szerző:
hvg.hu

Másfél hete még következetesen Borkai Zsolt magánügyének nevezték a Fideszben győri polgármesterről 18+-os felvételekkel gazdagon dokumentált, korrupciós szálakat is pedzegető blogbejegyzések állításait, a párt vasárnapi választási kudarca azonban úgy tűnik, felülírta ezt: ha miatta bukott a párt, egye meg ő, amit főzött.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

„A bajtársiasság azt jelenti, hogy akkor is lojális vagyok hozzád, amikor te tévedsz, és akkor is számíthatok rád, amikor én tévedek. És melyikünk nem tévedett még az elmúlt harminc év során. De összetartottunk, őszinték voltunk egymáshoz, és végül minden nehézségből kilábaltunk!” – sokan értékelték úgy a győri polgármestert érintő botrány kirobbanása után, hogy Orbán Viktor kifejezetten Borkai Zsoltnak üzent ezzel a Fidesz szeptember végi kongresszusán, a párt vezetői az Index információi szerint ekkora már hetek óta tudtak arról, hogy a kampányban valamikor majd előkerülnek a politikusról az adriai luxusjachton készült felvételek.

Öt nappal a kongresszus után derül ki, hogy a polgármesternek szüksége is lesz a bajtársiasságra: ekkor, október 4-én jelent meg ugyanis az első bejegyzés az őt korrupciós ügyek garmadájával vádló és kompromittáló felvételeket közzétevő ezazordogigaziugyvedje blogon.

Az idegen nőkkel félreérthetetlen helyzetben látható politikusról ezek után az volt az első, és sokáig egyetlen kormánypárti kommunikáció, hogy amit tett, az Borkai Zsoltnak a magánügye, és legfeljebb a feleségének tartozik a történtek miatt bocsánatkéréssel. Ezzel is megvárták, míg Borkai Zsolt hosszabban reagál.

Ezt a polgármester az első blogbejegyzéstől számított harmadik napon, a harmadik adag fotó és ismertető megjelenése után tette meg, de nem túl hitelesen: egy papírról olvasva a Győr Plusz tévé kamerájába az ügyet bagatellizálni próbáló és politikai ellenfeleit vádló szöveget. (Borkai ezt megelőzően csak egy egymondatos közleményben reagált a blog állításaira, amelyben hazugságnak és az ellenzéki kampánycirkusz részének nevezte azokat.)

©

A választás előttig a Fidesz hozzáállása sem változott: bár Novák Katalin alelnök – a pártvezetők közül elsőként – október 8-án a maga módján elítélte Borkai viselkedését (egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy a politikus „nem viselkedett példaértékűen"), de még mindig azt mondta, hogy emiatt nem a párt, hanem a felesége felé tartozik elszámolással, az erre vonatkozó kérdésre pedig egyértelművé tette: nem hinné, hogy az ügy miatt ki kellene zárni őt a Fideszből.

A győri polgármester lemondását először a párton kívüli Tarlós István főpolgármester vetette fel, aki védhetetlennek nevezte az ügyet, ami Borkai keveredett, és reményét fejezte ki, hogy a politikus „tudja mit kell tennie”.

A Fidesz vezetői és politikusai azonban egészen hétfőig nem változtattak az álláspontjukon: Orbán Viktor Viktor vasárnap reggel az őt szavazás után elcsípő újságíróknak csak annyit mondott: aznap győrieknek kell elmondaniuk a véleményüket Borkai Zsoltról, ő pedig majd hétfőn teszi ezt meg, a párt vasárnap esti, Bálnában tartott központi eredményváróján pedig Kósa Lajostól Hollik Istvánon át Szijjártó Péterig minden megszólaló ezeket ismételgette. A hvg.hu külön kérdésére, hogy Borkai lemond-e majd, ha megnyeri a választást, Kósa többször is kitérő választ adott, ahogy arra is, felvetődött-e korábban, hogy visszalépésre-lemondásra szólítsák fel a polgármestert.

A hvg.hu-nak nyilatkozó fideszes képviselők hétfőn még mind ez utóbbi szükségességéről beszéltek, mert egybehangzóan őt, a körülötte kialakult botrányt tették felelőssé a Fidesz vártnál gyengébb választási szerepléséért. Az azonban senkiben nem vetődött fel, hogy a politikust a pártból léptessék ki, illetve kérjék fel erre – annál is inkább, mert a többség szerint Borkai a városban nem mint fideszes, hanem mint polgármester lehetetlenült el: a nevéhez tapadó kínos botrány miatt a megkérdezettek egyike sem tartotta elképzelhetőnek, hogy kitöltse mandátumát, vagy akár fél évnél tovább a hivatalban maradjon.

©

Azzal, hogy a Fidesz elnöksége felkérte a távozásra, az alapvető gondot tehát nem oldotta meg, viszont érdekes, hogy hová illant el két hét alatt bajtársiasság, és hogyan minősült át a magánügy a választási eredmények tükrében olyan súlyú cselekedetté, amely miatt valakinek már nem lehet többé helye a Fideszben.

Borkai Zsolt kedden jelentette be: a Fideszből kilép, független polgármesterként folytatja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

Nemcsak a párt- és kormányszócső Magyar Nemzet, hanem a hvg.hu által megkérdezett fideszesek is a szexbotrányba keveredett Borkai Zsoltot okolják a párt vasárnapi választási kudarcáért. Arról, hogy már korábban le kellett-e volna mondani a győri polgármesternek, megoszlanak a párton belüli vélemények, de azt, hogy megtarthassa posztját a vasárnap újraválasztott politikus, egyetlen megkérdezett sem tartja elképzelhetőnek.

Tordai Bence emlékszik rá, hogy mit mondott Orbánnak a "fenyegető videón"

Tordai Bence emlékszik rá, hogy mit mondott Orbánnak a "fenyegető videón"

Gothár Péter bevallotta, "elfogadhatatlan módon" közeledett egy kolléganőjéhez

Gothár Péter bevallotta, "elfogadhatatlan módon" közeledett egy kolléganőjéhez

Borkai ügyvédjének előkerült egy szerződése a győri egyetemmel

Borkai ügyvédjének előkerült egy szerződése a győri egyetemmel

Autóalkatrészekkel seftelő magyart büntettek Angliában

Autóalkatrészekkel seftelő magyart büntettek Angliában

A kamaszkori durvulásnak van egy különlegesen pozitív hozadéka

A kamaszkori durvulásnak van egy különlegesen pozitív hozadéka

Öt technológia David Hasselhoff autójából, ami meg is valósult

Öt technológia David Hasselhoff autójából, ami meg is valósult