szerző:
Kovács István

Ha Pécsen nem nyer az ellenzék, akkor sehol – írtuk még a kampány kezdetén a baranyai megyeszékhelyről. Az ellenzék számára nagy volt a tét: visszaveszik-e az egykor szocialista fellegvárként számon tartott várost a Fidesztől vagy sem. Visszavették. Nem is kicsit.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Péterffy Attila nyerte a pécsi polgármester választást, ráadásul a városi közgyűlésben is hatalmas többséget szereztek: 17 képviselő lesz bent a Mindenki Pécsért Egyesülettől, 7 képviselője lesz a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetségnek, míg az LMP-nek egy hely jutott.

Pedig az előjelek nem voltak túl jók. A teljes ellenzéki egység nem jött össze, a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben induló Péterffy Attila mögé az LMP-t leszámítva minden párt odaállt, ők viszont Kóbor József biokémikust indították. A Fidesz a várost csődközelbe juttató Páva Zsolt helyett Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázót, a város sportért felelős cégének vezetőjét indította.

A Fidesz leginkább a kampány hűtésében volt érdekelt, Vári Attila stábjának a szavazás napjáig nem sikerült programot összerakni. A kampány nagy kérdése az volt, hogy ez mennyire sikerül. A magasabb részvételi arány az ellenzék javára hajtja a vizet, mert a Fidesz tábora szinte fix. Az most már kijelenthető, hogy a kampányhév csillapítása nem sikerült, mert a 2014-es részvételhez képest 9 százalékkal magasabb volt a szavazók száma.

A Fidesz a negatív kampányra helyezte a hangsúlyt, a pécsi propagandasajtóban az országos kampányokból ismert receptet alkalmazta: egy kőegyszerű címkét ragasztottak az ellenfélre, és azt ismételték minden csatornán orrvérzésig. Péterffyre az "erdőégető" billogot próbálták ráégetni, amit azzal „érdemelt ki”, hogy amikor még a helyi hőerőmű vezetője volt, ott a Mecsekből kitermelt fákkal is fűtöttek. A tematizálásban a Fidesz csatasorba állította a KESMA-s médiumokat, de a Pécsi Városi Tv, a Rádió1, illetve több kisebb hírportál is Váriékat tolták előtérbe, viszont hiányzott az igazi tartalom. Senki sem tudta, hogy a Fidesz mit akar a várossal kezdeni.

Péterffyt nagyon tudatos munkával építették fel, lényegében az év elején elindult a Mindenki Pécsért Egyesület kampánya és mint kiderült, az sem hátrány, hogy neki volt programja. Ezzel szemben Vári Attila indulását csak nyáron jelentették be és már akkor lehetett olyan hangokat hallani, hogy csak pár százalékra mérték az ismertségét. Mintha nem is sikerült volna azóta sem megismertetni. A szavazatai főleg a Fidesznek szóltak, nem pedig a jelölt személyének. A választási körzetekben szintén nagyot bukott a Fidesz, amely előtte lecserélte a jelöltjei kétharmadát, lényegében ismeretlen embereket indítottak. Ha mindehhez hozzávesszük az elmúlt 5 év vesszőfutását, csődközeli helyzettel, gyámsággal, és depressziós környezettel, akkor megtalálhatjuk a kormánypárt bukásának az okát.

Ráadásul a Borkai-ügy is bezavart országszerte, igaz, Pécsen az ellenzék nem ütötte ezt a vasat nagyon keményen. Helyette Vári Attiláról derült ki, hogy egy bírósági ügyben nem az igazmondás bajnoka volt, ami után Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte a szocialista Harangozó Tamás kérdését arról, miért nem indult eljárás hamis tanúzás miatt Vári ellen, és tovább is küldte a Baranya megyei rendőrségre.

A kampány eldurvult az utolsó napokra, mindhárom párt plakáttépkedésről számolt be, a szavazás napján pedig a meszesi városrészben egy ételosztáson atrocitás érte a Jobbik önkormányzati képviselőjét, Gyimesi Gábort, illetve az ATV riporterét. A választás napján ráadásul Uránvárosban leragasztották a Mindenki Pécsért Egyesület plakátjait Migránspárt feliratú matricákkal.

Ez még persze visszaüthet, mert Péterffy Attila a győzelmük bejelentésekor kijelentette, hogy a számonkéréssel fogják kezdeni a munkát, azt akarják kideríteni, hogy mi vezetett Pécs eladósodásához, vagyis elkezdik előszedni a csontvázakat a Fidesz szekrényéből. Azt nem szeretné, ha Pécs a jövőben csak erről szólna, de arra külön kitért, hogy ekkora adósságot vagy nagy hozzá nem értéssel, vagy nem hűen kezelt közpénzekkel lehet elérni. Megígérte, már holnap elkezdik az átvilágítást.

Bár Péterffy szerint összecsiszolódott az ellenzéki összefogás mögötte, az elkövetkező hónapoknak, éveknek a nagy kérdése, egészen a 2022-es országgyűlési választásokig az lesz, hogy tud-e együtt dolgozni az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik. Ezen múlhat szinte minden, ha meg akarják törni a Fidesz egyeduralmát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Együttműködést ajánlott Budapestnek Orbán Viktor - a választás eredményei

Hódmezővásárhelyen, Miskolcon, Szegeden és Egerben is az ellenzéki jelölt nyert a polgármester-választáson, a fővárosban pedig Karácsony Gergely diadalmaskodott. Nyert ugyanakkor Borkai Zsolt Győrben, az ő eredményére ezek szerint alig hatott a szexbotrány. A hvg.hu folyamatosan tudósít minden fontos és kritikus helyszínről, és eredményváró központból. Kövesse az érkező híreket perctől percre!

Katonai büntetőeljárás indult a megvert ezredesnő ügyében

Katonai büntetőeljárás indult a megvert ezredesnő ügyében

Kissinger: Amerika és Kína a hidegháború határán

Kissinger: Amerika és Kína a hidegháború határán

Ingyen hallgathat zenét számítógépén és telefonján, csak be kell regisztrálnia az Amazonnál

Ingyen hallgathat zenét számítógépén és telefonján, csak be kell regisztrálnia az Amazonnál

Ha nagyon más a szülő és a gyerek személyisége

Ha nagyon más a szülő és a gyerek személyisége

Börtönre ítélték az ittasan két rendőr halálát okozó sofőrt

Börtönre ítélték az ittasan két rendőr halálát okozó sofőrt

Droglabort számoltak fel Csongrádban

Droglabort számoltak fel Csongrádban