szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brutális erejű széllel érkezett meg a vihar Szegedre, a jogi kar és a színház épületének tetejét is leszedte.

Hatalmas erővel csapott le a vihar Szegedre, ahol a szél tetőket bontott meg, és faágakat tört le.

A katasztrófavédelem honlapján azt írják, Csongrád megyéből eddig több mint háromszáz bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási központba, a szegedi Pusztaszeri utcában egy társasház belső udvarát rongálta meg a szél, a Szabadkai úton a villamossínekre dőltek a faágak és a felsővezeték is leszakadt, a Hajnóczy utcában pedig az úttestre zuhant több faág.

A Széchenyi téren egy padon ülő emberre dőlt rá egy platánfa, de a szegedi hivatásos tűzoltók láncfűrésszel beavatkoztak és kiszabadították.

A Szeged Ma úgy tudja, a padon többen ültek, ők meg is sérültek, a mentők kórházba szállították őket.

A Szeged.hu információi szerint három ember sérült meg, egyikük a padon ülőknek akart segíteni, amikor szintén rászakadt egy ág. A lap úgy tudja, az egyik sérült életveszélyes koponyasérülést szenvedett. A teret lezárták, mert további faágak szakadhatnak le.

Az Országos Mentőszolgálat később azt írta a Facebook-oldalán, két lányt súlyos, egy férfit könnyebb sérülésekkel vittek kórházba stabil állapotban a helyszínről. Hozzátették, olyan hirtelen csapott le a vihar, hogy a padon ülők nem tudtak elmenekülni.

A Szeged Ma arról is beszámol, hogy a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületét is megbontotta a vihar, gerendák zuhantak a belső udvarra és ablakok is betörtek. Itt személyi sérülésről egyelőre nem tudni, de a lap beszámolója szerint evakuálták az épületet.

Egy másik (azóta már eltávolított) videó szerint pedig a Klauzál tér sarkán lévő banképület tetejének egy részét is elvitte a szélvihar.

A Szegeden láttalak nyilvános Facebook-csoportban többen is kicsavart fákról, illetve megbontott tetőkről posztoltak, egy fotón az is látszik, hogy a helyi színház tetejét is átfordította a szél. A Szeged.hu úgy tudja, az épületbe ezután beesett az eső.

©

A Délmagyar egy videót is közzétett a Szegedi Nemzeti Színház tetejének letépéséről.

A nézőtér és a színpad egy része is beázott, Barnák László igazgató pedig azt mondta a lapnak, hogy az érintett részeket lefóliázták, hogy ne ázzanak tovább. Az igazgató a Facebookon egy fotón meg is mutatta, hogy néz most ki a színház teteje. Azt írta, igyekeznek mindent megtenni a színpad megvédéséért.

Ebből a videóból pedig kiderül, hogy nézett ki a hirtelen jött szélvihar egy toronydaru tetejéről. Figyelem, a videóban trágár szavak is elhangzanak!

A Szegedi Közlekedési Kft. azt közölte, a vihar okozta áramkimaradás és fakidőlések miatt minden járatkimaradások és csúszások várhatóak. 

A MÁVINFORM a Facebook-oldalán azt írta, a szegedi vonalon, Szatymaz és Kiskundorozsma állomás között a délutáni vihar miatt több helyen faágak kerültek a felsővezetékre, ezért nem lehetséges a vonatközlekedés ezen a szakaszon, Szatymaz és Szeged között pótlóbuszok viszik az utasokat. A szegedi vonalon 60-150 perccel hosszabb eljutási idővel kell számolni késő estig, éjszakáig. Hódmezővásárhely és Kútvölgy között szintén egy fa dőlt a pályára, ezért ezen a szakaszon is szünetel a közlekedés, a Szeged-Hódmezővásárhely között tervezetten közlekedő pótlóbuszok meghosszabbított útvonalon, Kútvölgyig járnak.

Botka László szegedi MSZP-s polgármester a vihar után közleményt adott ki, amelyben azt írta, személyesen megtekintette a viharkatasztrófa által leginkább érintett városrészeket, egyeztetett a kárelhárításban résztvevő hatóságok vezetőivel, valamint arra utasította a város tulajdonában álló szolgáltató cégeket is, hogy vegyenek részt a segítségnyújtásban és a kárelhárításban.

Emellett Botka azt is közölte, hogy a közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására 200 millió forintot csoportosított át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A biológia egyik legnagyobb rejtélyét oldották meg a mesterséges intelligencia segítségével

A biológia egyik legnagyobb rejtélyét oldották meg a mesterséges intelligencia segítségével

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Nem csitul a járvány, szigorítás következik Szerbiában

Nem csitul a járvány, szigorítás következik Szerbiában