrinc és gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-t, a Garancsi István-féle Market Építő Zrt.-t, a déli határkerítést építő és a Kispest focicsapatát megvásárló metALCOM Zrt.-t, a Tiborcz István volt üzlettársa tulajdonában lévő West Hungária Bau Kft.-t, és a KÉSZ Építő Zrt.-t.

A fővállalkozók az első körben 115,8 milliárd és 159,9 milliárd forint közötti árajánlatokat tettek, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (EKR) feltöltött dokumentumok szerint a második, augusztus 29-én zárult ajánlati körben viszont már több tízmilliárd forinttal olcsóbb ajánlatokat. Az egyösszegű nettó ajánlati árak (amely tartalmazza a 775 milliós tartalékkeretet is) 78,7 és 81,5 milliárd forint között szórtak. A legdrágább ajánlatot a metALCOM adta, a legolcsóbbat pedig a Market.

A nyertes ajánlatot még nem választotta ki a beruházás építtetőjeként eljáró KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt., vélhetően még pár milliárdot faragnak az ajánlatokon, hogy a nyertes ár beleférjen a kormány által megszabott bruttó 101 milliárdos, azaz nettó 74 milliárdos keretbe – teszi hozzá a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Több játékos és szinte az egész edzői stáb koronavírusos a kisvárdai focicsapatnál

Több játékos és szinte az egész edzői stáb koronavírusos a kisvárdai focicsapatnál

A kormány faragott egy bunkósbotot a veszélyhelyzeti törvényből az önkormányzatok ellen

A kormány faragott egy bunkósbotot a veszélyhelyzeti törvényből az önkormányzatok ellen