szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kósa úgy értékelte, hogy a kisebb településeken volt nagyobb az aktivitás, kérdésre pedig arról is beszélt, hogy miért akart sajtótájékoztatót tartani Borkai Zsolt pénteken.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Elsőként Kósa Lajos állt ki sajtótájékoztatót tartani a Fidesz eredményváróján a Bálnában, ő megköszönte mindenkinek, aki elment szavazni és kifejezte a véleményét, azt mondta, a Fidesz igyekezett mindenütt a legrátermettebb embereket állítani jelöltként. Azt is mondta, a fideszes jelöltek szeretnének szövetséget kötni minden választóval, azokkal is, akik az ellenzékre szavaztak, mert csak települési szintű összefogás biztosíthatja az építkezést.

Emellett a kormánnyal is szeretnének szövetséget kötni a jelöltjeik, mert háborúzva nem lehet építkezni. Szerinte az ellenzéki jelöltek háborút akartak meghirdetni az általuk megszervezett önkormányzati pozíciókból.

Azt is mondta, 829 olyan jelölt volt a választáson, aki a Fidesz jelöltjeként indult, de összesen 1136-an indultak a Fidesz támogatásával. Beszélt arról is, hogy ezzel szemben 153 ellenzéki jelölt indult, és 133 olyan polgármester volt, aki független volt, de felvállalta az ellenzék támogatását.

A részvételi adatokból azt lehet kiolvasni, hogy magasabb lesz a 2014-esnél, de Kósa szerint az emelkedést az okozza, hogy a kisebb településeken jóval nagyobb volt az aktivitás, mint az idei EP-választásokon, a nagyobb városokban azonban közel azonos. A megyei jogú városokban viszont így is kicsit magasabb volt az aktivitás.

A magas részvételt később kérdésre úgy értékelte, hogy ez azt jelenti, hogy "sokan mentek el szavazni". A hódmezővásárhelyi magas részvételre azt mondta, ezek szerint itt ünnepelték a leginkább a demokráciát.

Azt is mondta, nem tudnak olyan atrocitásról, amely miatt meg kellene szakítani a választásokat. Kósa szerint mintegy két órát kell még várni az eredményekre, de hozzátette, ma a demokráciát ünnepelték a választók, mert nagyobb arányban mentek el, mint a 2019-es EP-választásra, vagy mint a 2014-es önkormányzati választásra, és ez mindig öröm.

Arra a kérdésre, hogy mi történt pénteken, amikor Borkai Zsolt meghirdetett egy sajtótájékoztatót, majd lemondta, Kósa azt mondta, "semmi extra nem történt", szerinte a választás utolsó napjaiban mindig történnek dolgok, amelyeknek "nincsen semmi jelentősége", de a választópolgárok véleménye kiderül

Ezt annak kell betudni, hogy az utolsó pillanatokban mindenki nagyon izgul, és ezért becsúszhat egy olyan baki, hogy meghirdetnek egy sajtótájékoztatót, amit lemondanak. Ha valaki ezért leautózott Győrbe, attól elnézést kérünk

- mondta.  

Hozzátette, Borkai Zsolt egy úgynevezett "Bárány-levél" kapcsán akart sajtótájékoztatót tartani, ezt egy Bárány úr nevű ember írta, de ezt senki nem tudja az országban, hogy micsoda, ezért felmérték, hogy ezért teljesen felesleges egy országos sajtótájékoztatót tartani. Arról, hogy pontosan mi ez a levél, nem beszélt.

A hvg.hu azon kérdésére, hogy Borkai lemond-e majd, ha megnyeri a választást, Kósa azt mondta, először a győrieknek kell véleményt mondania a választáson, először ezt kell megtudni, majd ezután fogják kifejteni a párt álláspontját.

Arra a kérdésünkre, hogy felmerült-e Borkai lemondása, Kósa azt mondta, a demokráciában mindig a választópolgár a legfontosabb, nekik kell megadni a lehetőséget arra, hogy elmondják a véleményüket a jelöltekről. "Én nem csüggedek hangsúlyozni, hoyg a győriek már elmondták a véleményüket, és ezt 2 óra múlva megtudjuk" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Felfüggesztette a bíróság a lengyel vidéki sajtó felvásárlásáról szóló döntést

Felfüggesztette a bíróság a lengyel vidéki sajtó felvásárlásáról szóló döntést

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben